Ο Άντρας στο Υπόγειο

2

Πολιτικά επίκαιρο, αλλά σεναριακά σχηματικό δραματικό θρίλερ, το οποίο διαχειρίζεται σωστά το σασπένς και την ένταση, αλλά απλοϊκά τους χαρακτήρες και τα διλήμματά τους.

O antras sto ypogio

Η σύγχρονη γαλλική κοινωνία σαν μια πολυώροφη πολυκατοικία γεμάτη ζωηρές, άλλες απροκάλυπτες κι άλλες υποβόσκουσες, αντιθέσεις. Μια παρομοίωση που συγκινεί τον έμπειρο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Φιλίπ Λε Γκε, ο οποίος μετά τις διασκεδαστικές "Γυναίκες του Τελευταίου Ορόφου" (2012) την επαναλαμβάνει, αυτήν τη φορά ως ένα δραματικό θρίλερ: Ο Σιμόν και η Ελέν, ζευγάρι Γάλλων εβραϊκής καταγωγής, πωλούν τη μικρή αποθήκη του διαμερίσματός τους σε έναν πρώην δάσκαλο Ιστορίας, ο οποίος αφενός εγκαθίσταται μόνιμα εκεί, στο υπόγειο της πολυκατοικίας τους, και αφετέρου αποδεικνύεται ένας ένθερμος αντισημιτικός συνωμοσιολόγος. Έντρομοι, προσπαθούν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν την πώληση, κάτι που όμως αποδεικνύεται δύσκολο και χρονοβόρο. Κι ενώ απευθύνονται στους υπόλοιπους ενοίκους για να του κάνουν έξωση, εκείνος γίνεται φίλος της έφηβης κόρης τους.
Ο σεναριακά ναΐφ Λε Γκε οργανώνει την πολιτικά επίκαιρη παραβολή του μεθοδικά μεν, σχηματικά δε. Επισημαίνει τη γοητεία την οποία ασκεί η ρητορική των αρνητών του Ολοκαυτώματος και κάθε είδους συνωμοσιολόγων στα οργισμένα κι εξοστρακισμένα μέλη της κοινωνίας (η κόρη), καυτηριάζει τη σιωπηλή και συμφεροντολόγα ανοχή της πλειοψηφίας (οι ένοικοι) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενός εθνικού διχασμού (η αντιπαράθεση μεταξύ του Σιμόν και της Ελέν). Σχολιάζει, παράλληλα, την έλλειψη ιστορικής μνήμης (η απωθημένη εβραϊκή καταγωγή), αλλά παρόλο που το αγωνιώδες ψυχόδραμά του διαχειρίζεται μετρημένα το σασπένς και την ένταση, τόσο οι χαρακτήρες όσο και τα διλήμματά τους αποδεικνύονται εντελώς διάφανα. Κι αυτό επειδή οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις είναι εξόφθαλμα προμελετημένες και οι αντιδράσεις τους αψυχολόγητα… βολικές για την εξαγωγή διδακτικών μηνυμάτων. Πολιτικά ορθών και κινηματογραφικά χοντροκομμένων.

Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: FILMTRADE

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άντρας στο Υπόγειο

L' Homme de la Cave
2
  • Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 114 '
  • Φιλίπ λε Γκε

Ένα ζευγάρι Γάλλων εβραϊκής καταγωγής πουλά την αποθήκη του διαμερίσματός του σε έναν πρώην δάσκαλο ιστορίας, ο οποίος αποδεικνύεται ένθερμος αντισημιτικός συνωμοσιολόγος. Έντρομοι, προσπαθούν να ακυρώσουν την πώληση, ενώ εκείνος γίνεται φίλος της έφηβης κόρης τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.