Οι βραβευμένες ταινίες του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR

Η διοργάνωση μοίρασε τις πρώτες δάφνες της ιστορίας της σε ελληνικές μικρού μήκους γυρισμένες αποκλειστικά από θηλυκότητες.

Nothing Holier than a Dolphin «Nothing Holier than a Dolphin»

Στην Ταινιοθήκη έπεσε η αυλαία του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR (23-29/11), με το θεσμό να απονέμει τις δάφνες της στις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος ταινιών μικρού μήκους γυρισμένες από σκηνοθέτριες, με τίτλο "Μικρές Γυναικείες Ιστορίες", το οποίο διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά. Η κριτική επιτροπή που επέλεξε τα βραβεία αποτελούταν από τα μέλη του WIFT GR Σιμπίλ Μέντερ (σκηνοθέτρια), Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου (ηθοποιός) και Γεωργία Φώτου (σεναριογράφος).

Το 1ο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο € 1.500) απέσπασε η ταινία "Nothing Holier than a Dolphin" της Ισαβέλλας Μαργάρα, την οποία η επιτροπή σχολίασε ως εξής: "Μια αλληγορία για την οικολογία, ένα ευαίσθητο αριστούργημα εικόνας – κίνησης - αισθήσεων που παρασύρει σε έναν μύθο με πολλές προεκτάσεις. Το 'Nothing Holier than a Dolphin' ξεχωρίζει όχι μόνο για το ευρηματικό του σενάριο, τις μοναδικές ερμηνείες, το ρυθμικό μοντάζ και την καταπληκτική μουσική του. Ξεχωρίζει γιατί αποτίει φόρο τιμής στην ίδια τη μυθοπλασία".

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στο φιλμ "Τέλη Αυγούστου" της Αντζέλικας Κατσά με το ακόλουθο σκεπτικό: "Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης με δύο αστέρια νεαρούς πρωταγωνιστές που κουβαλούν όλη την πληγωμένη αθωότητα των παιδικών μας χρόνων. Η κάμερα χρησιμοποιώντας το νοσταλγικό ασπρόμαυρο, δημιουργεί μαγευτικά πλάνα που περιγράφουν τη σκληρή καθημερινότητα και τις προσωπικές προκλήσεις μιας οικογένειας σε ένα νησιώτικο τοπίο που μοιάζει ονειρικό – ενώ δεν είναι". Το βραβείο συνοδεύεται με την παροχή πρωτότυπης μουσικής επένδυσης για την επόμενη ταινία της δημιουργού σε συνεργασία με την εταιρία MUSOU.

Lumen μικρού μήκους
"Lumen"

Νικήτρια του 3ου βραβείου ήταν η Μάρθα Μπουζιούρη με το "À Deux Voix", καθώς σύμφωνα με την επιτροπή αποτελεί "ένα μοναδικό ύμνο στην ειρήνη και στην συγχώρεση. Με αφηγηματική δομή που ρέει αβίαστα, εξαίρει την δύναμη της μητρικής αγάπης και της αληθινής γυναικείας φιλίας, αποδεικνύοντας πως αυτά που μας ενώνουν είναι πάντα πολύ περισσότερα απ’αυτά που μας χωρίζουν. Μια συγκινητική ταινία που τολμά να προτείνει την πιο ριζοσπαστική λύση στους πολέμους που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: Την αγάπη απέναντι στο βαθιά ριζωμένο μίσος". Το βραβείο συνοδεύεται από € 1.000 και την εξασφαλισμένη συμμετοχή της νικήτριας παραγωγού σε υψηλού κύρους workshop το 2024 που διοργανώνει η Ένωση Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων PACT.

Η κριτική επιτροπή απένειμε, ακόμη, δύο εύφημες μνείες. Από τη μία στο "Lumen" (Ειρήνη Τζούλια) για την "ιδιαίτερα καλλιτεχνική απόδοση μιας συλλογικής και προσωπικής καταστροφής με πρωτότυπο αφηγηματικό στυλ. Η σκηνοθέτιδα καταφέρνει να απεικονίσει τα ανάμεικτα συναισθήματα της θλίψης και της αγωνίας με έναν εμπνευσμένο και ταυτόχρονα προκλητικό τρόπο· τα απομεινάρια μιας προσωπικής και συλλογικής απώλειας μετουσιώνονται σε ένα έργο τέχνης με πρωτότυπη αισθητική και δυνατό οικολογικό και οικουμενικό μήνυμα". Από την άλλη, στην "Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο" (Μαίρη Κολώνια) για τις "εξαιρετικές ερμηνείες σε μια γλυκόπικρη ιστορία με ένα θέμα που μπορεί να μας αγγίξει όλους. Οι προκλήσεις της μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και τρυφερότητα, ακόμα και με χιούμορ. Άρτιος σχεδιασμός, δυνατή φωτογραφία και τρυφερή σκηνοθεσία με κινηματογραφικές λεπτομέρειες και ισορροπημένη εναλλαγή δραματικού και κωμικού στοιχείου".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.