Το βραβείο LUX απονεμήθηκε στο "Γραφείο των Καθηγητών"

Το ηθογραφικό δράμα του Ιλκέρ Τσαλτάκ κέρδισε τις ψήφους των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωβουλευτών.

Στο Γραφείο των Καθηγητών ©Judith Kaufmann / Alamode Film

Σε τελετή του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, έγινε γνωστή η νικήτρια ταινία του φετινού βραβείου LUX.

Ο λόγος για το φιλμ "Στο Γραφείο των Καθηγητών" του Ιλκέρ Τσαλτάκ, το οποίο επικράτησε των ταινιών "20.000 Είδη Μελισσών" (Εστιμπαλίζ Ουρεσόλα Σολαγκουρέν), "Πεσμένα Φύλλα" (Άκι Καουρισμάκι), "Στο Ποταμόπλοιο" (Νικολά Φιλιμπέρ) και "Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας" (Άνα Χιντς).

Το δράμα του Τσαλτάκ περιστρέφεται γύρω από την Κλάρα Νόβακ, μια αφοσιωμένη στη δουλειά της νεαρή δασκάλα, η οποία νιώθει άβολα για τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί της χειρίστηκαν την υπόθεση μιας σειράς κλοπών ανάμεσα στους μαθητές. Αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το ζήτημα, διαταράσσοντας ακόμα περισσότερο τις τεταμένες ενδοσχολικές σχέσεις. Στην κριτική του "α", η ταινία σχολιάστηκε ως "ένας κοινωνικός μικρόκοσμος γεμάτος αντιθέσεις που γεννά ηθικά διλήμματα, τα οποία μέσα από ένα σφιχτογραμμένο σενάριο παίρνουν διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ".

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Λεόνι Μπένες, είχε μιλήσει στο "α" για τα συναισθήματά της όταν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σενάριο του Τσαλτάκ: "Θυμάμαι πως δεν ήξερα τι ακριβώς να νιώσω! Δεν ήμουν βέβαιη τι αφορά στον πυρήνα της η ταινία. Να ήταν το θέμα των κλοπών ή έννοια της ιδιωτικότητας; Από την άλλη, έχοντας δει και τις άλλες δουλειές του Ιλκέρ, συνειδητοποίησα πως σε αυτήν την ιστορία δεν απαιτούνται σαφείς απαντήσεις. Όταν ακόμα βρισκόμασταν στη διαδικασία του κάστινγκ και κάναμε μαζί μια βόλτα, τότε κατέληξα σε ένα δικό μου συμπέρασμα. Συνειδητοποίησα πως ο τρόπος που διαπληκτίζονται οι χαρακτήρες αντανακλά το πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν πλέον γενικώς μεταξύ τους. Σε μια αντιπαράθεση καμία μεριά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να ακούσει την άλλη, έτσι καταλήγουν απλώς στο να διατυπώνουν όσο πιο έντονα γίνεται τις θέσεις τους και να οχυρώνονται πίσω από αυτές". Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Θυμίζουμε πως ο θεσμός του LUX βοηθά όχι μόνο στην προώθηση του ευρωπαϊκού σινεμά, αλλά και στο να αποκτήσουν οι ταινίες υποτίτλους σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και να προβληθούν στο φυσικό χώρο τους, τα σινεμά, ακόμα και σε χώρες όπου δεν είχαν προηγουμένως βρει διανομή. Οι προϋποθέσεις για να διεκδικήσει μια παραγωγή το βραβείο LUX είναι απλές. Το δυνάμει υποψήφιο φιλμ οφείλει να διαρκεί το λιγότερο 60’, να αποτελεί παραγωγή μίας ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και να θίγει ευρωπαϊκά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Η ταινία την οποία απονέμενεται το LUX προκύπτει μέσα από τις ψήφους Ευρωβουλευτών και πολιτών της Ευρώπης μέσα από τη ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκετε εδώ.

Η ταινία "Στο Γραφείο των Καθηγητών" προβάλλεται από 18/4 στους κινηματογράφους Ανδόρα, Cinobo Όπερα και WestCity Cinemas. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών, από αύριο, εδώ. Το φιλμ είναι, επίσης, διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Cinobo.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στο Γραφείο Καθηγητών

Das Lehrerzimmer / The Teachers' Lounge
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ίλκερ Τσαλτάκ

Η Κλάρα Νόβακ είναι μια αφοσιωμένη στη δουλειά της νεαρή δασκάλα, η οποία νιώθει άβολα για τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί της χειρίστηκαν την υπόθεση μιας σειράς κλοπών ανάμεσα στους μαθητές. Αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το ζήτημα, διαταράσσοντας ακόμα περισσότερο τις τεταμένες ενδοσχολικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.