Για την Ναυσικά Γκερί Καραμαούνα το "I Love Greece" είναι οικογενειακή υπόθεση

Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια που υπογράφει την ευρωπαϊκού αέρα αιγαιοπελαγίτικη δραμεντί, η οποία ανακατεύει το προσωπικό και το πολιτικό με τις ρομαντικές παρεξηγήσεις, έχοντας στο φόντο το ελληνικό καλοκαίρι.

I Love Greece1

Διεθνής παραγωγή, η οποία σμίγει γνωστούς Ευρωπαίους ηθοποιούς με διακεκριμένους Έλληνες (μεταξύ άλλων οι Στέισι Μάρτιν, Βενσάν Ντεντιέν, Στέλιος Μάινας και Μαρία Αποστολακέα), το ντεμπούτο της Ναυσικάς Γκερί Καραμαούνα με τίτλο "I Love Greece" συστήνεται ως μια θερινή δραμεντί με υπαρξιακά τουίστ. Η υπόθεση της ταινίας αφορά μια ελληνογαλλική οικογένεια, η οποία επανενώνεται ύστερα από καιρό με αφορμή το γάμο ενός συγγενή. Οι μεταξύ τους εντάσεις δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους, την ώρα που άλυτα απωθημένα και εσωτερικευμένες στεναχώριες σκοτεινιάζουν, προς στιγμήν, την ανεμελιά της καλοκαιρινής ραστώνης, απειλώντας την ευδαιμονία των διακοπών.

Πριν από δύο χρόνια είχαμε συναντήσει στην Αθήνα τη σκηνοθέτρια, συνοδεία της πρωταγωνίστριας Στέισι Μάρτιν, λίγο πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα του φιλμ στην πόλη. Τώρα, ενόψει της πρεμιέρας του "I Love Greece", τηλεφωνήσαμε στην κ. Γκερί Καραμαούνα για να συζητήσουμε επί της κινηματογραφικής ουσίας της πρώτης μεγάλου μήκους της.

Ναυσικά Γκερί Καραμαούνας
©Christopher Robba AS Talents

Εκείνο που με εξέπληξε στην ταινία είναι ότι δεν ακολουθεί απόλυτα το γνώριμο ύφος των δραμεντί με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά υιοθετεί ένα τρόπον τινά "αντι-φολκλορικό" ύφος. Φυσικά, υπάρχει η θάλασσα, η λαϊκή μουσική, η παραδοσιακή ταβέρνα, αλλά δεν προσπερνάτε τα σύγχρονα προβλήματα της Ελλάδας.
Έτσι ακριβώς, ήθελα να δώσω έμφαση στο ότι ως λαός έχουμε μια ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να ξεπερνιούνται όλες οι δυσκολίες. Όσες φορές κι αν πέφτουμε, πάντα σηκωνόμαστε. Δυστυχώς, επειδή δεν ζω την Ελλάδα, παρακολουθούσα από απόσταση τις διαδοχικές κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παρότι ήμουν πολύ αγχωμένη και στεναχωρημένη, θυμάμαι τη θεία μου κάθε φορά που επικοινωνούσαμε να μην είναι αποκαρδιωμένη, αλλά αντιθέτως να μου εγγυάται με βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά. Κατά τα άλλα, όπως λέτε κι εσείς, ήθελα να αποφύγω τελείως το φολκλόρ. Δηλαδή, να κάνω μια ταινία που αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν καρτ ποστάλ. Έπειτα, είχα ανάγκη να γυρίσω το ντεμπούτο μου σε έναν τόπο όπου ένιωθα ασφαλής. Η Σέριφος, όπου και έγιναν τα γυρίσματα, είναι αυτό το μέρος για εμένα. Προσφέρει μια μοναδική ελευθερία, την οποία γνωρίζω από παιδί. Η μητέρα μου ήταν εκείνη που ήρθε πρώτη φορά στο νησί πριν από σαράντα χρόνια, έτσι μεγάλωσα έχοντας μέσα μου τις εικόνες και την ενέργειά του.

Σε παρόμοια συναισθηματική κατάσταση βρίσκεται η Μαρίνα, η κεντρική ηρωίδα την οποία υποδύεται η Στέισι Μάρτιν, η οποία αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο να επιστρέψει στη Γαλλία ή να μείνει εδώ και να βοηθήσει τους δικούς της.
Πράγματι, φτάνει στην Αθήνα και διαπιστώνει πως η οικογένειά της βρίσκεται σε ταυτόχρονα αδιέξοδα. Αλλά γρήγορα αντιλαμβάνεται πως είναι αδύνατο να έχεις τα πάντα υπό τον έλεγχό σου. Οφείλεις να δείχνεις εμπιστοσύνη σε όσους αγαπάς, ακόμα κι αν παίρνουν μια απόφαση με την οποία ενδεχομένως διαφωνείς. Διότι και οι δικές τους επιθυμίες είναι βάσιμες, εκτός αν συζητάμε για επιλογές που επηρεάζουν ζωές άλλων. Επιπλέον, κάτι πολύτιμο που μαθαίνει η Μαρίνα είναι ότι δεν γίνεται να ζει μονίμως στο παρελθόν.

Αλήθεια, υπάρχει με κάποιον τρόπο σύνδεση μεταξύ του "I Love Greece" και της μικρού μήκους σας "Cool Robinson"; Διότι και στις δύο ταινίες πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι με το ίδιο όνομα, που ταξιδεύει και καλείται να αναθερμάνει τη σχέση του.
Δεν συνέβη συνειδητά, υπό μία έννοια ωστόσο θα έλεγα πως ναι. Αν και το "Cool Robinson" φτιάχτηκε με τη λογική του παραμυθιού, οι χαρακτήρες συμπεριφέρονται σα μικρά παιδιά που βρέθηκαν μόνα σε μια ερημική παραλία. Από την άλλη, το "I Love Greece" έχει μια περισσότερο ποιητική διάσταση, γιατί ήθελα να αποτελεί ένα γράμμα αγάπης για την Ελλάδα.

Πάντως, το δίδυμο Μάρτιν-Ντεντιέν έχει τρυφερή χημεία, ενώ μέσα από τις ερμηνείες τους αναδεικνύεται πόσο δύσκολο είναι να προστατεύεται η οικειότητα σε μια σχέση, ακόμα και μεταξύ δύο ερωτευμένων. Πώς καταλήξατε στην επιλογή των συγκεκριμένων ηθοποιών και πώς ήταν η συνεργασία σας μαζί τους;
Ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστώ με τη Στέισι γιατί μοιραζόμαστε παρόμοιες εμπειρίες. Και εκείνη προέρχεται από διαφορετικές κουλτούρες, μέχρι τα δέκα της περίπου ζούσε στην Ιαπωνία και έχει ρίζες από Γαλλία και Αγγλία. Επομένως ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι δίγλωσσος, να μεγαλώνεις έχοντας αναφορές από διαφορετικούς πολιτισμούς. Από την άλλη, ο Βενσάν με κέρδισε με την ενέργειά του – είναι κάτι που γενικώς εκτιμώ στους ανθρώπους. Δε με απασχολεί ιδιαίτερα πόσο "αστραφτερό" είναι το βιογραφικό κάποιου για να συνεργαστούμε. Έπειτα, ήταν πολύ σημαντικό για εμένα οι ηθοποιοί να μάθουν ουσιαστικά την Ελλάδα. Και δεν εννοώ απλώς τα μαθήματα γλώσσας που έκαναν, αλλά και τα πράγματα που κανονίσαμε να συμβούν ώστε να γνωρίσουν τη χώρα. Για παράδειγμα, η Στέισι εξοικειώθηκε με την ελληνική κουζίνα, έμαθε πώς να μαγειρεύει τις συνταγές μας, ενώ όλοι τους παρακολούθησαν ταινίες που τους πρότεινα, όπως φυσικά και μουσική.

I Love Greece2

Δεν προσπερνάω το γεγονός πως επιλέξατε τη μητέρα σας να ενσαρκώσει και τη μαμά της κινηματογραφικής οικογένειας και θα ήθελα να μου πείτε περισσότερα γι’ αυτή την επιλογή.
Η ελληνική καταγωγή μου οφείλεται στη μαμά μου, όπως και οτιδήποτε άλλο σχετικό με την Ελλάδα με έχει διαμορφώσει ως άνθρωπο και δημιουργό, αφού η μητέρα μου είναι καλλιτέχνις. Όσο έγραφα το σενάριο και συγκεκριμένα αυτόν το ρόλο τη σκεφτόμουν συνέχεια. Έτσι, παρόλο που έψαξα ανελλιπώς μια ηθοποιό για το χαρακτήρα, δεν έμενα ικανοποιημένη. Επομένως σκέφτηκα να της προτείνω να παίξει και αποδέχθηκε αμέσως. Με δική της πρωτοβουλία επί ένα χρόνο έκανε μαθήματα υποκριτικής στο Ωδείο της Γενεύης, πόλη όπου και κατοικεί, παρόλο που προσωπικά ήμουν σίγουρη πως θα τα κατάφερνε και χωρίς αυτά. Σε αυτό το σημείο να προσθέσω πως κάποια στιγμή στην ταινία εμφανίζονται και οι δύο κόρες μου!

Διαβάστε Επίσης

Τελειώνοντας, νιώθω υποχρεωμένος να σας ρωτήσω πώς μπορέσατε να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή της Νάνας Μούσχουρη;
Έχω μεγαλώσει με τη μουσική της, μάλιστα μικρή είχα πάει σε συναυλία της. Εν προκειμένω, όλα ξεκίνησαν όταν με κάλεσε ο μάναντζέρ της, ο οποίος είχε διαβάσει το σενάριο και του είχε αρέσει πολύ. Αναρωτήθηκα αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο σάουντρακ κάποια από τα τραγούδια της και τότε μας έφερε σε επαφή. Ύστερα από μερικές συζητήσεις, τόλμησα να της προτείνω έναν μικρό ρόλο, γιατί ήθελα να λειτουργήσει σαν "νονά" της ταινίας. Χάρηκε πολύ με την ιδέα και είναι προς τιμήν της ότι ταξίδεψε και έπαιξε ξημερώματα για εμάς, σε μια σκηνή που κρατά μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Περισσότερες πληροφορίες

I Love Greece

1,5
  • Κομεντί
  • 2022
  • Διάρκεια: 90 '
  • Ναυσικά Γκερί-Καραμαούνας

Ο Ζαν και η Μαρίνα, ένας Γάλλος και μια Ελληνίδα, έρχονται για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Στην Αθήνα θα συναντήσουν την πληθωρική οικογένεια της τελευταίας και όλοι μαζί θα εξορμήσουν στη Σέριφο για το γάμο ενός συγγενή τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.