Το Φεστιβάλ Χανίων μπήκε με φόρα στη δεύτερη δεκαετία του

Με νεανικό παλμό και γεμάτες αίθουσες, η κινηματογραφική γιορτή της Κρήτης ολοκλήρωσε με πανηγυρικό τρόπο την 11η διοργάνωσή της.

Festival xanion 2023B

Κάθε χρόνο κάνει κι ένα μεγάλο, αλλά προσεκτικό βήμα μπροστά. Μέσα σε μια δεκαετία το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει εξελιχθεί σε θεσμό με προσωπικότητα, νέες ιδέες και σαφή πολιτιστικό προσανατολισμό. Το πρόγραμμα προβολών του ξεκίνησε την Τετάρτη 18 και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, περιλαμβάνοντας περισσότερες από 130 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, εκτός αυτών που έγιναν το πρωί αποκλειστικά για τα σχολεία του νομού. Γιατί η ανάπτυξη της κινηματογραφικής εκπαίδευσης είναι το μεγάλο στοίχημα και η συγκινητική ευαισθησία αυτής της διοργάνωσης, η οποία δίνει ξεχωριστή σημασία στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η οποία μπορεί να διασωθεί μόνο μέσα από τις γενιές που έρχονται. Έτσι, εκτός από τις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες των απογευματινών προβολών (για αυτή του "Μαζί Ποτέ" επιστρατεύτηκαν μέχρι και… πολιτικά μέσα για μια θέση), η εικόνα των εκατοντάδων μαθητών που πλημμυρίζουν τα πρωινά το Πνευματικό Κέντρο Χανίων ήταν απολαυστική. Παιδιά που βλέπουν σινεμά, αλλά και κάνουν σινεμά, μιας και το φεστιβάλ συνεργάζεται σε ετήσια βάση με τα σχολεία του νομού, εκ των οποίων 13 απ’ αυτά γύρισαν τη δική τους ταινία. Την παρουσίασαν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου πριν την τελετή λήξης, στην οποία παραβρέθηκαν, ανάμεσα σε πλήθος επισήμων, η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης και ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Festival Xanion 2023A
Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου απονέμει το βραβείο κοινού στον Σωκράτη Καμπουρόπουλο (αριστερά) για το "The Laughing Boy" και αναμνηστικό δίπλωμα στη σκηνοθετική ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου Σούδας.

Στο δεκαήμερο που προηγήθηκε δεν ήταν λίγες οι συγκινητικές στιγμές που ξεσήκωσαν το ενθουσιώδες κοινό. Ανάμεσά τους η έναρξη του φεστιβάλ με το "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη, παρουσία του σκηνοθέτη, η μεταμεσονύχτια προβολή του "Όλα Είναι Δρόμος", με τον Παντελή Βούλγαρη να συζητά με τους θεατές μέχρι σχεδόν τα ξημερώματα, το αδιαχώρητο του "Μαζί Ποτέ", με τον τιμώμενο σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν να βγαίνει ζωντανά μέσω zoom και να προλογίζει την ταινία του. Θερμότατο χειροκρότημα και βραβείο κοινού απέσπασαν το ντοκιμαντέρ του Ιρλανδού Άλαν Γκίλσεναν "The Laughing Boy", πάνω στο ομώνυμο ποίημα του Μπρένταν Μπίαν και τη μελοποίησή του ως "Το γελαστό παιδί" από τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και η "Ζάκρος" του Φίλιππου Κουτσαφτή. Ξεχωριστή εμπειρία, τέλος, το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς" των Βίκη Αρβελάκη και Ματθαίου Φραντζεσκάκη (ο πανταχού παρών διευθυντής του φεστιβάλ), πάνω στη σφαγή του χωριού Κακόπετρο από τους Γερμανούς το 1944, όπου στο τέλος της προβολής του όλοι οι θεατές έβγαιναν βουρκωμένοι.

Κι όλα αυτά συμπληρώθηκαν με εκθέσεις, masterclasses (από τον Ελβετό ντοκιμαντερίστα Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ ως τον πολυβραβευμένο γραφίστα Δημήτρη Αρβανίτη), εκδόσεις και ειδικά αφιερώματα, ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μέρος του προγράμματος ήταν διαθέσιμο σ’ όλη την Ελλάδα διαδικτυακά στο www.chaniafilmfestival.com.

Fatih Akin xania
Ο Φατίχ Ακίν και η... μαμά του χαιρετούν μέσω zoom το κοινό του "Μαζί Ποτέ".

Βραβεία Κοινού

Animation: "U-Trip" της Μαρία Ναϊντιόνοβα, "Η Μικρασιατική Καταστροφή" του Γιώργου Χατζηβασιλείου
Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: "Where Have All  the Smiles Gone" της Άνια Στρέλεκ  
Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: "The Laughing Boy" του Άλαν Γκίλσεναν
Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: "Καλάβρυτα – Γκερνίκα" της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, "Vidisova" του Γιώργου Παναγόπουλου
Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: "Ζάκρος" του Φίλλιπου Κουτσαφτή
Ελληνική  Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους: "Short Draft" του Σπυρίδωνα Παπασπύρου
Σπουδαστική Ταινία Μικρού Μήκους: "The Hook" του Πιέτρο Βενιέρ

Ειδικά Βραβεία

Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Ταινία Μεγάλου Μήκους: "Το Νησί της Μήδειας – Η Ιδιόρρυθμη Αγάπη" του Σέρτζιο Νάιτζα
Ταινία Μικρού Μήκους: "Παπαρούνες και Πάπιες" της  Χρηστίνας-Καλλιρρόης Γαρμπή

Εκπαιδευτικής Δημιουργίας "Γουόλτερ Λάσαλι" (απονέμεται από το ΕΚΟΜΕ): Στο ντοκιμαντέρ "Πότε θ΄ ανοίξ΄ η Ανατολή", που ακολουθεί το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα εφαρμοσμένης Ιστορίας για τους πρόσφυγες του χθες και του σήμερα.
"Μίκης Θεοδωράκης" (απονέμεται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη): "Mauthausen / Μαουτχάουζεν" των Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ
#ThisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες (απονέμεται από   Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα): "Τίποτα πιο Ιερό Από Ένα Δελφίνι" της Ισαβέλλας Μαργάρα
"Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης": "ΝΗΖΑ / Ο Όρκος και το Άγραφο  Δίκαιο των Βοσκών στον Ψηλορείτη" του Μανώλη Φοινικιανάκη
"Δικαίωμα στη Ζωή": "Ένας κόσμος, Δύο όψεις" του Ζαχαρία Σπανού, "Μουσικά Διαφορετικοί" του Νίκολας Μοϊσάκις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.