"Barbie" & "Οπενχάιμερ" ισοβαθμούν στις υποψηφιότητες των βραβείων SAG

Τα δύο μπλοκμπάστερ διεκδικούν ισάριθμες δάφνες στην απονομή του σωματείου επαγγελματιών ηθοποιών.

οπενχαιμερ «Οπενχάιμερ»

Η πολυπληθέστερη κινηματογραφική επαγγελματική ένωση που ψηφίζει στα βραβεία Όσκαρ, εκείνη του SAG (Screen Actors Guild, σωματείο επαγγελματιών ηθοποιών), ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες των βραβείων της με τα μπλοκμπάστερ "Οπενχάιμερ" και "Barbie" να ισοψηφούν συγκεντρώνοντας τις περισσότερες (4) όπως ήταν αναμενόμενο.

Εκείνο που οι περισσότεροι δεν περίμεναν, ωστόσο, είναι η απουσία του "Poor Things" από την κατηγορία καλύτερης διανομής (cast). Όπως επίσης προκαλεί έκπληξη η μη επιλογή του Μαρκ Ράφαλο στις υποψηφιότητες α’ ανδρικού ρόλου. Παρόλα αυτά, η Έμα Στόουν διεκδικεί τον α’ γυναικείο ρόλο και ο Γουίλεμ Νταφόε τον β’ ανδρικό. Στο μέτωπο των παραλείψεων, να προσθέσουμε ακόμα εκείνη του Λεονάρντο Ντι Κάπριο ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού"), αλλά και των πρωταγωνιστών του "May December".

Barbie
"Barbie"

Ο λόγος που τα βραβεία SAG εφιστούν την προσοχή μας είναι διότι οι ηθοποιοί αποτελούν ψηφοφόρους - ρυθμιστές στην οσκαρική κούρσα, καθώς συγκροτούν την πλειοψηφία των μελών της Ακαδημίας και έτσι, συχνά το πώς θα προτιμήσουν να κινηθούν στην απονομή των SAG "προδίδει" ποια ονόματα καταλήγουν αργότερα στους νικητήριους φακέλους των Όσκαρ. Του λόγου το αληθές, πέρσι όλοι όσοι κέρδισαν στα SAG αργότερα θριάμβευσαν και στα Όσκαρ (θυμηθείτε τους Μισέλ Γιέο, Κε Χούι Κουάν, Τζέιμι Λι Κέρτις, Μπρένταν Φρέιζερ), ενώ η ανάδειξη του "Τα Πάντα Όλα" ως της παραγωγής με την καλύτερη διανομή "οδήγησε" στο Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Μικρή παρηγοριά για την ομάδα του "Poor Things" το γεγονός πως στο παρελθόν πέντε φιλμ που δεν ήταν υποψήφια για το καλύτερο cast κατάφεραν, εν τέλει, να αποσπάσουν το σημαντικότερο βραβείο της Ακαδημίας ("Braveheart", "Η Μορφή του Νερού", "Το Πράσινο Βιβλίο", "Η Χώρα των Νομάδων").

Το τοπίο πρόκειται να ξεδιαλύνει περισσότερο μετά την επετειακή 30η απονομή των βραβείων SAG που διεξάγεται στις 24 Φεβρουαρίου.

Poor Things κριτική 3
"Poor Things"

Υποψηφιότητες 30ων βραβείων SAG 2024:

Καλύτερη διανομή ρόλων (cast)
American Fiction
Barbie
The Color Purple
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Οπενχάιμερ

Καλύτερος α’ ανδρικός ρόλος
Μπράντλεϊ Κούπερ ("Ο Μαέστρος")
Κόλμαν Ντομίνγκο ("Rustin")
Πολ Τζιαμάτι ("Τα Παιδιά του Χειμώνα")
Κίλιαν Μέρφι ("Οπενχάιμερ")
Τζέφρι Ράιτ ("American Fiction")

Καλύτερος α’ γυναικείος ρόλος
Ανέτ Μπένινγκ ("Nyad")
Λίλι Γκλάντστοουν ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού")
Κάρεϊ Μάλιγκαν ("Ο Μαέστρος")
Μάργκο Ρόμπι ("Barbie")
Έμα Στόουν ("Poor Things")

Καλύτερος β’ ανδρικός ρόλος
Στέρλινγκ Κ. Μπράουν ("American Fiction")
Γουίλεμ Νταφόε ("Poor Things")
Ρόμπερτ Ντε Νίρο ("Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού")
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. ("Οπενχάιμερ")
Ράιαν Γκόσλινγκ ("Barbie")

Καλύτερος β’ γυναικείος ρόλος
Έμιλι Μπλαντ ("Οπενχάιμερ")
Ντανιέλ Μπρουκς ("The Color Purple")
Πενέλοπε Κρουζ ("Ferrari")
Τζόντι Φόστερ ("Nyad")
Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ ("Τα Παιδιά του Χειμώνα")

Καλύτερη ομάδα κασκαντέρ
Barbie
Φύλακες του Γαλαξία 3
Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου
John Wick: Κεφάλαιο 4
Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.