Δε χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός ώστε το "History of Greek Cinema" (2012) του Βρασίδα Καραλή να θεωρηθεί σημείο αναφοράς στην κινηματογραφική ακαδημία, τουλάχιστον όσον αφορά το ελληνικό σινεμά. Η γραφή του Καραλή, συνοπτική όσο και άμεση, εγκυκλοπαιδική όσο και προσωπική, κατάφερε να εντρυφήσει στο εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο με πολύτιμη μεστότητα, πάνω που το greek weird wave έπιανε την ακμή του είτε ως αισθητική τάση είτε ως πεδίο που προσέλκυε το διεθνές ενδιαφέρον.
Έντεκα χρόνια μετά, τη στιγμή μάλιστα που διαφαίνονται νέοι μετασχηματισμοί στον ελληνικό κινηματογράφο, χάρη στις εκδόσεις Δώμα το βιβλίο του Καραλή μεταφράζεται και κυκλοφορεί σε επαυξημένη έκδοση με τίτλο "Μια ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου". Από τις σελίδες του περνούν όλοι οι σημαντικοί σταθμοί - μετασχηματισμοί του εγχώριου σινεμά: από την ανεκτίμητη συνδρομή των αδελφών Μανάκη, την πρώτη Ελλήνιδα σκηνοθέτρια Μαρία Πλυτά, τη μεταπολεμική άνθιση των εμπορικών ταινιών, μέχρι φυσικά τη σχολή του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, τα πληθωρικά '80s-'90s και το σήμερα. Φυσικά, δε λείπει ο σχολιασμός κλασικών φιλμ, όπως τα "Δράκος" (Νίκος Κούνδουρος, 1956), "Αναπαράσταση" (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1970), "Φωτογραφία" (Νίκος Παπατάκης, 1986), "Από την Άκρη της Πόλης" (Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998) και "Στρέλλα" (Πάνος Χ. Κούτρας, 2009). Δείτε αναλυτικά τον πίνακα των περιεχομένων, αλλά και επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου εδώ.
Η άψογη και άρτια επιμελημένη έκδοση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο must για κάθε σινεφίλ βιβλιοθήκη. Ευχόμαστε μελλοντικά να κυκλοφορήσουν και τα έτερα κινηματογραφικά βιβλία του Καραλή ("Realism in Greek Cinema", "The Cinematic Language of Theo Angelopoulos", "Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher").