Πέθανε ο Γουίλιαμ Φρίντκιν - ο σκηνοθέτης του "Εξορκιστή"

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς δημιουργούς του 20ου αιώνα, καθορίζοντας το παγκόσμιο σινεμά.

Γουίλιαμ Φρίντκιν

Μεταξύ των λίγων σκηνοθετών που μπορούν να υπερηφανεύονται πως με τις ταινίες τους στιγμάτισαν τον παγκόσμιο κινηματογράφο, μετασχηματίζοντας στο ενδιάμεσο το χολιγουντιανό σινεμά, ήταν και ο Γουίλιαμ Φρίντκιν ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.

Ο Φρίντικν άνηκε σε μια γενιά σκηνοθετών όπως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να γυρίσουν ταινίες με τους δικούς τους όρους και με ένα ολόφρεσκο βλέμμα. Όσον αφορά τον Φρίντκιν, οι γνώσεις του στο ντοκιμαντέρ και η εξαιρετική αίσθηση του μοντάζ, βοήθησαν ώστε να διαμορφώσει ένα ξεχωριστό στιλ που έκανε τα φιλμ του διαπεραστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βραβευμένος με 5 Όσκαρ "Άνθρωπος από τη Γαλλία" (1971), όπου περιλαμβάνεται μία από τις καλύτερες σκηνές καταδίωξης όλων των εποχών.

Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία
"Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία"

Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε η ταινία που έκανε παγκοσμίως διάσημο τον Φρίντκιν, σκορπώντας αξεπέραστες ανατριχίλες σε θεατές όλου του κόσμου. Ο λόγος φυσικά για τον "Εξορκιστή", τη διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι, στο οποίο απεικονίζεται ο δαιμονισμός μιας νεαρής κοπέλας που είναι καθηλωμένη στο διαμέρισμά της. Ήταν κάτι πρωτοφανές για το είδος του τρόμου, διευρύνοντας τόσο τα όρια του genre όσο και εμφανίζοντας με ένα καινοτόμο τρόπο την αρχέγονη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Η επίδραση του "Εξορκιστή" ήταν τέτοια ώστε οι έντονες αντιδράσεις του κοινού στους κινηματογράφους, οι οποίες ενίοτε έφταναν μέχρι τη λιποθυμία, χρησιμοποιήθηκαν από την παραγωγή για να προωθήσουν ακόμα περισσότερο την ταινία.

Ο Εξορκιστής
"Ο Εξορκιστής"

Ωστόσο, υπό οικονομικούς όρους, η συνέχεια της καριέρας του Φρίντκιν δεν ήταν η προσδοκώμενη. Παρότι εξαιρετικά σα φιλμ, τίτλοι όπως τα "Sorcerer" (1977) και "Cruising" (1980), ξεπέρασαν κατά πολύ τους προϋπολογισμούς τους δίχως να βρουν την ανταπόκριση του κοινού στο box office. Η κορυφαία στιγμή του σκηνοθέτη τη δεκαετία του ‘80 ήρθε με το άψογο θρίλερ "To Live and Die in L.A" (1985), το οποίο υπενθύμισε πόσο σπουδαίος στυλίστας είναι ο Αμερικανός. Τελευταία ταινία του Φρίντκιν έμελλε να είναι ένα ακόμα crime, το "Killer Joe" (2011) με πρωταγωνιστές τους Μάθιου ΜακΚόναχι και Έμιλ Χιρς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.