Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

1,5

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Στη τρίτη ταινία του, και δεύτερη μυθοπλασίας, ο Γκέντιαν Κότσι ξεκινάει από μια ριψοκίνδυνη σεναριακή ιδέα, βγαλμένη θαρρείς από το συρτάρι του… Πέδρο Αλμοδόβαρ: δυο κωφά δίδυμα αδέλφια που δουλεύουν μαζί μαθαίνουν πως, αν και είναι μόλις 30 ετών, σύντομα θα τυφλωθούν εξαιτίας μιας γενετικής πάθησης. Μαζί με τη φιλενάδα του ενός απ’ αυτούς, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητά τους.


Η δική του προσέγγιση σ’ αυτή την άκρως μελοδραματική συνθήκη κάθε άλλο παρά αλμοδοβαρική είναι τελικά, μιας και ο Αλβανός δημιουργός επιλέγει μια λιτή κινηματογράφηση, συνοδευόμενη από γυμνή σκηνογραφία και ψυχρή διεύθυνση φωτογραφίας. Μέσα απ’ αυτή την απέριττη "σκληρότητα", όμως, τα υπαρξιακά αδιέξοδα των ηρώων ασθμαίνουν για να αναδειχθούν, φιλτραρισμένα μέσα από έναν έντονα μινιμαλιστικό, αλλά φιλόδοξο –πάνω στα κινηματογραφικά όρια– χειρισμό, ο οποίος καταντά φτωχός και μονοδιάστατος. Όπως ακριβώς και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων (δεν βοηθούν οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου), οι οποίες ακολουθούν την πιο προβλέψιμη ψυχολογική διαδρομή από το πρώτο έως και το τελευταίο πλάνο.

Αλβανία, Πορτογαλία, Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Një Filxhan Kafe dhe Këpucë të Reja Veshur / A Cup of Coffee and New Shoes On
1,5
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 99 '
  • Γκέντιαν Κότσι

Δυο κωφά δίδυμα αδέλφια που δουλεύουν μαζί μαθαίνουν ότι, αν και είναι μόλις 30 ετών, σύντομα θα τυφλωθούν εξαιτίας μιας γενετικής πάθησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.