Πέθανε στα 76 της η Τζέιν Μπίρκιν

Η διάσημη Αγγλίδα ηθοποιός, η οποία έζησε τα περισσότερα χρόνια της στη Γαλλία, ήταν η μούσα του Σερζ Γκενσμπούρ, με τον οποίο έκαναν διαχρονικό σουξέ το σέξι “Je t’aime… moi non plus”.

Jane Birkin

Ήταν η αισθησιακή φωνή του ερωτικού σουξέ "Je t’aime… moi non plus”, το οποίο τραγούδησε μαζί με το συνθέτη του και σύντροφό της Σερζ Γκενσμπούρ το 1969. Εκείνος το είχε γράψει αρχικά για την Μπριζίτ Μπαρντό, αλλά η σχέση του με την Μπίρκιν είχε μόλις ξεκινήσει και επρόκειτο να κρατήσει 12 τρικυμιώδη χρόνια. Κατά τη διάρκειά της ηχογράφησαν μαζί μια σειρά από άλμπουμ, γύρισαν το προκλητικό "Je t'Aime Moi non Plus" (1976), την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Γκενσμπούρ, και έκαναν μαζί μια κόρη, την ηθοποιό Σαρλότ Γκενσμπούρ.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 η Μπίρκιν εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία, γεννήθηκε όμως στο Λονδίνο στις 14 Δεκεμβρίου 1946. Κόρη θεατρικής ηθοποιού, ακολούθησε καριέρα μοντέλου και έκανε ένα πέρασμα στην παλαβή κωμωδία "Το Νακ και πως να το Αποκτήσετε" (1965) του Ρίτσαρντ Λέστερ, ενώ είχε ένα σύντομο ρόλο στο "Blow-Up" (1966) του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πριν οι ταινίες "Kaleidoscope" (1966) του Τζακ Σμάιτ και "Wonderwall" (1968) του Τζο Μάσοτ την αναδείξουν σε χαρακτηριστική φιγούρα του ψυχεδελικού Swinging London. Το 1965 είχε παντρευτεί το διάσημο, βραβευμένο με πέντε Όσκαρ μουσικοσυνθέτη Τζον Μπάρι  (11 ταινίες "Τζέιμς Μποντ", "Πέρα Από την Αφρική", "Χορεύοντας με τους Λύκους"), με τον οποίο έκανε την πρώτη της κόρη Κέιτ Μπάρι.

Παριζιάνα πλέον, αφού πέρασε τη δεκαετία του '70 δίπλα στον Γκενσμπούρ, από τον οποίο χώρισε το 1980, αφοσιώθηκε στις συναυλίες, την ηχογράφηση άλμπουμ και τις κινηματογραφικές ταινίες. Τη θυμόμαστε από τις διασκευές των μυθιστορημάτων της Άγκαθα Κρίστι "Έγκλημα στο Νείλο" και "Δυο Εγκλήματα Κάτω Από τον Ήλιο", το "Πρόσεχε το Δεξί σου" του Ζαν - Λικ Γκοντάρ, το "Κούνγκ-φου Μάστερ" της Ανιές Βαρντά", την "Ωραία Καυγατζού" του Ζακ Ριβέτ, το "Η Κόρη του Στρατιώτη δεν Κλαίει Ποτέ" του Τζέιμς Άιβορι και το "La Pirate" του Ζακ Ντουαγιόν, το οποίο της χάρισε και την πρώτη (από τις συνολικά τρεις) υποψηφιότητά της για βραβείο Σεζάρ. Ήταν ζευγάρι με τον Ζακ Ντουαγιόν από το 1980 έως το 1991 και απέκτησαν μαζί την τρίτη κόρη της Λου Ντουαγιόν. Η Μπίρκιν είχε επίσης διακριθεί και στο θέατρο και σε παραστάσεις όπως "Η ψευτοϋπηρέτρια" του Μαριβό σε σκηνοθεσία Πατρίς Σερό ή την όπερα "Ηλέκτρα" του Ρίχαρντ Στράους σε σκηνοθεσία Φιλίπε Καλβάριο. Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική και πολιτική δράση, συμμετέχοντας σε καμπάνιες υπέρ των προσφύγων και των θυμάτων του AIDS, όπως και εναντίον του Εθνικού Μετώπου του Ζαν - Μαρί Λεπέν. Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι στις 16 Ιουλίου 2023, σε ηλικία 76 ετών. Τα αίται του θανάτου της παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.