Μπάσταρδα

2

Ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και ρηχή επανάληψη, σε ένα στιλάτο κινηματογραφικό ανέκδοτο το οποίο σοβαρεύει απότομα με άγαρμπο αλληγορικό τρόπο. Αργυρός Αλέξανδρος στο τμήμα «Film Forward» του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Bastarda

Η "Γλυκιά Συμμορία" του Νίκου Νικολαΐδη είναι μια από τις επιδραστικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά σινεφίλ θεατών, αλλά και νεότερων σκηνοθετών οι οποίοι προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από την υφολογική και θεματική κυριαρχία του νταρντενικού κοινωνικού δράματος made in Greece. Συνεπαρμένος από την κινηματογραφική κι αντεξουσιαστική αύρα της, ο βραβευμένος μοντέρ και μικρομηκάς Νίκος Πάστρας ("Ακρυλικό", "Μελατονίνη") έχτισε πάνω στη βασική ιδέα της μια πρόταση φυγής για την generation z, η οποία αναζητά τη δική της ουτοπία, αποσπώντας τον Αργυρό Αλέξανδρο στο τμήμα "Film Forward" του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Φυγής από ποιόν και από τι; Δέκα νεαρά παιδιά, πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, αφήνουν πίσω τους την καλοκαιρινή καθημερινότητα της πόλης και ζουν το εδώ και τώρα σ' ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή. Οι κοινωνικές απαγορεύσεις έχουν μείνει στο κλεινόν άστυ, μαζί με τους επιβεβλημένους ρόλους, τις καταναγκαστικές συμπεριφορές και το γονεϊκό νόμο. Σ' έναν αυτοσχέδιο επί γης παράδεισο, οι ανήλικοι κάτοικοί του νιώθουν σαν τους πρωτόπλαστους πριν δελεαστούν από τον πειρασμό της γνώσης, πρόθυμοι να πειραματιστούν πάνω στις έννοιες του καλού και του κακού, του ανταγωνισμού, της λαγνείας, της ατιμώρητης ειλικρίνειας, του απαγορευμένου και του πρωτόγνωρου.

Ο Πάστρας συντονίζεται απόλυτα με τους υψηλούς σφυγμούς τους και αποτυπώνει στα παιχνιδιάρικα όσο κι αυτάρεσκα πλάνα του (το "Euphoria" συναντά τον Γκασπάρ Νοέ) την αφελή πίστη τους για μια ανέμελη επιστροφή στην αθωότητα. Αγαπάει και καταλαβαίνει βαθιά τους ήρωές του, γοητεύεται και άλλο τόσο παρασύρεται από την επιπολαιότητά τους. Την οικειοποιείται ως φιλοσοφία της ίδιας της ταινίας του, η φρεσκάδα της οποίας ανακυκλώνεται από ένα σημείο και μετά σε μια ρηχή επανάληψη. Κάποιες φευγαλέες στιγμές οι αυθόρμητες ερμηνείες και τα ανυπότακτα βλέμματα αποκαλύπτουν μια κεκαλυμμένη μελαγχολία. Υπάρχουν πλάνα που υπονοούν μια "αθόρυβη" τραγικότητα. Η τελική αίσθηση, όμως, είναι αυτή ενός στιλάτου σινε-ανεκδότου, το οποίο σοβαρεύει απότομα στο φινάλε του με άγαρμπο αλληγορικό τρόπο.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Μπάσταρδα

2
  • Δραματική
  • 2022
  • Διάρκεια: 94 '
  • Νίκος Πάστρας

Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια αφήνουν πίσω τους την καλοκαιρινή καθημερινότητα της πόλης και ζουν το εδώ και τώρα σ’ ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
12/12/2025

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.