Ήταν ένα υπέροχο οκταήμερο γεμάτο σινεμά, μουσική, συζητήσεις, παράλληλες δράσεις και χαλαρή καλοκαιρινή διάθεση. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου επιβεβαίωσε πως "small is beautiful" και έκανε πράξη το "Beyond Borders", τον εμπνευσμένο τίτλο του. Μακριά από στημένο glamour και αθέμιτους ανταγωνισμούς, έφερε σε επαφή εικόνες και ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες, μιας και ο πολιτισμός δεν είναι παρά η συλλογική προσπάθεια για την αποδοχή του Άλλου, του διαφορετικού. Στόχος λοιπόν της σικάτης αυτής σινε-γιορτής ήταν το ξεπέρασμα κάθε λογής συνόρων, όπως διακήρυξαν επανειλημμένα η καλλιτεχνική διευθύντριά του Ειρήνη Σαρίογλου και ο διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξής του Μισέλ Νολ. Κι αυτό έγινε πράξη, από τη συγκινητική έναρξή του με την προβολή του "Γελαστού Παιδιού" του Ιρλανδού Άλαν Γκίλσελαν έως εκείνη της λαμπερής λήξης με την αντίστοιχη του αποκαλυπτικού "Tricks on the Dead" του Τζόρνταν Πάτερσον.
Ενδιαμέσως προβλήθηκαν 59 ταινίες σε δυο διαγωνιστικά και ένα παράλληλο τμήμα, με τα αντίστοιχα βραβεία να απονέμονται την Κυριακή, σε μια απολαυστική βραδιά η οποία ολοκληρώθηκε με την συναυλία των της Ελένης Τσαλιγοπούλου, Κορίνας Λεγάκη και Γιώργου Ανδρέου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, ο αντιδήμαρχος Καστελλορίζου Στράτος Αμύγδαλος, οι πρέσβειρες των Καναδά και Αυστραλίας, η οποία θα είναι τιμώμενη χώρα στο επόμενο φεστιβάλ, ενώ βραβεία απένειμαν ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚΟΜΕ και η Αθηνά Καρτάλου, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο Νολ προανήγγειλε πως του χρόνου θα υπάρχει και κριτική επιτροπή εφήβων, ενώ η Ειρήνη Σαρίογλου, πανταχού παρούσα και εμψυχωτική δύναμη της διοργάνωσης, μνημόνευσε τους στίχους του ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου "Με τα λόγια οι χαμαιλέοντες, με τις πράξεις οι γενναίοι".
Μεγάλος νικητής του φεστιβάλ ήταν το εξομολογητικό, βαθιά ανθρώπινο και εμπνευσμένα σκηνοθετημένο "Scenes with My Father" της Ολλανδοκροάτισσας Μπισέρκα Σουράν, το οποίο απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Fipresci) και εκείνο του καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ. Οι υπόλοιπες διακρίσεις ήταν:
Βραβείο Κοινωνικού Ντοκιμαντέρ: "Audrey Napanagka" της Πενέλοπι ΜακΝτόναλντ (Αυστραλία).
Βραβείο Πολιτικού Ντοκιμαντέρ: "A Tale of Four Minorities" του Νταβίντ Ντέρι (Ισραήλ).
Εύφημος Μνεία: "Underdog" της Μαριέτε Φάμπερ (Ολλανδία) και "What Remains on the Way" των Γιάκομπ Κρες και Ντανίλο Ντο Κάρμο (Γερμανία, Βραζιλία, Μεξικό).
Βραβείο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ: "Φύλλα Καπνού" των Στάθη Γαλαζούλα και Ελίζας Καβαλαράκη.
Βραβείο ThisisEU Ευρωπαϊκές Αξίες της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: "The Hidden Children of Colonization" του Ντομινίκ Ρεγκουέμ (Γαλλία, Βέλγιο)
Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας: "A Tale of Four Minorities" του Νταβίντ Ντέρι (Ισραήλ).
Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους: "Will you Look at me?" του Σούλι Χουάνγκ (Κίνα).
Αργυρός Φοίνικας μικρού μήκους: "Scars" της Άλεξ Άνα (Καναδάς).
Χάλκινος Φοίνικας μικρού μήκους: "Bitter September" της Σοφίας Φαραντάτου (Ελβετία).