Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Athens Fashion Film Festival

Το Athens Fashion Film Festival επιστρέφει και διοργανώνει την Δευτέρα 15 Απριλίου στις 6-8.30 μ.μ., το πρώτο Masterclass "Introduction to fashion film" στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο και υποχρεωτική προκράτηση θέσης.

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα. Κατά την διάρκειά του, θα υπάρχει και προβολή επιλεγμένων Italian fashion short films που έχει επιμεληθεί η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του AFFF, Νικόλ Αλεξανδροπούλου

Athens Fashion Film Festival

Από πλευράς της η ίδια σημειώνει πως: "Το Athens Fashion Film Festival συνεχίζει την σταθερή του συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο και γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που έχουμε επιλεγεί να διαμορφώσουμε μέρος του προγράμματος με αφορμή το Fashion Panorama, the Italian New Wave, παρουσιάζοντας το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός Fashion Film. Βασικός στόχος του AFFF άλλωστε είναι να ενισχύσουμε τις εκπαιδευτικές μας δράσεις, γι’ αυτό και ανυπομονούμε να γεμίσουμε την αίθουσα του Ιταλικού Ινστιτούτου με άτομα που αναζητούν γνώση και εμπειρία". 

Athens Fashion Film Festival

Γεννημένα στην τομή του απέραντου πεδίου των creatives και του λαμπερού κόσμου της μόδας, τα fashion films έχουν αναδειχθεί σε μια πραγματικά ανεξάρτητη μορφή τέχνης. Αποτελούν πλέον ένα πολύπλευρο μέσο απόλυτης έκφρασης κι ένα ξεχωριστό σύγχρονο κινηματογραφικό υπο-είδος. Βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση όχι μόνο με τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και με κάθε έκφανση της σύγχρονης δημιουργικότητας μέσω μιας ακραιφνούς εικονοκλασίας. 

Για να εξελιχθούν όμως στην τρέχουσα μορφή τους, έπρεπε πρώτα να φιλτραριστούν και να φιλτράρουν την κλασική τέχνη, να αγκαλιάσουν την ιστορία του σινεμά και να εμπλακούν σε έναν διηνεκή διάλογο με την επικοινωνία, την τεχνολογία και ό,τι meta καθορίζει τη δημόσια σφαίρα σήμερα. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι παραπάνω κι από εμφανή στη δουλειά του Τομμάσσο Οττομάνο, ενός σκηνοθέτη/μουσικού διάσημου για τις συνεργασίες του με ορισμένες απ' τις μεγαλύτερες μπάντες και ετικέτες μόδας της Ιταλίας. Επεκτείνοντας τα όρια της κλασικής στουντιακής φωτογραφίας, ο Οττομάνο φτιάχνει ταινίες μόδας σαν να σκηνοθετεί σύγχρονα μπαλέτα τσέπης, θέτοντας τα καρέ σε ρυθμική κίνηση ενώ στο φόντο περιμένει ένα στατικό ή κάποιες φορές αφηρημένο περιβάλλον. Αυτή η αντίφαση πλαισιώνεται με μια εξαιρετική αίσθηση στο καδράρισμα, μια ιδιάζουσα χρήση του ήχου και της μουσικής, μια γενναία δόση χιούμορ και τέλος, μια εντελώς ακομπλεξάριστη προσέγγιση ανεξαρτήτως ύφους, θέματος και θεάματος.  

Υποχρεωτική προκράτηση θέσης εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Πατησίων 47
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.