Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Λοράν Καντέ: Μετά την επανάσταση

Στο φεστιβάλ των Καννών του 2008, ο σκηνοθέτης Λοράν Καντέ συνεπήρε τους πάντες με το κοινωνικό δράμα "Ανάμεσα στους Τοίχους" και κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα σε μια απονομή που βρήκε ελάχιστους διαφωνούντες. Σε μια χρονιά, μάλιστα, που στο διαγωνιστικό της Κρουαζέτ βρέθηκαν ταινίες όπως τα "Συνεκδοχή Νέα Υόρκη" (Τσάρλι Κάουφμαν), "Βαλς με τον Μπασίρ" (Άρι Φόλμαν), "Il Divo" (Πάολο Σορεντίνο) και "Η Γυναίκα Χωρίς Κεφάλι" (Λουκρέσια Μαρτέλ), μεταξύ πολλών ακόμα, ο Γάλλος έκανε έναν κρότο που τον ακολούθησε μέχρι σήμερα. Για αυτό και η είδηση του θανάτου του, σε ηλικία 63 ετών, προκαλεί γνήσια θλίψη στον κινηματογραφικό κόσμο.

Το "Ανάμεσα στους Τοίχους" σκιαγράφησε ένα κόσμο σε μεταίχμιο, λίγο πριν η οικονομική κρίση σαρώσει την παγκόσμια εργατική τάξη και προτού ο δημόσιος λόγος μετατραπεί σε ναρκοπέδιο. Όλα αυτά με τον Καντέ να υιοθετεί την στυλιστική ειλικρίνεια ενός ντοκιμαντερίστικου ρεαλισμού και καθώς ένας νεαρός καθηγητής και οι 25 μαθητές μιας τάξης του λυκείου σε υποβαθμισμένη συνοικία του Παρισιού ξεκινούν μια σχολική χρονιά η οποία βάζει σε δοκιμασία τις αξίες και τα πιστεύω τους. Ο σκηνοθέτης, βέβαια, είχε ήδη από πολύ νωρίτερα επιδείξει τις ταξικές ανησυχίες του με την ταινία "Ελεύθερος Ωραρίου" (2001). Εκεί όπου ένας άντρας απολύεται από τη δουλειά του, αλλά λέει ψέματα στην οικογένειά του ότι έχει προσληφθεί σε νέο πόστο στη Γενεύη. Περνάει τις ημέρες του στους δρόμους και κάνει μικροαπάτες για να εξοικονομήσει χρήματα, μη τολμώντας να αποκαλύψει την πραγματικότητα, την οποία όμως αργά ή γρήγορα καλείται να αντιμετωπίσει. Το φιλμ μπορεί να ιδωθεί και ως μια αντιστροφή του αφηγήματος της αμέσως προηγούμενης δουλειάς του, με τίτλο "Ressources Humaines" (1999), στην οποία ένας 35χρονος μάνατζερ συνειδητοποιεί πως στο σύγχρονο κυνικό καπιταλισμό, η διαχείριση ενός εργοστασίου είναι ακόμα πιο αμείλικτή από αυτό που περίμενε.

Ανάμεσα στους Τοίχους
"Ανάμεσα στους Τοίχους"

Στην πορεία ο Καντέ δεν έπαψε να αναστοχάζεται τα αδιέξοδα της πολιτικής και την απόσταση των προηγούμενων γενεών με τις σύγχρονες προκλήσεις, τόσο μέσα από το νοσταλγικό "Επιστροφή στην Ιθάκη" (2014) όσο και με το "Ατελιέ" (2018), όπου δοκιμάζεται εν μέρει ξανά η συνταγή του "Ανάμεσα στους Τοίχους". Σε συνέντευξή του στο "α", τότε, ο Γάλλος είπε μεταξύ άλλων: "Έζησα για χρόνια στη Μασσαλία, 30 χιλιόμετρα από τη Λα Σιοτά, και την θυμάμαι γεμάτη κίνηση, ζωή και διαρκή θόρυβο. Τώρα τα ναυπηγεία μοιάζουν με ένα θλιβερό κουφάρι, αλλά για τους νέους αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Είναι ένα άσχημο θέαμα και κανείς δεν νοιάζεται για την ιστορία του, άρα και για τις επιπτώσεις που εκείνη έχει στο παρόν και θα έχει στο μέλλον της πόλης. Με ενδιέφερε λοιπόν να δείξω από τη μια πως η ιστορία και οι αξίες της βρίσκονται δίπλα μας, χωρίς να τους δίνουμε σημασία, και αυτό έχει το τίμημά του. Από την άλλη, είναι αδυναμία, αν όχι ανικανότητα της γενιάς μας,το ότι αυτές οι μνήμες δεν συντηρούνται και δεν κληρονομούνται, καταλήγοντας αδιάφορες, αν όχι απωθητικές διδαχές για την επόμενη γενιά. Μην απορούμε λοιπόν για πολιτικές επιλογές που φαντάζουν απαράδεκτες και ανιστόρητες, ενώ γίνονται από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη όλο και πιο δημοφιλείς".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.