Οι προβολές του Ίριδα Visions επιστρέφουν!

Το δημοφιλές φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.

Obscuro Barroco «Obscuro Barroco»

Με περισσότερες από 90 επιτυχημένες δράσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης βερσιόν του (φθινόπωρο 2022 - καλοκαίρι 2023), το φεστιβάλ Ίριδα Visions ανακοινώνει το νέο κύκλο των δωρεάν εκδηλώσεών του ο οποίος, φυσικά, περιλαμβάνει ξεχωριστές κινηματογραφικές προβολές.

Θυμίζουμε ως το Ίριδα Visions αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022 με στόχο, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, "την επαναφορά στην κανονικότητα και την ομαλή επαναλειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης, ύστερα από τη δυστοπική παράλυση που επέφερε η πανδημία σε όλες τις δραστηριότητες και ιδίως στον τομέα της τέχνης. Παράλληλα, μετά την ψήφιση του άρθρου 296 του Νομοσχεδίου 4777/2021 για την παιδεία που κατέστησε αβέβαιη την λειτουργία του ΠΟΦΠΑ και την αδιάκοπη συνέχεια των δραστηριοτήτων του (καταργώντας την αυτοτελή νομική προσωπικότητα των πανεπιστημιακών λεσχών), το φεστιβάλ αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μέσο εξωστρέφειας και κινητοποίησης".

Οι δράσεις του 2ου Ίριδα Visions, λοιπόν, ξεκινούν στις 9/12 (12 μ.) από το υπόγειο του Ροζ Κτιρίου "Κωστής Παλαμάς" (Ακαδημίας 48 και Μασσαλίας - με είσοδο δίπλα από το προαύλιο της Νομικής) με το πρώτο ανοιχτό θεατρικό εργαστήρι από την ομάδα Θεατροδίνη του Θεατρικού Τομέα. Σκοπός της ομάδας είναι να ανοίξει τη δραστηριότητα της προς οποιοδήποτε άτομο θέλει να συμμετέχει και να αλληλεπιδράσει στη σκηνή, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη του θεάτρου. Όσα άτομα επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα που βρίσκεται εδώ. Σημειώστε πως το εργαστήριο περιλαμβάνει περιλαμβάνει ελαφριά σωματική άσκηση, προτείνονται τα άνετα ρούχα και οι καθαρές κάλτσες, η ώρα προσέλευσης είναι 15 λεπτά πριν την έναρξη και η διάρκεια είναι 3 ώρες.

Midnight Skin
"Midnight Skin"

Ύστερα, στις 10/12 (12 μ.) ξανά στο Ροζ Κτίριο, τη σκυτάλη παίρνει το θεατρικό εργαστήριο της ομάδας των Άφαντων του Θεατρικού Τομέα. Η ομάδα ανοίγει τη δραστηριότητα της για πρώτη φορά και μοιράζεται εικόνες, ήχους και ιστορίες. Στόχος του εργαστηρίου είναι μια πρώτη επαφή με το θέατρο. Η συμμετοχή δεν απαιτεί οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο. Όσα άτομα επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να εγγραφούν στη φόρμα που βρίσκεται εδώ. Τηρείται σειρά προτεραιότητας, ενώ προτείνονται τα άνετα ρούχα και οι καθαρές κάλτσες, η ώρα προσέλευσης είναι 15 λεπτά πριν την έναρξη και η διάρκεια είναι 3 ώρες.

Την ίδια μέρα (10/12, 19.00) στον 4ο όροφο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15), πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της νέας έκθεσης του Φωτογραφικού Τομέα. Η έκθεση αποτελεί δείγμα του έργου παλαιότερων μελών του Φωτογραφικού Τομέα και περιλαμβάνει μια μικρή συλλογή φωτογραφιών από το κάθε μέλος. Σκοπός της έκθεσης είναι η επαφή των επισκεπτών με την εκάστοτε θεματική που επιλέγει να αποτυπώσει φωτογραφικά το κάθε μέλος μέσα από την καλλιτεχνική του ματιά και αξιοποιώντας τις γνώσεις από τα σεμινάρια του Τομέα. Στο ίδιο μήκος κύματος, στις 13/12 (20.00) στον κινηματογράφο Ίρις (Ακαδημίας 55) ο πολύ σημαντικός φωτογράφος Μάριος Λώλος πρόκειται να δώσει ομιλία για το έργο του και τη σχέση του με το κοινωνικό ρεπορτάζ.

Έπειτα, στις 16/12 (20.00) στα Προπύλαια, ακολουθεί η πρώτη παράσταση του Χορευτικού Τομέα. Πρόκειται για μια εκδήλωση εμπνευσμένη από τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού ανθρώπων οι οποίοι είχαν τον χορό αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Σε χαρές, σε λύπες, στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα. Μια προσπάθεια ανάδειξης αυτής της ζωντανής παράδοσης με χορούς από όλη την Ελλάδα: από τον Πόντο ως τα Επτάνησα, από την Μακεδονία ως την Κρήτη.

Το διήμερο 16-17/12 σειρά έχουν οι κινηματογραφικές προβολές στον κινηματογράφο Ίρις. Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου παρουσιάζονται οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του 17ου Thessaloniki International Short FilmFestival, όπου βρίσκουμε μεταξύ άλλων το διακριθέν στις Κάννες "Midnight Skin" (Μανώλης Μαυρής) και το κάτοχο του βραβείου κοινού στο Κλερμόν-Φεράν "Nothing Holier than a Dolphin" (Ισαβέλλα Μαργάρα).

Τέλος, στις 17/12 (21.00), προβάλλεται το άψογο ποιητικό ντοκιμαντέρ "Obscuro Barroco" (2018) της Ευαγγελίας Κρανιώτη. Πρόκειται για μια υπνωτιστική νυχτερινή βόλτα στην αθέατη πλευρά του Ρίο ντε Τζανέιρο με οδηγό τη θρυλική τρανσέξουαλ και queer icon Λουάνα Μουνίζ. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτρια.

Nothing Holier Than A Dolphin
"Nothing Holier Than A Dolphin"

Το πρόγραμμα προβολών του Ίριδα Visions (16-17/12):

Σάββατο 16
18.00 Ταινίες μικρού μήκους: Beyond the Sea (Ιπολίτ Λεϊμποβίτσι, 2023) / Demi Goddesses (Μάρτιν Γκέριγκ, 2023) / Bolero (Νανς Λαμπόρντ-Ζουρντά, 2023) / Dataeterna (Αξέλ Σεμάν, 2023) / Der Tote (Σαμουέλ Σεγκουράδο & Λιζ Μανρέσα, 2023) / Istina (Ταμάρα Ντένιτς, 2023)
21.00 Ταινίες μικρού μήκους: Sèt Lam (Βενσάν Φοντανό, 2023) / Madeleine (Ρακέλ Σαντσινέτι, 2023) / Hubris (Ζιλ ντε Νιβερβίλ, 2023) / La Mécanique des Fluides (Γκαλά Ερνάντεζ Λόπεζ, 2023) / Wendigo (Φέλιξ Μπουφάρ-Ντουμά, 2023)

Κυριακή 17
18.00 Ταινίες μικρού μήκους: Fabrik (Σβέρε Άουνε, 2023) / Midnight Skin (Μανώλης Μαυρής, 2023) / Nothing Holier than a Dolphin (Ισαβέλλα Μαργάρα, 2022) / Να τους Διαβάσω Ποιήματα (Αλέξης Χατζηγιάννης, 2022)
21.00 Obscuro Barroco (Ευαγγελία Κρανιώτη, 2018). Ακολουθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτρια.

Πλήροφορίες:

Η δωρεάν προκράτηση θέσεωνγια τις προβολές ξεκινάει 2 μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Την ημέρα της εκδήλωσης υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια που θα διατίθενται στην είσοδο. Για περισσότερες λεπτομέρειες και προκρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επισκεφτείτε το iridavisions.gr.

Ίριδα Visions αφίσα 2023

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.