"Μια ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου": Μία must έκδοση για κάθε σινεφίλ βιβλιοθήκη

Το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή αποτελεί μια άψογη καταγραφή του εγχώριου σινεμά από τη γέννησή του.

Στρέλλα «Στρέλλα»

Δε χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός ώστε το "History of Greek Cinema" (2012) του Βρασίδα Καραλή να θεωρηθεί σημείο αναφοράς στην κινηματογραφική ακαδημία, τουλάχιστον όσον αφορά το ελληνικό σινεμά. Η γραφή του Καραλή, συνοπτική όσο και άμεση, εγκυκλοπαιδική όσο και προσωπική, κατάφερε να εντρυφήσει στο εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο με πολύτιμη μεστότητα, πάνω που το greek weird wave έπιανε την ακμή του είτε ως αισθητική τάση είτε ως πεδίο που προσέλκυε το διεθνές ενδιαφέρον.

Έντεκα χρόνια μετά, τη στιγμή μάλιστα που διαφαίνονται νέοι μετασχηματισμοί στον ελληνικό κινηματογράφο, χάρη στις εκδόσεις Δώμα το βιβλίο του Καραλή μεταφράζεται και κυκλοφορεί σε επαυξημένη έκδοση με τίτλο "Μια ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου". Από τις σελίδες του περνούν όλοι οι σημαντικοί σταθμοί - μετασχηματισμοί του εγχώριου σινεμά: από την ανεκτίμητη συνδρομή των αδελφών Μανάκη, την πρώτη Ελλήνιδα σκηνοθέτρια Μαρία Πλυτά, τη μεταπολεμική άνθιση των εμπορικών ταινιών, μέχρι φυσικά τη σχολή του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, τα πληθωρικά '80s-'90s και το σήμερα. Φυσικά, δε λείπει ο σχολιασμός κλασικών φιλμ, όπως τα "Δράκος" (Νίκος Κούνδουρος, 1956), "Αναπαράσταση" (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1970), "Φωτογραφία" (Νίκος Παπατάκης, 1986), "Από την Άκρη της Πόλης" (Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998) και "Στρέλλα" (Πάνος Χ. Κούτρας, 2009). Δείτε αναλυτικά τον πίνακα των περιεχομένων, αλλά και επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου εδώ.

Η άψογη και άρτια επιμελημένη έκδοση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο must για κάθε σινεφίλ βιβλιοθήκη. Ευχόμαστε μελλοντικά να κυκλοφορήσουν και τα έτερα κινηματογραφικά βιβλία του Καραλή ("Realism in Greek Cinema", "The Cine­matic Language of Theo Angelopoulos", "Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher").

Μια Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.