76ο Φεστιβάλ Καννών: Παλιομοδίτικα συγκινητική έναρξη με Τζόνι Ντεπ, Μάικλ Ντάγκλας και Κατρίν Ντενέβ

Το «Jeanne du Barry» αποδείχτηκε μια αναιμική καλλιγραφία, τα βασιλικά γαλλικά του Τζόνι Ντεπ πειστικά, αλλά ήταν ο Μάικλ Ντάγκλας αυτός που ξεσήκωσε το κατάμεστο παλέ παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα.

Jeanne du Barry1

Ο σταρ της περσινής έναρξης του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα στους καλεσμένους της σινε-γιορτής μέσω βιντεοκλήσης. Φέτος το σινεμά υπερίσχυσε της στρατιωτικοπολιτικής επικαιρότητας και τη θέση του πήρε ο 79χρονος, διπλά βραβευμένος με Όσκαρ Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος παρέλαβε από τα χέρια της Ούμα Θέρμαν τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα καταχειροκροτούμενος. Έβγαλε ένα σύντομο και συγκινητικό ευχαριστήριο λόγο και μαζί με την Κατρίν Ντενέβ, η οποία απήγγειλε ένα ποίημα για την ακόμα δοκιμαζόμενη Ουκρανία, κήρυξαν την επίσημη έναρξη του 76ου φεστιβάλ.

Πιο πριν η οικοδέσποινα της τελετής Κιάρα Μαστρογιάνι είπε ένα τραγούδι ("Mi sono innamorato di te") και παρουσίασε τη φετινή κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον Σουηδό σκηνοθέτη Ρούμπεν Έστλουντ, ο οποίος έχει αποσπάσει τον Χρυσό Φοίνικα για το "Τετράγωνο" (2017) και το "Τρίγωνο της Θλίψης" (2022). Υπόλοιπα μέλη της, οι σκηνοθέτες Ντάμιαν Σιφρόν ("Ιστορίες για Αγρίους"), Μαριάμ Τουζανί ("Μπλε Καφτάνι"), Ζουλιά Ντικουρνό ("Titane"), Ρουνγκάνο Νιόνι ("I'm not a Witch"), Ατίκ Ραχίμι ("Η Πέτρα της Υπομονής") και οι ηθοποιοί Μπρι Λάρσον, Πολ Ντάνο, Ντενίς Μενοσέ.

Κατόπιν τα φώτα έσβησαν και έφτασε η ώρα της ταινίας, η οποία επιλέγεται κατά παράδοση σύμφωνα και με την ημερομηνία πρεμιέρας της στις γαλλικές αίθουσες (κοντινή στην έναρξη του φεστιβάλ), έτσι ώστε αυτές να ωφεληθούν από τη δημοσιότητα που τους παρέχει το λαμπερό event. Έτσι, αντί για τον τελευταίο "Ιντιάνα Τζόουνς" ή το "Killers of the Flower Moon" του Μάρτιν Σκορσέζε, η αυλαία σηκώθηκε για το βασισμένο σε αληθινά ιστορικά γεγονότα "Jeanne du Barry". Ένα δράμα εποχής κι ένα one woman show της Μαϊουέν ("Poliss", "Ο Βασιλιάς μου"), η οποία υπογράφει την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ενώ ως πρωταγωνίστρια υποδύεται την επίσημη ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου 15ου, μια φτωχή εταίρα που έφτασε ως τα άδυτα των Βερσαλλιών.

Πριν την προβολή του φιλμ πολλοί ανησυχούσαν για τα γαλλικά του Τζόνι Ντεπ, ο οποίος επιχερεί ένα restart της καριέρας του ως ο προτελευταίος μονάρχης της Γαλλίας (τον επόμενο και τελευταίο ενσαρκώνει ο... γιος της Μαϊουέν). Αυτό αποδείχτηκε τελικά το μικρότερο των προβλημάτων ενός καλλιγραφικού – έχω δει πενήντα φορές το "Μπάρι Λίντον" - μα άσφαιρου μελοδράματος, το οποίο υπογραμμίζει κοινότοπες διαπιστώσεις (η αδιαλλαξία της εξουσίας, ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός, η ανίκητη πατριαρχία) με απρόσωπα ακαδημαϊκή συνέπεια.

Ο μεγάλος σταρ του, πάντως, δεν μοιάζει να διασκέδασε ιδιαίτερα με το ρόλο του (σ' όλα τα πλάνα συνοφρυωμένος και λιγομίλητος), αλλά ούτε και την παραμονή του στη γαλλική Ριβιέρα. Περπάτησε μαγκωμένος στο κόκκινο χαλί, χαιρέτησε το πλήθος αμήχανα και έφτασε στην πρωινή συνέντευξη Τύπου με 42 λεπτά καθυστέρηση, δηλώνοντας πως δεν έχει δει την ταινία, παρ' όλο που ήταν παρών καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής προβολής. Έχει όμως εμπιστοσύνη σε όλους τους υπόλοιπους παρόντες συντελεστές, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν πως είναι υπέροχη!

Διαβάστε όλες τις ανταποκρίσεις μας από το φεστιβάλ Καννών εδώ.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
14/07/2024

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.

Όλες οι ελληνικές μικρού μήκους που θα δούμε στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους των ταινιών και τις λεπτομέρειες της φετινής διοργάνωσης.