Οι βραβευμένες ταινίες του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR

Η διοργάνωση μοίρασε τις πρώτες δάφνες της ιστορίας της σε ελληνικές μικρού μήκους γυρισμένες αποκλειστικά από θηλυκότητες.

Nothing Holier than a Dolphin «Nothing Holier than a Dolphin»

Στην Ταινιοθήκη έπεσε η αυλαία του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR (23-29/11), με το θεσμό να απονέμει τις δάφνες της στις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος ταινιών μικρού μήκους γυρισμένες από σκηνοθέτριες, με τίτλο "Μικρές Γυναικείες Ιστορίες", το οποίο διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά. Η κριτική επιτροπή που επέλεξε τα βραβεία αποτελούταν από τα μέλη του WIFT GR Σιμπίλ Μέντερ (σκηνοθέτρια), Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου (ηθοποιός) και Γεωργία Φώτου (σεναριογράφος).

Το 1ο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο € 1.500) απέσπασε η ταινία "Nothing Holier than a Dolphin" της Ισαβέλλας Μαργάρα, την οποία η επιτροπή σχολίασε ως εξής: "Μια αλληγορία για την οικολογία, ένα ευαίσθητο αριστούργημα εικόνας – κίνησης - αισθήσεων που παρασύρει σε έναν μύθο με πολλές προεκτάσεις. Το 'Nothing Holier than a Dolphin' ξεχωρίζει όχι μόνο για το ευρηματικό του σενάριο, τις μοναδικές ερμηνείες, το ρυθμικό μοντάζ και την καταπληκτική μουσική του. Ξεχωρίζει γιατί αποτίει φόρο τιμής στην ίδια τη μυθοπλασία".

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στο φιλμ "Τέλη Αυγούστου" της Αντζέλικας Κατσά με το ακόλουθο σκεπτικό: "Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης με δύο αστέρια νεαρούς πρωταγωνιστές που κουβαλούν όλη την πληγωμένη αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Η κάμερα χρησιμοποιώντας το νοσταλγικό ασπρόμαυρο, δημιουργεί μαγευτικά πλάνα που περιγράφουν τη σκληρή καθημερινότητα και τις προσωπικές προκλήσεις μιας οικογένειας σε ένα νησιώτικο τοπίο που μοιάζει ονειρικό – ενώ δεν είναι". Το βραβείο συνοδεύεται με την παροχή πρωτότυπης μουσικής επένδυσης για την επόμενη ταινία της δημιουργού σε συνεργασία με την εταιρία MUSOU.

Lumen μικρού μήκους
"Lumen"

Νικήτρια του 3ου βραβείου ήταν η Μάρθα Μπουζιούρη με το "À Deux Voix", καθώς σύμφωνα με την επιτροπή αποτελεί "ένα μοναδικό ύμνο στην ειρήνη και στην συγχώρεση. Με αφηγηματική δομή που ρέει αβίαστα, εξαίρει την δύναμη της μητρικής αγάπης και της αληθινής γυναικείας φιλίας, αποδεικνύοντας πως αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα πολύ περισσότερα απ’αυτά που μας χωρίζουν. Μια συγκινητική ταινία που τολμά να προτείνει την πιο ριζοσπαστική λύση στους πολέμους που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: Την αγάπη απέναντι στο βαθιά ριζωμένο μίσος". Το βραβείο συνοδεύεται από € 1.000 και την εξασφαλισμένη συμμετοχή της νικήτριας παραγωγού σε υψηλού κύρους workshop το 2024 που διοργανώνει η Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων PACT.

Η κριτική επιτροπή απένειμε, ακόμη, δύο εύφημες μνείες. Από τη μία στο "Lumen" (Ειρήνη Τζούλια) για την "ιδιαίτερα καλλιτεχνική απόδοση μιας συλλογικής και προσωπικής καταστροφής με πρωτότυπο αφηγηματικό στυλ. Η σκηνοθέτιδα καταφέρνει να απεικονίσει τα ανάμεικτα συναισθήματα της θλίψης και της αγωνίας με έναν εμπνευσμένο και ταυτόχρονα προκλητικό τρόπο· τα απομεινάρια μιας προσωπικής και συλλογικής απώλειας μετουσιώνονται σε ένα έργο τέχνης με πρωτότυπη αισθητική και δυνατό οικολογικό και οικουμενικό μήνυμα". Από την άλλη, στην "Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο" (Μαίρη Κολώνια) για τις "εξαιρετικές ερμηνείες σε μια γλυκόπικρη ιστορία με ένα θέμα που μπορεί να μας αγγίξει όλους. Οι προκλήσεις της μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και τρυφερότητα, ακόμα και με χιούμορ. Άρτιος σχεδιασμός, δυνατή φωτογραφία και τρυφερή σκηνοθεσία με κινηματογραφικές λεπτομέρειες και ισορροπημένη εναλλαγή δραματικού και κωμικού στοιχείου".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.