Αυτή είναι η αφίσα των 29ων "Νυχτών Πρεμιέρας"

Ο σχεδιαστής Βασίλης Μέξης βάζει την υπογραφή του σε ένα ακόμα κομψοτέχνημα για λογαριασμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Νύχτες Πρεμιέρας αφίσα 2023 οριζόντια

Στην πολυετή συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - "Νύχτες Πρεμιέρας" (27/9-8/10), ο σχεδιαστής Βασίλης Μέξης ευθύνεται για μερικές από τις ομορφότερες αφίσες που έχουν κοσμίσει κινηματογραφικές διοργανώσεις στην Ελλάδα. Φέτος, για την 29η βερσιόν του θεσμού, εμπνέεται μία από τις καλύτερες του, βασισμένος στη δοκιμασία με κηλίδες μελάνης Ρόρσαχ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σχετικά:
"Το φετινό εικαστικό είναι επηρεασμένο από την προβολική δοκιμασία με κηλίδες μελάνης Ρόρσαχ. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αυτής, ο συμμετέχων καλείται να ερμηνεύσει τα ασαφή και διφορούμενα σχήματα που αντικρίζει στις καρτέλες του τεστ. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ερώτηση στην οποία υποβάλλεται και αυτό που καλείται να απαντήσει ουσιαστικά είναι 'τι βλέπει'.

Στην καθημερινότητα, έχουμε συνηθίσει να συσχετίζουμε τη λέξη 'προβολή' με την κινηματογραφική εμπειρία. Ο όρος 'προβολή', ωστόσο, ανήκει πρωτίστως στην ψυχανάλυση και αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία το υποκείμενο αποδίδει ή εκτοπίζει στον κόσμο που το περιβάλλει - σε πρόσωπα ή αντικείμενα - χαρακτηριστικά, συναισθήματα και επιθυμίες που παραγνωρίζει ή αρνείται στον ίδιο του τον εαυτό.

Τι είναι λοιπόν το σινεμά αν όχι μια τέτοια προβολή του εαυτού, μια ομαδική κατά κάποιον τρόπο συνεδρία κατά τη διάρκεια της οποίας αντικρίζουμε στην οθόνη αυτό που πιστεύουμε, νιώθουμε ή φαντασιωνόμαστε ατομικά; Η προβολή αυτή μπορεί να περιορίζεται μόνο στη δική μας αντίληψη, χωρίς να ταυτίζεται με εκείνη των γύρω μας, και να καλύπτει ένα φάσμα τόσο ευρύ και ποικίλο όσο και η ανθρώπινη κατάσταση. Είναι μοναδική και εντελώς προσωπική, μια ανάδυση μύχιων ιδιοτήτων και συναισθημάτων απευθείας από το υποσυνείδητό μας.

Τι βλέπουμε, λοιπόν, σε αυτή την εικόνα; Κάτι αισιόδοξο ή κάτι δυσοίωνο; Ένα λουλούδι, έναν οφθαλμό; Μια συμβολική και φαντασιακή έκρηξη χρωμάτων συνυφασμένη με τη θαυμαστή λειτουργία της όρασης; Ένα σχήμα ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο αλλά με συγκεκριμένη φιλοσοφία και σύλληψη;

Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε αυτή την εικόνα; Τι βλέπουμε όταν παρακολουθούμε μια ταινία; Μήπως τελικά βλέπουμε εμάς τους ίδιους; Οι απαντήσεις δικές σας...".

Διαβάστε όλα τα νεότερα για τις 29ες "Νύχτες Πρεμιέρας" εδώ.

Η αφίσα των 29ων "Νυχτών Πρεμιέρας":

Νύχτες Πρεμιέρας αφίσα 2023

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.