Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι

4,5

Η ταινία που άλλαξε τα κινηματογραφικά ερωτικά ήθη των 70s αποτυπώνει με διάχυτη μελαγχολία και ψυχρή ειλικρίνεια τα αδιέξοδα μιας (σεξουαλικής, κοινωνικής, πολιτικής) επανάστασης που δεν έγινε ποτέ.

Teleftaio tango sto Parisi

Η ταινία που άλλαξε τα κινηματογραφικά ερωτικά ήθη των 70s οφείλει τη φήμη της στην περιβόητη σκηνή "με το βούτυρο", χρωστά την αδιαμφισβήτητη αξία της, όμως, τόσο στην τολμηρή σκηνοθετική ματιά του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι όσο και στη σπαρακτική ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο, για τις οποίες αμφότεροι ανταμείφτηκαν με μια οσκαρική υποψηφιότητα. Στην εποχή της η γυμνή πληροφοριών ιστορία του μοναχικού Αμερικανού, ο οποίος δημιουργεί μια καθαρά σαρκική σχέση με μια άγνωστη νεαρή σ’ ένα άδειο παρισινό διαμέρισμα, προκάλεσε πρωτοφανές σκάνδαλο. Η λογοκρισία της επιτέθηκε, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μίλησε απαξιωτικά γι’ αυτήν, η κριτικός Πολίν Καέλ, αντίθετα, συνέκρινε την αμερικανική προβολή της με την πρεμιέρα της "Ιεροτελεστίας της άνοιξης" του Στραβίνσκι το 1913. Πενήντα χρόνια μετά, η διάχυτη μελαγχολία της μεταφέρει με ψυχρή ειλικρίνεια στο πανί τα αδιέξοδα μιας (σεξουαλικής, κοινωνικής, πολιτικής) επανάστασης που δεν έγινε ποτέ. Ο Μπερτολούτσι τα αποτυπώνει παίζοντας με τους φροϊδικούς κώδικες, ο Βιτόριο Στοράρο με τις βουβές αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου, ο Γκάτο Μπαρμπιέρι με τις αέρινες νότες της τρομπέτας, ενώ ο Μπράντο με τα γεμάτα τυφλή ένταση και απελπισμένες χειρονομίες ξεσπάσματά του.

Ιταλία, Γαλλία. 1972. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι

Ultimo Tango a Parigi / Last Tango in Paris
4,5
  • Δραματική
  • 1972
  • Διάρκεια: 136 '
  • Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ένας μοναχικός Αμερικανός, προσπαθώντας να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, δημιουργεί μια καθαρά σαρκική σχέση με μια άγνωστη νεαρή σ’ ένα άδειο παρισινό διαμέρισμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.