Τα Cahiers du Cinema και μια εκλεκτικά απρόβλεπτη λίστα καλύτερων ταινιών του 2023

Το ιστορικό σινεφίλ περιοδικό για ακόμα μια χρονιά δεν απογοητεύει παρουσιάζοντας μια ιδιοσυγκρασιακή δεκάδα τίτλων ως τους σημαντικότερους της χρονιάς.

Ανατομία μιας Πτώσης νέο «Ανατομία μιας Πτώσης»

Για όσους από εμάς συνεχίζουμε οπαδικά να διαβάζουμε τις σελίδες του ιστορικού Cahiers du Cinema, του περιοδικού που αποτέλεσε βάθρο ανάδειξης της νουβέλ βαγκ, γνωρίζουμε πως μέσα από τις κριτικές του θα έρθουμε σε επαφή με ένα αλλιώτικο σινεμά και με ταινίες που διαφορετικά δε θα μαθαίναμε (μάλλον) ποτέ. Οι συντάκτες του εντύπου, προσηλωμένοι στην αποθέωση του αντισυμβατικού και θαρραλέου κινηματογράφου, αναπόφευκτα αντικατοπτρίζουν τη διάθεσή τους και μέσα από τις επιλογές τους των καλύτερων ταινιών της χρονιάς. Φέτος, λοιπόν, στη θέση νούμερο ένα έχουμε ένα αργεντίνικο δράμα μυστηρίου που ξεπερνά τις τέσσερις ώρες σε διάρκεια, ενώ τη δέκατη θέση μοιράζονται δύο(!) φιλμ. Και του χρόνου…

Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
"Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου"

Οι καλύτερες ταινίες του 2023 από τα Cahiers du Cinema:

1. Trenque Lauquen (Λάουρα Σιταρέλα)
2. Close Your Eyes (Βίκτορ Ερίθε)
3. Ανατομία μιας Πτώσης (Ζιστίν Τριέ)
4. The Fabelmans (Στίβεν Σπίλμπεργκ)
5. Πεσμένα Φύλλα (Άκι Καουρισμάκι)
6. Unrest (Σίριλ Σάουμπλιν)
7. Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου (Ράντου Ζούντε)
8. Le Gang des Bois du Temple (Ραμπάχ Αμέρ-Ζαΐμετσε)
9. L’Été Dernier (Κατρίν Μπρεϊγιά)
10. "Un Prince" (Πιερ Κρετόν) & "Showing Up" (Κέλι Ρέιχαρντ)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.