Ghost Dog: O Τρόπος των Σαμουράι

4

Ζεν ενατένιση, με ραπ υπόκρουση, του ύφους και των θεματικών της γκανγκστερικής ταινίας από έναν μελαγχολικό, βαθιά ανθρώπινο και πάντα χιουμορίστα Τζάρμους.

Ghost Dog: O Τρόπος των Σαμουράι «Ghost Dog: O Τρόπος των Σαμουράι»

Έπειτα από μια συναρπαστική περιπλάνηση στην αμερικανική ενδοχώρα, αλλά και το Παρίσι, τη Ρώμη και το Ελσίνκι, ο Τζιμ Τζάρμους επιστρέφει με την όγδοη μεγάλου μήκους του στη Νέα Υόρκη απ’ όπου ξεκίνησε ("Διακοπές Διαρκείας"). Εκεί όπου καθένας είναι από κάπου αλλού ("everyone here is from somewhere else"), βασικό μοτίβο μιας φιλμογραφίας που αναζητά τους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας ανθρώπων με διαφορετική γλώσσα, καταγωγή και κουλτούρα, οι οποίοι βρίσκονται όλοι στο κατόπι του αμερικανικού ονείρου. Μόνο που αυτήν τη φορά το κυνήγι του δεν εξελίσσεται εν κινήσει, σε έναν μακρύ, άδειο αυτοκινητόδρομο, αλλά στα στενά, στα πάρκα, τα διαμερίσματα και τις ταράτσες μιας θορυβώδους μεγαλούπολης.


Αναμεσά τους κυκλοφορεί σαν φάντασμα ο Γκοστ Ντογκ, ένας Αφροαμερικανός ο οποίος χρωστάει τη ζωή του στον τοπικό μικρομαφιόζο Λούι και δουλεύει γι’ αυτόν και το μεγάλο αφεντικό του Ρέι Βάργκο ως επαγγελματίας εκτελεστής. Ζει μοναχικά, σύμφωνα με τον κώδικα τιμής των σαμουράι, έχοντας για φίλους έναν Αϊτινό λαθρομετανάστη, πωλητή παγωτών που μιλάει μόνο γαλλικά και ένα μικρό κορίτσι στο οποίο δανείζει το διήγημα "Ρασομόν". Μετά την κατά παραγγελία δολοφονία ενός γκάνγκστερ, εραστή της κόρης του Βάργκο, ο τελευταίος αποφασίζει να βγάλει από τη μέση τον Γκοστ Ντογκ για να καλύψει τα ίχνη του. Οι μπράβοι του ανακαλύπτουν την κρυψώνα του, δεν τον βρίσκουν όμως εκεί και σκοτώνουν τα αγαπημένα του περιστέρια. Ο Γκοστ Ντογκ καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ κι έτσι αποφασίζει να κάνει ο ίδιος μια –όχι ιδιαίτερα φιλική– επίσκεψη στον Βάργκο.


Η αμερικανική πραγματικότητα ως χωνευτήρι ιδεών και πολιτισμών, αλλά και ως τοπίο βίαιων αντιπαραθέσεων, αξιών και συμπεριφορών. Ιταλιάνοι, Αφροαμερικανοί, Ινδιάνοι, Αϊτινοί, η χιπ χοπ (υπνωτιστικό μουσικό σκορ από τον RZA) και οι ράστα, ο κώδικας της μαφίας και το Χαγκακούρε, ο πρακτικός και φιλοσοφικός οδηγός των Γιαπωνέζων πολεμιστών. Όπως ο Γουίλιαμ Μπλέικ του "Νεκρού", έτσι και ο Γκοστ Ντογκ έχει ξεκινήσει, πριν το πρώτο πλάνο αυτού του εσωτερικού road movie, ένα υπαρξιακό ταξίδι προς την αυτογνωσία, διασχίζοντας έναν βίαιο, στυγνό και άδικο κόσμο, στον οποίο, όμως, υπάρχουν ακόμα μέσα του νησίδες αθωότητας και σταλάγματα σοφίας. Στην τελετουργική πορεία του –ανάλογη είναι και η σκηνοθετική προσέγγιση– προς την "υπέρβαση", ο ήρωάς μας θα τα βρει μένοντας πιστός μέχρι τέλους στα "πιστεύω" του και επικοινωνώντας εξωγλωσσικά (με το βλέμμα, τη συμπεριφορά, τις χειρονομίες) με τους υπόλοιπους απόκληρους του νεοϋορκέζικου παραδείσου. Μια στάση την οποία ο Τζάρμους περιγράφει με ιδιότυπο χιούμορ, χορογραφημένη βιαιότητα, τρυφερή ανθρωπιά και ζεν μελαγχολία.

ΗΠΑ. 1999. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS

Περισσότερες πληροφορίες

Ghost Dog: Ο Τρόπος των Σαμουράι

Ghost Dog: The Way of the Samurai
4
  • Δραματική
  • 1999
  • Διάρκεια: 116 '
  • Τζιμ Τζάρμους

Ο Γκοστ Ντογκ, ένας μοναχικός Αφροαμερικανός επαγγελματίας δολοφόνος που ακολουθεί τους κώδικες τιμής των σαμουράι, τα βάζει με μια συμμορία Ιταλών μαφιόζων, οι οποίοι, αν και τον χρησιμοποίησαν ως εκτελεστή για τις δουλειές τους, τώρα θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.