Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Αποκάλυψη Τώρα Redux

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema, που έχει ως στόχο να προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, συνεχίζει τις προβολές της στην Αθήνα σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δαναό. Ο πρώτος κύκλος προβολών κλείνει με το αριστουργηματικό φιλμ "Αποκάλυψη Τώρα Redux" (1979/2001) του Φράνσις Φόρντ Κόπολα τη Δευτέρα 29 Απριλίου στις 8 μ.μ..

"Η ταινία μου δεν είναι μια ακόμη ταινία για το Βιετνάμ. Είναι το Βιετνάμ". Τάδε έφη ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στη συνέντευξη τύπου στις Κάννες, το 1979, όταν η ταινία του βρήκε επιτέλους τον δρόμο για τη σκοτεινή αίθουσα έπειτα από ατελείωτες περιπέτειες και αναποδιές που ξεπερνούν και την πιο άγρια σεναριακή φαντασία. Βασισμένο στο μυθιστόρημα "Η Καρδιά του Σκότους" του Τζόζεφ Κόνραντ, το διαμάντι του Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος. Οδηγός μας σε αυτό το μυσταγωγικό και τελετουργικό ταξίδι είναι ο λοχαγός Γουίλαρντ, ο οποίος καλείται να διασχίσει τα βάθη της ζούγκλας με τελικό προορισμό την απόλυτη φρίκη και την ήττα του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως αποκρυσταλλώνονται στον θρυλικό μονόλογο του Μάρλον Μπράντο. Είκοσι δύο χρόνια μετά την έξοδό της στις αίθουσες, ο Κόπολα μόνταρε την ταινία από την αρχή, δημιουργώντας την επική redux εκδοχή της.

"Αποκάλυψη Τώρα Redux" (Η.Π.Α, 1979 / 2001)

Σκηνοθεσία: Φράνσις Φόρντ Κόπολα
Σενάριο: Φράνσις Φόρντ Κόπολα, Τζον Μίλιους, βασ. στο μυθ. "Η καρδιά του σκότους" τού Τζόζεφ Κόνραντ
Με τους: Μάρλον Μπράντο, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Μάρτιν Σιν, Φρέντερικ Φόρεστ, Άλμπερτ Χωλ, Λόρενς Φίσμπερν, Ντένις Χόπερ
Γλώσσα: Αγγλικά
Έγχρωμη, 188΄

Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην εμπόλεμη Ζούγκλα του Βιετνάμ, ένας άντρας, ο λοχαγός Μπέντζαμιν Γουίλαρντ κατευθύνεται με αποστολή από τις Ειδικές Δυνάμεις προκειμένου να εντοπίσει και να αφανίσει το μυστηριώδη Συνταγματάρχη Kουρτζ που, βίαιος και παράφρων, ηγεμονεύει μιας πρωτόγονης κοινότητας ιθαγενών στα σύνορα της Καμπότζης. Καθώς ο Γουίλαρντ ταξιδεύει μέσα στην παραφροσύνη και τον παραλογισμό της αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο, έλκεται όλο και περισσότερο από την ίδια τη ζούγκλα, την αρχέγονη μυσταγωγία της και την τεράστια δύναμή της.

Γενική είσοδος: 7€

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.