Ο "Γκοντάρ για τον Γκοντάρ" στην Ταινιοθήκη

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του αμίμητου σκηνοθέτη προβάλλεται το νέο ντοκιμαντέρ της Φλοράν Πλαταρέ προς τιμήν του.

Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και λίγες μέρες πριν τα γενεθλιά του, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζουν (1/12) το νέο ντοκιμαντέρ για εκείνον με τίτλο "Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ" (Φλοράνς Πλαταρέ), το οποίο έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο του σπουδαίου σκηνοθέτη μέσα από πολύτιμα πλάνα αρχείου, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά, τα οποία μεταξύ άλλων απεικονίζουν γυρίσματα των ταινιών του και τον ίδιο τον Γκοντάρ να περιπλανιέται στο Παρίσι. Φυσικά, από το ντοκιμαντέρ δε λείπουν στιγμιότυπα από τη μνημειώδη διακοπή του φεστιβάλ των Καννών το Μάη του 1968, όταν ο Γκοντάρ με μια πλειάδα έτερων κορυφαίων σκηνοθετών, διεκδίκησαν την παύση της διοργάνωσης και σύνταξη με τις εκατοντάδες χιλιάδες των απεργών ανά τη Γαλλία. Ήταν τότε, βεβαίως, που ο δημιουργός ξεστόμισε την αλησμόνητη ατάκα: "Σας μιλάω για αλληλεγγύη και εσείς συζητάτε για κοντινά πλάνα και τράβελινγκ! Είστε ηλίθιοι!".

Το "Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ" προβάλλεται στην Ταινιοθήκη την Παρασκευή 1/12, στις 20.30, με είσοδο € 5.

Περισσότερες πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.