Τα 5 καλύτερα σάουντρακ του Ριουίτσι Σακαμότο

Αυτές είναι οι σπουδαιότερες κινηματογραφικές στιγμές του πρωτοποριακού σκηνοθέτη που πέθανε σε ηλικία 71 ετών.

Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λόρενς «Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λόρενς»

Χρειάζονται εκατοντάδες λέξεις για καταγράφει σε βάθος το πόσο σπουδαία και πρωτοποριακή υπήρξε η μουσική που σκαρφίστηκε ο Ριουίτσι Σακαμότο. Ο Ιάπωνας συνθέτης, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 71 ετών, υπήρξε καθοριστικός στο σμίλευμα πολλαπλών μουσικών ειδών, από την ποπ μέχρι την τέκνο, είτε ως μέλος των ριζοσπαστικών Yellow Magic Orchestra είτε ως σόλο καλλιτέχνης που επαναπροσδιόρισε την έννοια του μίνιμαλ.

Παράλληλα, ο Σακαμότο από τη δεκαετία του '80 μέχρι και το τέλος της ζωής του, δε σταμάτησε να παράγει μοναδικά σάουντρακ, πολλά εκ των οποίων αποτελούν σημεία αναφοράς στην κινηματογραφική μουσική. Εν είδη εισαγωγής στο έργο του, αλλά και για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ανεπανάληπτου συνθέτη, επιλέξαμε παρακάτω τα 5 καλύτερα σάουντρακ του Ριουίτσι Σακαμότο.

"Καλά Χριστούγεννα Κύριε Λόρενς" (Ναγκίσα Οσίμα, 1983)

Μία από τις πρώτες δουλειές του Σακαμότο στο σινεμά και εκείνη που τον έβαλε για τα καλά στον κινηματογραφικό χάρτη, θέλει τον Ιάπωνα όχι μόνο σε ρόλο συνθέτη αλλά και συμπρωταγωνιστή του Ντέιβιντ Μπόουι, σε ένα σπουδαίο φιλμ - σπουδή πάνω στη σύγκρουση διαφορετικών κουλτουρών.

"Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας" (Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, 1987)

Πανάξιο Όσκαρ και Γκράμι καλύτερου σάουντρακ για το λυρικό score, στο οποίο ο Σακαμότο συνεργάζεται με τον επίσης σπουδαίο Ντέιβιντ Μπερν και τον Κονγκ Σου. Διαβάστε την αναλυτική κριτική του "α" για την ταινία εδώ.

"Τσάι στη Σαχάρα" (Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, 1990)

Ο κορυφαίος Ιταλός σκηνοθέτης εμπιστεύεται ξανά τον Ιάπωνα ο οποίος επαναλαμβάνει το θαύμα του, κοντράροντας με τις νότες του την ομορφιά των εικόνων της ταινίας.

"Snake Eyes" (Μπράιαν ντε Πάλμα, 1998)

Score - απόδειξη του εύρους του Σακαμότο, ο οποίος εδώ εγκλιματίζεται στην αύρα του φιλμ και υπογράφει συνθέσεις γεμάτες αγωνιώδες μυστήριο.

"Η Επιστροφή" (Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, 2015)

Σε συνεργασία με τους alva noto, ο Ιάπωνας παραδίδει ένα από τα τελευταία αριστουργήματά του, σίγουρα ένα από τα καλύτερα σάουντρακς που ακούσαμε στα '10s στις σκοτεινές αίθουσες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.