
Ένας από τους πιο δημοφιλείς κινηματογραφικούς θεσμούς της πόλης, το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, ανάβει για έβδομη φορά τους προβολείς του στις 25-31/5 στα θερινά σινεμά Ελληνίς Cinemax και Αελλώ Cinemax. Παράλληλες εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο Ινστιτούτο Θερβάντες, την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Exile Room και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι το υποψήφιο για Όσκαρ και βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα "Αργεντινή, 1985" του Σαντιάγκο Μίτρε, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ρικάρντο Νταρίν και Πίτερ Λανσάνι. Το φιλμ ξετυλίγει το κουβάρι της πραγματικής ιστορίας του δικαστικού αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της χούντας της Αργεντινής και να καταλογιστούν ευθύνες στους στρατηγούς της δικτατορίας. Έπειτα, την αυλαία ρίχνει η ταινία "75 Μέρες" (Μαρκ Ρομέρο), η οποία βασίζεται σε μια αληθινή εγκληματική υπόθεση που έμεινε στην ιστορία ως "Οι Φόνοι της Αλκάσερ".

Στο ενδιάμεσο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη νέα κωμωδία του Σεσκ Γκάι με τίτλο "Αυτά που δε Λέγονται", παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος το 2016 είχε προβάλει στο φεστιβάλ το απολαυστικό "Truman". Επίσης στην Αθήνα θα βρεθεί ο Φέλιξ Βισκαρέτ με αφορμή την προβολή του "Μέσα από τις Σκιές", ενώ παράλληλα ο δημιουργός θα παραδώσει δωρεάν masterclass στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (26/5) με θέμα τη συγγραφή σεναρίου που βασίζεται σε λογοτεχνικό έργο. Ο Βισκαρέτ έχει βραβευθεί με Γκόγκια προσαρμοσμένου σεναρίου ("Bajo Las Estrellas"), ενώ έχει υπογράψει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της μίνι σειράς του Netflix "Cuatros Estaciones en Habana", η οποία βασίζεται στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Ισπανόφωνου πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η φετινή αφίσα του φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής στον Ισπανό καλλιτέχνη Joan Miró, με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννησή του.
