"Αγόρια στο Ντους": Δειτε την ταινία στο Cinobo και μείνετε ήσυχοι

Η μικρού μήκους που προκάλεσε ανυπόστατο ηθικό πανικό δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν.

Αγόρια στο Ντους

Ύστερα από τόσες μέρες δεν έχει κοπάσει ο ανυπόστατος ηθικός πανικός γύρω από τη σουηδική μικρού μήκους ταινία "Αγόρια στο Ντους" (Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ) που προβλήθηκε από εκπαιδευτικό σε μαθητές της Δ’ Δημοτικού, έχοντας ως συνέπεια γονείς να καταθέτουν μήνυση λόγω του περιεχομένου του φιλμ. Τώρα, χάρη στο Cinobo, έχουμε όλοι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία και να διαπιστώσουμε την ανοησία γύρω από αυτόν το σάλο.

Σύμφωνα με την επισημη σύνοψη, ύστερα από έναν έντονο αγώνα προπόνησης δύο 12χρονοι επιστρέφουν στο σπίτι και τσεκάρουν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου. Το βίαιο σταμάτημα ενός αθώου παιχνιδιού φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια ανδρική φιλία. Είδαμε την ταινία και τη σχολιάζουμε παρακάτω. Πρώτα, όμως, αξίζει να σημειωθεί πως η μικρού μήκους έχει αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία όπως εκείνο για την καλύτερη παιδική ταινία από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου, ενώ από το 2021 χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκά μέσω εκπαιδευτικών πλατφορμών. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια οποιαδήποτε ερασιτεχνική δουλειά.

Ας περάσουμε, ωστόσο, στην ουσία. Κατά βάθος, τα "Αγόρια στο Ντους" πολύ μεστά και συνοπτικά, μελετούν τις ανδρικές τελετουργίες κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά και το πώς "πρέπει" να επιτελείται η αρρενωπότητα μέσα σε συγκεκριμένα ετεροκανονικά πλαίσια. Κοινώς, όπως προκύπτει και από τη χαρακτηριστική εναρκτήρια σκηνή, κάθε νεαρό αγόρι οφείλει να ανταγωνίζεται τα άλλα, να σημειώνει υψηλές επιδόσεις, να αναζητά τη νίκη με κάθε κόστος και να διατηρεί ένα προσωπείο που αποκρύπτει τα αληθινά συναισθήματά του. Οι δύο ήρωες του φιλμ, χωρίς να αποκλίνουν στα αλήθεια από τον παραπάνω ρόλο, βρίσκονται σε ένα σημείο της ανηλικιότητας όπου μπορούν ακόμη να μοιράζονται με ειλικρίνεια όσα νιώθουν. Έτσι, εκμυστηρεύεται ο ένας στον άλλο ανησυχίες ή περιέργειες που μονάχα στην αθωότητα αυτής της ηλικίας μπορούν να ειπωθούν. Κοινώς, η ταινία απαλύνει τις πιθανές εφηβικές ντροπές ενδυναμώνοντας τη σημασία μιας επί ίσοις όροις και πολύτιμης φιλίας. Στο φινάλε δε, κατατροπώνεται το δηλητήριο της ομοφοβίας με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο.

Συμπεραίνοντας, προτού ξεσηκωθεί κάποιος απέναντι σε μια ταινία σαν τα "Αγόρια στο Ντους", καλό θα ήταν να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Γιατί, όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης της "είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση". Επομένως, συστήνουμε ψυχραιμία και προτείνουμε να αφιερώσετε 9’ για να παρακολουθήσετε το φιλμ στο Cinobo. Δείτε το εδώ.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.