Μερικές ώρες πριν την απονομή των βραβείων του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (4-10/9), στην τελευταία ανταπόκρισή μας γράφαμε πως με δεδομένη την απουσία κάποιου "καθαρού" φαβορί στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, η αρμόδια κριτική επιτροπή (Λευτέρης Χαρίτος, Αλέξια Ρόιντερ, Μένος Δελιοτζάκης, Αλεξάνδρα Ματθαίου, Ασημίνα Προέδρου) καλούνταν να απονείμει τις δάφνες της βασισμένη περισσότερο στην πρωτοτυπία των προθέσεων των δημιουργών, παρά στην πληρότητα του κινηματογραφικού αποτελέσματος.
Υπό αυτήν την έννοια μόνο ως ενθαρρυντική μπορεί να χαρακτηριστεί η βράβευση της "Αρκουδότρυπας" των πρωτοεμφανιζόμενων Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλο με Χρυσό Διόνυσο, καθώς επρόκειτο για τη μικρού μήκους που, κατά γενική ομολογία, άφησε τις περισσότερες ελπιδοφόρες υποσχέσεις. Και αυτό γιατί αφενός εισήγαγε μια φρέσκια αναπαράσταση της νεανικής ζωής στην επαρχία όντας γυρισμένη στην Ελάτη Τρικάλων και αφετέρου, διότι βρίσκεται σε φάση ανάπυξης της μεγάλου μήκους εκδοχής της. Ως υποσημείωση, να προστεθεί ακόμη πως οι συντελεστές της ταινίας προσεγγίζουν με ανανεωτική, οριζόντια και συλλογική διάθεση τις διαδικασίες παραγωγής του σινεμά, κάτι που σπανίζει στο ανταγωνιστικό τοπίο της σύγχρονης βιομηχανίας. Δε ξεχνάμε, επίσης, πως για την άψογη ερμηνεία της βραβεύτηκε η πρωταγωνίστρια Χαρά Κυριαζή, ενώ επισημαίνουμε πως χάρη στο Χρυσό Διόνυσο η "Αρκουδότρυπα" λαμβάνεται αυτομάτως υπόψη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ καλύτερης διεθνούς μικρού μήκους.
Στο "α" είχαμε ξεχωρίσει εξαρχής την "Αρκουδότρυπα" ως μία από τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ όταν γράφαμε τα εξής: "Όσοι σήμερα βρίσκονται στη δύση των 25 και την ανατολή των 30, έχουν μάθει να βιώνουν την επαρχία αλλιώς, όπως και να ορίζουν διαφορετικά τη σχέση τους με την παράδοση γνέθοντας προσωπικούς – συγκυριακούς συσχετισμούς. Κάτι που αντικατοπτρίζεται από την πρώτη στιγμή στην 'Αρκουδότρυπα', όταν στα ακουστικά της κεντρικής ηρωίδας ακούγεται ένα πολυφωνικό κομμάτι σε (άψογο) ηλεκτρονικό remix. Το σκηνοθετικό δίδυμο των Παπαδάκη – Ντινόπουλου, βέβαια, έχει ένα βλέμμα που δε στέκεται στην επιφάνεια, αλλά επιχειρεί να συστήσει εκ νέου τι έστι βίωμα εκτός πόλης, τι σημαίνει νεότητα περιτριγυρισμένη από αχαλίνωτη φύση μα και στενούς δρόμους. Όλα αυτά, μέσα από μια ιστορία ρομαντικού αποχωρισμού(;), φορτισμένη με ακομπλεξάριστη ερωτική έλξη, καλοζυγισμένους καθημερινούς διαλόγους (επιτέλους 'νέοι' συνομιλούν χωρίς να προκαλείται ετεροντροπή) και μια σπινθηροβόλα ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια και πρωτοεμφανιζόμενη Χαρά Κυριαζή. Εκεί που αδικείται κατάτι η 'Αρκουδότρυπα' είναι στη διάρκειά της, διότι αποδυναμώνονται οι εντάσεις και η χειροπιαστά στιβαρή σκηνοθεσία της, προδίδοντας πως είναι πανέτοιμη για το μεγάλου μήκους σάλτο της το οποίο, αδιαμφισβήτητα, έχει ήδη ψηλά τον πήχη".
Ως προς τα υπόλοιπα βραβεία του εθνικού διαγωνιστικού, πολυνίκης αναδείχθηκε ο Αλέξης Κουκιάς-Παντελής με το αβίαστα ανθρώπινο "Αερολίν", το οποίο απέσπασε τρία βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ΟΚΛΕ), στις τεχνικές κατηγορίες κυριάρχησε το "Midnight Skin" του Μανώλη Μαυρή (διεύθυνση φωτογραφίας, σχεδιασμός ήχου, ειδικά εφέ), ενώ το ρομαντικό "Buffer Zone" (Σάββας Σταύρου) απέσπασε τα βραβεία Drama Queer και ανδρικής ερμηνείας για τον Ανδρέα Μάρκου.
Υπενθυμίζουμε πως προλαβαίνετε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στην πλατφόρμα που βρίσκετε εδώ μέχρι τις 23.00. Σημειώσε ακόμα ότι οι μικρού μήκους του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος πρόκειται να προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 26-29 Οκτωβρίου.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις ανταποκρίσεις μας από το 46ο Φεστιβάλ Δράμας εδω.
Τα βραβεία του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας:
Χρυσός Διόνυσος: Αρκουδότρυπα (Χρυσιάννα Παπαδάκη & Στέργιος Ντινόπουλος)
Αργυρός Διόνυσος - Βραβείο Σκηνοθεσίας "Τώνια Μαρκετάκη": Αερολίν (Αλέξης Κουκιάς-Παντελής)
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ήλιο να Δύει (Αστέρης Τζιώλας)
Βραβείο Ντοκιμαντέρ: Φῶς ἐκ Φωτός (Νεριτάν Ζιντζιρία)
Βραβείο Σεναρίου: Μιχάλης Μαθιουδάκης & Αλέξης Κουκιάς-Παντελής ("Αερολίν")
Βραβείο Drama Queer: Buffer Zone (Σάββας Σταύρου)
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Ανδρέας Μάρκου ("Buffer Zone")
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Χαρά Κυριαζή ("Αρκουδότρυπα")
Βραβείο Ήχου: Νίκος Κωνσταντίνου ("Ανορθόδοξος")
Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος & Στέλιος Κουπετώρης ("Midnight Skin")
Βραβείο Μοντάζ: Μάριος Κλεφτάκης ("Αριζόνες")
Βραβείο Φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι ("Midnight Skin")
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Πέτρος Σωτηρόπουλος & The Aqua Barons ("Διάβαση")
Βραβείο Ενδυματολογίας "Ιουλία Σταυρίδου": Rectifier + Tzo ("Good Girls Club: A Virginity Odyssey")
Βραβείο Σκηνογραφίας: Άρτεμις Φλέσσα ("Διάβαση")
Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων: Ελίνα Τράντου ("Good Girls Club: A Virginity Odyssey")
Βραβείο Ειδικών Εφέ: Kameleon studio, (Prosthetics) Morgan Hildebrand / Aurelia ("Midnight Skin")
Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου: Διάβαση (Αινείας Τσαμάτης & Κατερίνα Μαυρογεώργη)
Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI): The Silence of the Banana Trees (Ενεός Τσάρκα)
Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών: Σωτήρης Τζατζάκης ("Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ήλιο να Δύει")
Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα: Μαίρη Κολώνια ("Η Πολυθρόνα στο Πεζοδρόμιο")
Βραβείο "Ανθρώπινες Αξίες" της Βουλής των Ελλήνων: Aqueronte (Μάνιουελ Μουνιόθ Ρίβας)
Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: Αερολίν (Αλέξης Κουκιάς-Παντελής)
Βραβείο Ανάπτυξης - Onassis Film Development Grant: Super (Νικόλας Κούλογλου)
Βραβείο Κοινού: A Piece of Liberty (Αντιγόνης Καπάκα)
Χρυσός Διόνυσος Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος: Aqueronte (Μάνιουελ Μουνιόθ Ρίβας)
Βραβείο "Φρίντα Λιάππα" – Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας: Παρέλαση (Μιχάλης Γαλανόπουλος)
Χρυσός Διόνυσος Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος: Klette (Μάικλ Αμπέι)
Πράσινο Βραβείο της Δράμας: Seagulls Scream on the Weekend (Μαρία Στούτ & Φρέντερικ Στουτ)
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων – BΡABEΙΟ ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ: Teacups (Άλεκ Γκριν & Φίνμπαρ Γουότσον)
Best KIDDO Film: Crab Day (Ρος Στρίνγκερ)
Βρείτε αναλυτικά τα βραβεία κάθε τμήματος εδώ.