Μέσα σ' ένα πλουσιότατο πρόγραμμα 260 και πλέον ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους απ' όλο τον κόσμο το οποίο αποτελείται στην πλειοψηφία του από αναμενόμενες πρεμιέρες, το φετινό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει εντάξει και μερικά πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα, από αυτά στα "Φαντάσματα" ως εκείνα στους Τάκη Κανελλόπουλο και Νίκο Περάκη. Πρωταγωνιστής στο "Αρπα Colla" του τελευταίου, ο οποίος θα τιμηθεί με ειδικό Χρυσό Αλέξανδρο, ο Δημήτρης Πιατάς ήταν ο κεφάτος και νοσταλγικός παρουσιαστής της χθεσινοβραδινής τελετής έναρξης.
Ο καταξιωμένος κωμικός μάς ξενάγησε στα highlights της φετινής διοργάνωσης, από την αφίσα και τα σποτάκια της ως τη φετινή πρέσβειρά της Αγοράς Χαρούλα Αλεξίου και φυσικά τις ταινίες. Μίλησαν ακόμα η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου καθηγήτρια Ελευθερία Θανούλη, η γενική διευθύντρια Ελίζ Ζαλαντό, με συγκινητική αναφορά στον πρώτο διευθυντή της διεθνούς εποχής του φεστιβάλ Μισέλ Δημόπουλο, η αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, με πολύ μεστή τοποθέτηση, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Χρίστος Δήμας και τέλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος παρουσίασε την ταινία έναρξης. Το "Στη Φωτιά" του Γαλλοβιετναμέζου Τραν Αν Χουνγκ ("Το Άρωμα της Πράσινης Παπάγιας"), η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας του φεστιβάλ Καννών και αποτελεί την επίσημη γαλλική πρόταση για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας.
Το "La Passion de Dodin Bouffant", όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της, εξελίσσεται στην επαρχαική Γαλλία των τελων του 19ου αιώνα και αποτελεί μια κομψή κινηματογραφική ιδέα υψηλής γαστριμαργικής απόλαυσης η οποία φέρνει στο νου τη "Γιορτή της Μπαμπέτ". Αφηγείται τη σιωπηλά ρομαντική ιστορία αγάπης ενός μπουρζουά γευσιγνώστη (Μπενουά Μαζιμέλ) και της μαγείρισσάς του (Ζιλιέτ Μπινός), συνοδευόμενη από μια εκθαμβωτικά γοητευτική χορογραφία γκουρμέ πιάτων. "Μια χορογραφία γεύσεων, οι οποίες αφηγούνται ξεχασμένες, μα τόσο σημαντικές ιστορίες. Όπως θα ακούσετε σε λίγο στην ταινία, η μαγειρική τέχνη είναι κουλτούρα και μνήμη, παράδοση, ταπεινότητα και αγάπη. Έτσι, μια συνταγή με ψάρια και λαχανικά δεν είναι απλώς ένα πιάτο για φαγητό, αλλά είναι η συνάντηση της στεριάς με τη θάλασσα που υμνεί την ομορφιά του τόπου μας", όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.