H ταινία "Shame" στον Κύκλο Προβολών "Τέχνη και Ψυχιατρική" στον κινηματογράφο Τριανόν

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για την ταινία.

Shame

Ο κλάδος "Τέχνη και Ψυχιατρική" της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) συνεχίζει για 16η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα προβολών στον κινηματογράφο Τριανόν με γενικό τίτλο "Ακρότητες". Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθεί την Κυριακή 14 Απριλίου, 5 μ.μ., η ταινία του Στιβ Μακ Κουίv "Shame".

H ταινία "Shame" (2011) ξεκινάει με το γυμνό πλάνο του πρωταγωνιστή της Μπράντον (Michael Fassbender) σε πλήρη ακινησία ενώ για αρκετά δευτερόλεπτα ο θεατής αδυνατεί να αντιληφθεί εάν είναι ζωντανός ή νεκρός. Η εισαγωγή προϊδεάζει για το θέμα της ταινίας: ένας επιτυχημένος επαγγελματικά άντρας ο οποίος βιώνει την προσωπική του ζωή ως αποτυχία με συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς και αδυναμίας σύναψης στενών σχέσεων με νόημα με τους άλλους που επιχειρεί να αναπληρώσει το δυσαναπλήρωτο αίσθημα κενού μέσα από σεξουαλικές πρακτικές κάθε μορφής στις οποίες επιδίδεται ως εθισμένος: περιστασιακές σχέσεις, επαφές με ιερόδουλες, ψυχαναγκαστικοί αυνανισμοί. Η οικογένεια του αποτελείται από τη δυσλειτουργική αδερφή του Σίσσυ (Carey Mulligan) της οποίας τα ψυχολογικά προβλήματα καθρεφτίζουν και διογκώνουν τα δικά του.

Η ταινία προσεγγίζει τον κόσμο μέσα από την άχρωμη, χωρίς ζωή ναρκισσιστική ματιά του πρωταγωνιστή και ο θεατής συναισθάνεται την ψυχαναγκαστική προσπάθειά του να γεμίσει το επώδυνο κενό του και να απαλύνει τον πόνο του εσωτερικού του τραύματος. 

Ο σκηνοθέτης δεν αντιμετωπίζει την παθολογία του πρωταγωνιστή μόνο ως απόρροια του παιδικού του τραύματος αλλά και ως μία αποτύπωση του σύγχρονου μεταμοντέρνου υποκειμένου που είναι παγιδευμένο σε μία ανώριμη κατάσταση εαυτού που αδυνατεί να συνάψει ώριμες σχέσεις ολικού αντικειμένου. Ο ήρωας αναζητά ακόρεστα άμεση ευχαρίστηση μέσω της χρηστικής αντιμετώπισης των εξωτερικών αντικειμένων τα οποία βιώνει είτε ως σαγηνευτικά και όμορφα είτε ως απειλητικά και επιθετικά καταλήγοντας να εκτεθεί αναπόφευκτα σε πρώιμα άγχη συγχώνευσης και αποχωρισμού και σε συναισθήματα ματαίωσης, οργής και απόγνωσης.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για την ταινία, με τους: Γεωργία Γεωργοπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια MSc. Επιμελήτρια Α’, Υπεύθυνη Ειδικού Ιατρείου Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας, Γ.Ν.Α "Ο Ευαγγελισμός", Δρ Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Επιστ. Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Γραμματέας Κλάδου Τέχνη και Ψυχιατρική-ΕΨΕ.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η live-action εκδοχή του "Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας" δείχνει εντυπωσιακή

Το αγαπημένο animation αποκτά ριμέικ με ηθοποιούς και το τρέιλερ μας προετοιμάζει για κάτι επικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/11/2024

Άλλος για τη βάρκα; Και ο Ρόμπερτ Πάτινσον στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν

Υπερφορτωμένη από σταρ είναι η επόμενη παραγωγή του οσκαρικού σκηνοθέτη.

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).