Θεέ μου, τι σου Κάναμε;

1,5

Εκτός από το βασικό, πολυπολιτισμικό σεναριακό εύρημα, πρόκειται για μια λαϊκή κωμωδία παλιάς κοπής με μερικές αστείες ατάκες. Προβλέψιμη, απλοϊκή και γραφική, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Θεέ μου, τι σου Κάναμε;

Λαϊκή κωμωδία παλιάς κοπής, το "Θεέ μου…" μοιάζει να έρχεται πακέτο από τη δεκαετία του ’60, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να έχει για βασικό πρωταγωνιστή τον Λουί ντε Φινές ή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα (ο οποίος μιλούσε και γαλλικά). Εκτός βέβαια από το βασικό, πολυπολιτισμικό σεναριακό του εύρημα, το οποίο ακουμπά σε μια πιο σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτή που αφορά τους μικτούς γάμους και έχει πέσει σαν κατάρα στη συντηρητικών πεποιθήσεων οικογένεια των Βερνέιγ. Επικεφαλής της ο 65άρης καθολικός και γκολικός Κλοντ, ο οποίος προσπαθεί μάταια να συμβιβαστεί με την ιδέα πως έχει για γαμπρούς του έναν Εβραίο, έναν Άραβα και έναν Κινέζο. Κι όταν η τέταρτη κόρη του τού ανακοινώνει πως έφτασε και η δική της ώρα για να παντρευτεί, δεν είναι καθόλου προετοιμασμένος γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Στην πραγματικότητα τίποτα παραπάνω από μερικές φαρσικές παρεξηγήσεις διαφυλετικού περιεχομένου, καθώς ο αφρικανικής καταγωγής γαμπρός που προστίθεται στον πολυεθνικό συνωστισμό πολλαπλασιάζει την όλη σύγχυση, καθώς κουβαλά (δια μέσου του δικού του πατέρα) και τις ρατσιστικές προκαταλήψεις της απέναντι πλευράς. Έτσι, ενώ ανταλλάσσονται μερικές πραγματικά αστείες ατάκες και ο Κριστιάν Κλαβιέ ("Αστερίξ και Οβελίξ Εναντίον Καίσαρα") αποδεικνύεται ιδανικός ως ο καθωσπρέπει αστός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, το όλο "δράμα" κυλά αφόρητα προβλέψιμα, μπερδεύεται και λύνεται με ασύλληπτη ευκολία και τυλίγει στη γραφικότητα κάθε ενδιαφέρουσα κοινωνικοπολιτική αναφορά. Στοιχεία τα οποία παρ’ όλα αυτά δεν εμπόδισαν την ταινία να κάνει μεγάλο γκελ στο πανευρωπαϊκό κοινό (12,3 εκατομμύρια Γάλλοι και 125.000 Έλληνες θεατές), ενώ γνώρισε και δυο ακόμα συνέχειες.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Θεέ μου, τι σου Κάναμε;

Qu'Est-ce qu'on a Fait au Bon Dieu?
1,5
  • Κωμωδία
  • 2014
  • Διάρκεια: 97 '
  • Φιλίπ ντε Σοβερόν

Οι καθολικοί, τυπικοί Γάλλοι αστοί Βερνέιγ προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα πως έχουν για γαμπρούς έναν Εβραίο, έναν Άραβα και έναν Κινέζο. Όταν η τέταρτη κόρη τους τούς ανακοινώνει ότι πρόκειται κι αυτή να παντρευτεί, δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.