
Καλλιτεχνική επιτυχία (Όσκαρ σεναρίου από δέκα υποψηφιότητες) και εμπορική αποτυχία στην εποχή του, ο "Πολίτης Κέιν" προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση και ξαναβγήκε στους κινηματογράφους το 1955 (ο Όρσον Γουέλς έπαιζε τότε "Βασιλιά Λιρ" στη Νέα Υόρκη). Ο κριτικός Άντριου Σάρις έγραψε ένα επιδραστικό άρθρο που τον αποθέωνε, πυροδοτώντας την επαναξιολόγησή του. Από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα θεωρείται πλέον "η καλύτερη ταινία όλων των εποχών".
Δικαίως, μιας και το ντεμπούτο του 26χρονου(!) Όρσον Γουέλς, ήδη θεατρικού παιδιού-θαύμα και σταρ του ραδιοφώνου, είναι ένα πολυδιάστατο, διαχρονικό αριστούργημα, το οποίο άλλαξε άρδην την κινηματογραφική αφηγηματική λογική και άνοιξε το δρόμο για το μοντέρνο σινεμά. Ξεκινάει σαν μια κεκαλυμμένη βιογραφία του Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ: Ένας δημοσιογράφος ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης "ρόουζμπαντ" που εκστόμισε προτού ξεψυχήσει. Εξελίσσεται σε μια ταινία που περιέχει όχι μόνο όλο το παρελθόν της έβδομης τέχνης, αλλά και ολόκληρο το μέλλον της, καταργώντας την παραδοσιακή γραμμική εξιστόρηση, αξιοποιώντας δραματουργικά το βάθος πεδίου ("μοντάροντας" τη δράση μέσα στο ίδιο το πλάνο) και επιβάλλοντας ένα καθηλωτικό στιλιζάρισμα που αποδόμησε όλον το χολιγουντιανό (ψευτο)ρεαλισμό. Ταυτόχρονα, περιγράφει μοναδικά ένα δημιουργό και συγχρόνως θύμα του αμερικανικού ονείρου, τις διαπλεκόμενες σχέσεις εξουσίας (πολιτική, οικονομική, μιντιακή) στην αμερικανική κοινωνία και την αδυναμία εύρεσης της μιας και μόνης αλήθειας, χαμένης μέσα σε ένα πλήθος –συχνά αντιφατικών– πληροφοριών κι ερμηνειών (το αριστουργηματικό φινάλε). Αποτελεί δε μια διηγηματικά πρωτότυπη πραγματεία πάνω στο χρόνο (ιστορικό, βιωμένο και κινηματογραφικό), μεταφέροντας στην οθόνη ρηξικέλευθες λογοτεχνικές ανησυχίες (Μαρσέλ Προυστ, Τζέιμς Τζόις), οι οποίες θα κυριαρχήσουν ως ερωτήματα σε ολόκληρο το σύγχρονο σινεμά.
Α/Μ. ΗΠΑ. 1941. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: NEW STAR
Περισσότερες πληροφορίες
Πολίτης Κεϊν
Ένας δημοσιογράφος ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης «ρόουζμπαντ» που εκστόμισε προτού ξεψυχήσει.