Όταν η Τίνα Τέρνερ προκάλεσε χάος στο "Mad Max"

Με αφορμή την απώλεια της εμβληματικής ηθοποιού θυμόμαστε τις λίγες, αλλά χαρακτηριστικές κινηματογραφικές εμφανίσεις της.

Mad Max: Enter the Thunderdome Tina Turner1 «Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού»

Μυθική περφόμερ και πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα, η Τίνα Τέρνερ έχει αφήσει μια αμίμητη μουσική κληρονομιά, η οποία μεταφράζεται σε εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και οκτώ βραβεία Γκράμι. Η λυπηρή είδηση της απώλειάς της, προσφέρει την αφορμή για να θυμηθούμε τις κινηματογραφικές εμφανίσεις της Τέρνερ, οι οποίες παρότι λιγοστές υπήρξαν όλες αξιομνημόνευτες.

Η πρώτη φορά που η μουσικός πέρασε μπροστά από την κάμερα, ήταν στις αρχές των '70s για χάρη του Κεν Ράσελ και της ψυχεδελικής ροκ όπερας "Tommy" (1975) σε μουσική των σπουδαίων The Who. Η Τέρνερ εμφανίζεται στο ρόλο της Acid Queen, μιας γυναίκας που επιχειρεί να αφυπνίσει τον κεντρικό ήρωα Τόμι, καθώς αρχίζει να τραγουδά με ηλεκτρισμένη φρενίτιδα ένα ροκ εντ ρόλ τραγούδι. Στο ενδιάμεσο, κιόλας, μεταμορφώνεται και σε κάτι που θυμίζει μεταλλικό ρομπότ, ένα από τα δεκάδες ψυχεδελικά στιγμιότυπα μιας ταινίας που πρέπει να δεις για να την πιστέψεις. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η εμπειρία του "Tommy" ενέπνευσε την Τέρνερ να τιτλοφορήσει "Acid Queen" το δεύτερο σόλο δίσκο της, ο οποίος κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με την ταινία.

Tommy Tina Turner
"Tommy"

Τη δεκαετία του '80 και όταν πια η Τέρνερ είχε εδραιωθεί ως ένα ακλόνητο ποπ είδωλο, ο σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ είχε τη φοβερή ιδέα να την επιλέξει για το ρόλο της κακιάς στο αδίκως υποτιμημένο "Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού" (1985). Στο τρίτο κεφάλαιο του δυστοπικού franchise και απέναντι στον Μαξ του πρωταγωνιστή Μελ Γκίμπσον, η Τέρνερ ενσάρκωσε την επικίνδυνη Θεία (αλήθεια, Aunt Entity στο πρωτότυπο). Μια υπερηχητικά επιβλητική γυναίκα, η οποία εκτός του ότι θέλει να κάνει κουμάντο σε όλη την πυρακτώμενη και αποτελειωμένη από τα πυρηνικά έρημο, φιλοδοξεί να φτιάξει ένα νέο πολιτισμό. Για να τα καταφέρει, βέβαια, χρειάζεται και τη βοήθεια του Μαξ ώστε να κατατροπώσει τους εχθρούς της.

Mad Max: Enter the Thunderdome Tina Turner2
"Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού"

Όπως με οτιδήποτε έχει καταπιαστεί στην καριέρα της, η Τέρνερ αντιμετώπισε με απόλυτο επαγγελματισμό το ρόλο της στο "Mad Max", κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ερμηνεία της να αποκτήσει χειροπιαστή ένταση, αλλά και να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα της ηρωίδας που υποδύθηκε. Αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση μια συνηθισμένη Θεία, μεταξύ άλλων γιατί η κυριαρχική συμπεριφορά που επιδεικνύει προς τα έξω, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις άρρητες αντιφάσεις που κρύβονται εντός της. Η Τέρνερ εφευρίσκει αυτές τις κρυμμένες ποιότητες του χαρακτήρα και τις αναδεικνύει σε μια ταινία που εξαρτάται από το πόσο πειστικά θα φανούν τα διακυβεύματά της. Και χάρη σε εκείνη, όλα πήγαν άψογα.

Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να δούμε την Τέρνερ ξανά στη μεγάλη οθόνη, για τελευταία φορά μάλιστα, στην περιπέτεια "Ο Τελευταίος Μεγάλος Ήρωας" (1993) του action γίγαντα Τζον ΜακΤίρναν ("Κυνηγός", "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει"). Στο φιλμ κάνουν περάσματα πολυάριθμοι σταρ, από το Σιλβέστερ Σταλόνε μέχρι τη Σάρον Στόουν, καθώς η υπόθεση αφορά τα γυρίσματα μιας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβατζενέγκερ. Η Τέρνερ, λοιπόν, έρχεται για να κάνει και εκείνη το cameo της ως ηθοποιός που υποδύεται μια δήμαρχο, για να ανταλλάξει απλώς μερικές ατάκες με τον Σβατζενέγκερ. Δεν το λες και αξέχαστο, αλλά Τέρνερ για δήμαρχο θα θέλαμε...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.