Φεστιβάλ Καρδαμύλης: Ένας κινηματογραφικός θεσμός γεννιέται

Ξεκίνημα με το δεξί για ένα φεστιβάλ - μπουτίκ στη μεσσηνιακή Μάνη με αντικείμενο ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ για την τέχνη.

Festival Kardamilis1

Η Καρδαμύλη, ένας από τους γραφικότερους τουριστικούς προορισμούς της νοτίου Πελοποννήσου, είναι μια κωμόπολη με πολιτιστική παράδοση. Εκεί βρίσκεται η ιστορική οικία των Πάτρικ και Τζόαν Λι Φέρμορ, εκεί διεξάγεται κάθε Μάιο το  ανεξάρτητο φεστιβάλ τζαζ, αλλά και το φεστιβάλ αγγλόφωνης λογοτεχνίας με διοργανωτή τον Τζέιμς Χένεϊτζ. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί από φέτος και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης Καρδαμύλης. Μια ιδέα του απερχόμενου δημάρχου Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, το οποίο υλοποίησαν με εξαιρετική επιτυχία οι ντοκιμαντερίστριες Κλεώνη Φλέσσα και Τζίνα Πετροπούλου.

Festival Kardamilis2
Από την προβολή του "Μάρκου" του Νίκου Σκαρέντζου.

Στις τέσσερις ημέρες της διάρκειάς του (22-25 Σεπτεμβρίου), το πλούσιο πρόγραμμα της παρθενικής διοργάνωσης αποτελούνταν από ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ για την τέχνη, αλλά και πλήθος παράλληλων δράσεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και νέους. Η αρχή έγινε με τη γεμάτη ενέργεια και κέφι προβολή του "Buena Vista Social Club" (1999) του Βιμ Βέντερς, ενώ εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των θεατών στον "Μάρκο" (2020) του Νίκου Σκαρέντζου, όπου συνθέτες, μουσικολόγοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τη σημαντική μουσική κληρονομιά του ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη στον 21ο αιώνα, το "Gian Paolo Barbieri: The Man and the Beauty" (2022) του Εμιλιάνο Σκατάρζι, πάνω στο θρυλικό φωτογράφο μόδας Τζιαν Πάολο Μπαρμπιέρι, και "The Art of Silence" (2022) του Μαουρίτσιους Στέρκλε Ντρουξ, το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο μίμο Μαρσέλ Μαρσό.

Festival Kardamilis3
Μεγάλη και ενθουσιώδης η συμμετοχή των νεαρών σινεφίλ στις δράσεις του φεστιβάλ.

Παράλληλα, υπήρξαν εκπαιδευτικές προβολές όπως αυτή του "Το Μάτι της Κωνσταντινούπολης" των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ για τον Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ, την οποία ακολούθησε επιμορφωτικό masterclass της βραβευμένης διευθύντριας φωτογραφίας Κατερίνας Μαραγκουδάκη, στρογγυλό τραπέζι ("Αναζητώντας την αισθητική του μέλλοντος"), αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, εργαστήρια ντοκιμαντέρ (από το σκηνοθέτη Στάθη Γαλαζούλα), κεραμικής και κατασκευής θεατρικής κούκλας, διαδραστικό μουσικό δρώμενο, dj set και συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια. Στην πανηγυρική τελετή λήξης προβλήθηκαν τρεις βωβές ταινίες του Μπάστερ Κίτον συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.