Έναρξη με τον νέο Κεν Λόουτς στο 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το φεστιβάλ ξεκινά πανηγυρικά με το καινούριο φιλμ του σπουδαίου σκηνοθέτη και παρουσία του σεναριογράφου Πολ Λάβερτι.

Η Τελευταία Παμπ1

Πανηγυρική έναρξη για το προσεχές 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (30/11-6/12), καθώς το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με την "Τελευταία Παμπ", τη νέα ταινία του δύο φορές βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Κεν Λόουτς, η οποία προβάλλεται παρουσία του σεναριογράφου Πολ Λάβερτι - σταθερού συνεργάτη του Βρετανού σκηνοθέτη. Σημειώστε δε πως ο Λάβερτι πρόκειται να δώσει masterclass την ίδια μέρα (30/11, 12.00) στο Άστορ.

Όπως προδίδει ο τίτλος, το φιλμ του Λόουτς περιστρέφεται γύρω από τη μοναδική παμπ που έχει απομείνει σε ένα χωριό της νοτιοανατολικής Αγγλίας, το οποίο σταδιακά ερημοποιείται διότι τα ορυχεία έχουν κλείσει και οι κάτοικοι υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν. Τότε προκύπτει μια νέα απροσδόκητη ευκαιρία για αναβίωση του τόπου, όταν χάρη στα φθηνά διαθέσιμα σπίτια έρχονται να εγκατασταθούν πρόσφυγες από τη Συρία. Η "Τελευταία Παμπ" διεκδίκησε το Χρυσό Φοίνικα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών.

Η Τελευταία Παμπ2

Με αφορμή την ανακοίνωση της έναρξης του Πανοράματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίνος Φένεκ Μικελίδης σχολιάζει σχετικά με τη φετινή διοργάνωση: "Σε μια περίοδο ανεξέλεγκτων πολέμων, οικονομικής εξαθλίωσης στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας, έξαρσης της μετανάστευσης και επικίνδυνης ανόδου της ακροδεξιάς, το 36 Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έρχεται, όπως πάντα, να μας προσφέρει, όχι απλά ένα αδιέξοδο από τα καθημερινά αυτά προβλήματα, αλλά έναν καθρέφτη του εαυτού μας και της κοινωνίας μας, για να μας αφυπνίσει από την απάθεια ή από ένα επικίνδυνο εφησυχασμό. Έναν καθρέφτη στο όνειρο, όπως έλεγε και ο Μπουνιουέλ, όχι όμως ένα όνειρο φυγής, αλλά ένα όνειρο που ανοίγει τους δρόμους σε μιαν άλλη, πιο καίρια και αληθινή πραγματικότητα. Για όσους κοιτάζουν μπροστά, αντλώντας από το παρελθόν για να φτιάξουν ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Με οδηγό και μέντορα τους ανθρώπους που μας ανοίγουν αυτόν τον καθρέφτη, μέσα από τη μαγική τους οθόνη!".

Εκτός από την "Τελευταία Παμπ", στο πρόγραμμα του Πανοράματος μας περιμένουν αφιερώματα σε τρεις σπουδαίους δημιουργούς (Ανιές Βαρντά, Ζόρζ Φρανζί, Λίντσεϊ Άντερσον), καθώς επίσης focus στο έργο του σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή και της διευθύντριας φωτογραφίας Ολυπμίας Μυτιληναίου. Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πλήρους προγράμματος, υπενθυμίζουμε το προ-φεστιβαλικό αφιέρωμα στον Εμίρ Κουστουρίτσα, το οποίο φιλοξενείται τον κινηματογράφιο Studio (23-26/11).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.