Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στο 13ο Athens Open Air Film Festival

Τα αθηναϊκά ραντεβού για υπαίθριο σινεμά επιστρέφουν πανηγυρικά! Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών.

AOAFF Τεχνόπολη ©Nikos Katsaros

Για 13ο σερί καλοκαίρι, το Athens Open Air Film Festival (15/6-5/9), πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, είναι έτοιμο να στήσει την οθόνη του σε κάθε σπιθαμή της πρωτεύουσας. Περισσότερες από 20 ταινίες υπόσχονται να χαρίσουν μοναδικές κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα αστέρια, σε ένα πρόγραμμα γεμάτο από must-see. Εμείς κάνουμε τη "βρόμικη" δουλειά και επιλέγουμε τα highlights για εσάς, ώστε να τα σημειώσετε από τώρα στην ατζέντα σας. Α, και μη ξεχνάτε, όπως πάντα, όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο, γι’ αυτό φροντίστε για την έγκαιρη προσέλευσή σας. Όχι τίποτα άλλο, για να μείνετε δύο ώρες όρθιοι το λέμε…

Enter the Dragon
"Enter the Dragon"

Επετειακός χαμός

Εάν υπάρχει μια υπόγεια θεματική στο φετινό πρόγραμμα, αυτή αφορά τις επετείους. Ήδη από την πρώτη μέρα του φεστιβάλ (15/6) γιορτάζονται τα 100ά γενέθλια της Disney με μια ειδική προβολή του "Βασιλιά των Λιονταριών" (Ρότζερ Άλερς & Ρομπ Μίνκοφ, 1994) προτού δοθεί η σκυτάλη για την επίσημη έναρξη (23/6) με το "Σινεμά ο Παράδεισος" (Τζουζέπε Τορνατόρε, 1988). Έχετε υπόψη ότι πριν από τις δύο αυτές προβολές, θα προηγηθεί συναυλία από την ορχήστρα νέων El Sistema Greece Youth Orchestra, η οποία παίζει ένα πολυποίκιλο ρεπερτόριο κλασικής και μη μουσικής. Διπλή η επέτειος στις 30/6, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρεμιέρα του φιλμ-σταθμός για τις πολεμικές τέχνες "Enter the Dragon" (Ρόμπερτ Κλάους), αλλά και του θανάτου του εμβληματικού πρωταγωνιστή του Μπρους Λι σε ηλικία μόλις 32 ετών. Δέκα χρόνια νεότερη από την ταινία του Κλάους είναι η "Μεγάλη Ανατριχίλα" (Λόρενς Κάσνταν, 8/7), που κυκλοφόρησε το 1983 και έγινε αμέσως σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά. Η δραμεντί με πρωταγωνιστές τους Γκλεν Κλόουζ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ και Γουίλιαμ Χερτ βρέθηκε στις μαρκίζες την ίδια χρονιά με τον "Αταίριαστο" του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ένα αδίκως υποτιμημένο φιλμ με επίσης πρωτοκλασάτη διανομή (Ματ Ντίλον, Μίκι Ρουρκ, Νταϊάν Λέιν) που παίζεται στις 14/7. Κάπου εδώ οι επέτειοι τελειώνουν, αλλα όχι και το ενδιαφέρον – δεν έχουμε φτάσει ούτε στα μισά!

Moulin Rouge
"Moulin Rouge"

Λαϊκή απογευματινή

Το Athens Open Air επαναφέρει στο προσκήνιο την αγαπημένη παράδοση των double bills, τις διπλές προβολές ταινιών, δηλαδή, με κοινά χαρακτηριστικά. Στις 22/7 προμηνύεται ένας καυτός μαραθώνιος, ακατάλληλος για θεατές κάτω των 17 ετών, αφού παρουσιάζονται τα ακαταμάχητου σεξαπίλ φιλμ "Άγριο Θηλυκο" (Τζόναθαν Ντέμι, 1986) και "Διχασμένο Κορμί" (Μπράιαν ντε Πάλμα, 1984). Λίγες μέρες μετά, στις 28/7, την τιμητική του έχει ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν που υπογράφει τα άκρως ρομαντικά "Moulin Rouge" (2001) και "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" (1996). Παράλληλα, η διοργάνωση συνεχίζει τη συνεργασία της με το Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου και παρουσιάζουν μαζί, μεταξύ άλλων, την υπέροχη "Σειρήνα του Μισισιπί" (1969) του Φρανσουά Τριφό (27/6), το σπάνιο "Ένας Μεγάλος Έρωτας" (1953) του Ζαν Γκρεμιγιόν (11/7) και το αριστουργηματικό "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" (1945) του Ζαν Κοκτό (31/8).

Ανατομία Μιας Πτώσης
"Η Ανατομία Μιας Πτώσης"

Βέβαια, οι πιστοί σινεφίλ θα ανυπομονούν για την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας που απέσπασε πρόσφατα τον Χρυσό Φοίνικα, γράφοντας ιστορία. Ο λόγος για την πολυσυζητημένη "Ανατομία μιας Πτώσης" της Γαλλίδας Ζιστίν Τριέ (23/8), ένα ανατρεπτικό δικαστικό δράμα με αληθινά ιντριγκαδόρικη υπόθεση. Η πλοκή αφορά μια γυναίκα που κατηγορείται για το θάνατο του συζύγου της, έχοντας ως μοναδικό μάρτυρα τον τυφλό γιο τους, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με ένα αμείλικτο ηθικό δίλημμα. Παρεμπιπτόντως, αξίζει να επισημάνουμε πως η Τριέ έγινε μόλις η τρίτη σκηνοθέτρια την ιστορία του Φεστιβάλ Καννών που αποσπά τον Χρυσό Φοίνικα, συμπτωματικά τρία χρόνια μετά τη συμπατριώτισσά της Ζουλιά Ντικουρνό ("Titane").

Κλασικά κι αγαπημένα

Για το τέλος κρατήσαμε ορισμένα φιλμ που πρέπει να δεις στη μεγάλη οθόνη τουλάχιστον για μία φορά στη ζωή σου. Αυτονόητη επιλογή το συγκινητικό "Ε.Τ. Ο Εξωγήινος" (1982) του Στίβεν Σπίλμπεργκ (10/7), που έκανε τομή στο χολιγουντιανό σινεμά, όπως επίσης 16 χρόνια μετά το καφκικό "Truman Show" (Πίτερ Γουίαρ, 11/7) με τον Τζιμ Κάρεϊ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της ζωής του.

Το πρόγραμμα του 13ου Athens Open Air Film Festival:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.