Ο κλασικός "Δράκος" του Κούνδουρου ξανά στα σινεμά

Το εμβληματικό φιλμ νουάρ που σόκαρε τα '50s επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη σε αποκατεστημένη κόπια.

Ο Δρακος - Νικος Κουνδουρος

"Ο Δράκος" του Νίκου Κούνδουρου είναι μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, "ένας πραγματικός άθλος" όπως τον χαρακτήρισε η Κατίνα Παξινού. Η ταινία, που ήταν αποτυχία για τους δημιουργούς της όταν κυκλοφόρησε, έχει φυσικά διαγράψει μια μακριά διαδρομή στην Ελλάδα όπου πολλοί από τους συντελεστές της (Νίκος Κούνδουρος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μάνος Χατζιδάκης. Ντίνος Ηλιόπουλος, Θανάσης Βέγγος κ.α) απέκτησαν, με το πέρασμα του χρόνου, μυθικές διαστάσεις ως προσωπικότητες. 

Ομως "Ο Δράκος" έχει διαγράψει μεγάλη πορεία και στο εξωτερικό, ξεκινώντας με την προβολή του στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας το 1956, όπου απέσπασε Ειδική Μνεία, αλλά και πιο πρόσφατα όταν ένας από τους διασημότερους σύγχρονους Αμερικάνους συγγραφείς, ο Jonathan Franzez, στο μυθιστόρημα του "Ελευθερία", "βάζει" τους πωταγωνιστές του να παρακολουθούν τον Δράκο σε προβολή στον κινηματογράφο. Η αναφορά της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου από τον Franzen προκάλεσε μια ανανέωση του ενδιαφέροντος για το έργο και οδήγησε τον κριτικό κινηματογράφου της Guardian Peter Bradshaw να χαρακτηρίσει τον Δράκο "σπουδαία ταινία". Πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες έχουν κάνει αναφορά, μέσα στα χρόνια, σε αυτή την εμβληματική ταινία, με τον Μ.Καραγάτση να δηλώνει πως "πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που μας προσέφερε τελευταία το ευρωπαΪκό κλίμα".

Πρόσφατα όλες οι ταινίες του Νίκου Κούνδουρου, και φυσικά "Ο Δράκος", έχουν ψηφοποιηθεί και η ταινία θα προβληθεί απο τις νέες ψηφιακές κόπιες στις 31 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.