Μια επίκαιρη ταινία για το παλαιστινιακό στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το νέο φιλμ του βετεράνου Μάικλ Γουίντερμποτομ κάνει πρεμιέρα στη διοργάνωση που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.

Shoshana1

Μια τραγικά επίκαιρη ταινία πρόκειται σύντομα να πραγματοποιήσει την ελληνική πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12/11) συμμετέχοντας στο τμήμα των Ειδικών Προβολών.

Ο λόγος για το βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα πολιτικό θρίλερ "Σοσάνα" ("Soshana") του πολύπειρου Μάικλ Γουίντερμποτομ, το οποίο τοποθετείται στην υπό βρετανική κατοχή Παλαιστίνη του 1938. Το φιλμ δανείζεται το όνομά του από την κεντρική ηρωίδα, μια δυναμική σοσιαλίστρια ταγμένη στον αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους. Εν μέσω του τεταμένου κλίματος, η Σοσάνα βρίσκεται σε μια ακόμα πιο περίπλοκη συνθήκη όταν ερωτευτεί έναν Άγγλο αστυνομικό που ανήκει στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Με τη σειρά του, εκείνος έχει ως αποστολή τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός χαρισματικού πλην εξτρεμιστή ποιητή, ο οποίος κηρύττει πως ο μόνος τρόπος να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ είναι μέσω της βίας. Καθώς η ένταση αυξάνεται και τα αδιέξοδα πληθαίνουν, το ζευγάρι θα πρέπει όχι μόνο να πάρει αποφάσεις για τη σχέση του, αλλά και να διαλέξει την πιο σωστή και ηθική πολιτική στάση.

Soshana2

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη του φεστιβάλ "με όχημα μια συγκινητική, αρχετυπική ιστορία απαγορευμένου έρωτα, η ‘Σοσάνα’ είναι μια δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη, γεμάτη κοφτούς διαλόγους ταινία υψηλών φιλοδοξιών, που ιχνηλατεί τη γένεση του Ισραήλ παρουσιάζοντας ανάγλυφα την αιματηρή παραφροσύνη των συγκρουόμενων εθνικισμών στην Παλαιστίνη κατά τον Μεσοπόλεμο. Εμβριθές σχόλιο στα ιδανικά και στη διάψευσή τους, στην τυφλή βία και στον πάταγο της Ιστορίας, η ‘Σοσάνα’ είναι μια σημαντική στιγμή στη φιλμογραφία του Μάικλ Γουίντερμποτομ, που αφήνει τον θεατή μ’ ένα ρίγος στη σκέψη των τραγικών προσώπων που αποτέλεσαν το έναυσμά της".

Soshana3

Θυμίζουμε πως ο Γουίντερμποτομ είναι ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς σκηνοθέτες των τελευταίων τριάντα ετών, έχοντας βάλει την υπογραφή του σε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών όπως τα "Jude" (1996), "24 Hour Party People" (2001), "9 Songs" (2004), "A Cock and Bull Story" (2005) και "Το Ταξίδι" (2010). Επομένως, ευελπιστούμε πως στο "Σοσάνα" διαχειρίζεται με υπευθυνότητα και ευαισθησία το παλαιστινιακό ζήτημα, με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η βρετανική διπλωματία στη διαμόρφωση των συνθηκών για τη μετέπειτα κατοχή του παλαιστινιακού λαού. Πίσω στην ταινία, πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν η Ιρίνα Σταρσενμπάουμ, ο Χάρι Μέλινγκ - γνωστότερος ως Νέβιλ Λονγκμπότομ από το franchise του "Χάρι Πότερ" και ο ανερχόμενος Ντάγκλ Μπουθ ("Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη", "Μαίρη Σέλλεϋ").

Διαβάστε όλα τα νεότερα για το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.