Σπουδαίες queer και φεμινιστικές ταινίες δωρεάν στον Ταύρο

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Revolution is not a one time event» το Locus Athens παρουσιάζει μια σειρά από σημαντικά και ριζοσπαστικά φιλμ.

The Watermelon Woman «The Watermelon Woman»

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Revolution is not a one time event" του Locus Athens και σε σύλληψη της Φωτεινής Σαλβαρίδη, καθόλη τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου στον πάντα φιλόξενο χώρο του Tavros, πρόκειται να παρουσιαστούν 8 εξαιρετικά σημαντικές και ριζοσπαστικές ταινίες του queer και φεμινιστικού κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο.

Πιο συγκεκριμένα, υπό την επιμέλεια της ομάδας Νιόνια Φιλμς(Άλκηστη Ευθυμίου, Μαρία Φ Ντολόρες, Σμαρώ Παπαευαγγέλου, Σοφία Ντώνα), σε έξι ενότητες με το γενικό τίτλο "Πώς λέμε τις ιστορίες μας;", παρουσιάζονται φιλμ όπου αφηγούνται οι ιστορίες αυτών που δεν ανήκουν στην ηγεμονική αφήγηση, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου.

Ανάμεσά στους τίτλους του προγράμματος συναντούμε ταινίες - ορόσημα, όπως το "Watermelon Woman" της Σέριλ Ντούνιε, το οποίο προσέφερε πρωτοφανή ορατότητα στις λεσβιακές αφροαμερικανικές ερωτικές σχέσεις, αλλά και το πανκ ντοκιμαντέρ "Rebel Dykes" (Χάρι Σάναχαν & Σιάν Α. Γουίλιαμς) που σμίγει μουσική και φεμινισμό. Από το μενού των προβολών δε λείπει το ελληνικό σινεμά, το οποίο εκπροσωπείται από το συγκινητικό ντοκιμαντέρ "Οι Γάμοι της Τήλου" του πολύπειρου Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Αναλυτικότερες πληροφορίες για την ταινία θα βρείτε εδώ.

*"Νιόνια" στα καλιαρντά σημαίνει μνήμη. Τα Νιόνια Φιλμς είναι μια συνάντηση ατόμων που αγαπούν τα κουήρ έργα κινούμενης εικόνας. Μαζί εξερευνούν σύγχρονα κουήρ φεμινιστικά φιλμς, αποσιωπημένες ταινίες, υβριδικές πειραματικές μορφές. Μέσα από αυτή τη χειρονομία συλλογής και ανασκαφής, θέλουν να μοιραστούν και να συγκροτήσουν ένα αρχείο ανώμαλου κινηματογράφου στην Αθήνα.

Βρείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

Παρασκευή 07 Απριλίου, 21.00, Watermelon Woman της Cheryl Dunye, 1996, 90 λεπτά
Ένα ρομαντικό δράμα με κωμικά στοιχεία σε σενάριο, σκηνοθεσία και μοντάζ της Cheryl Dunye. Πρωταγωνιστεί η Dunye ως Cheryl, μια νεαρή Μαύρη λεσβία που εργάζεται σε ένα βιντεοκλάμπ και προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια ταινία για μια Μαύρη ηθοποιό από τη δεκαετία του 1930, γνωστή για την ερμηνεία των στερεοτυπικών ρόλων της Μαύρης οικιακής βοηθού. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθέτησε μια Μαύρη λεσβία και θεωρείται ορόσημο στο New Queer Cinema.

The Watermelon Woman poster

Παρασκευή, 28 Απριλίου, 21.00, november της Hito Steyerl, 2004, 25 λεπτά
Στην ταινία november, η Hito Steyerl ερευνά τον ρόλο των εικόνων, του φύλου και της αισθητικής στην επανάσταση, εξιστορώντας το ταξίδι της Andrea Wolf, μιας φίλης της που ενεπλάκη στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα στην Τουρκία. Το έργο συνδυάζει πλάνα ντοκιμαντέρ από την κουρδική τηλεόραση, σκηνές από μια ερασιτεχνική ταινία που έκαναν οι δύο φίλες ως έφηβες, κλιπ από τις ταινίες του Μπρους Λι και την αφήγηση της ίδιας της Steyerl.
+
9/8fight41 της Gizem Aksu, 2022, 29 λεπτά
Το χορευτικό αυτό ντοκιμαντέρ εμπνέεται από τον χορό/αγώνα του θρυλικού Γερμανού Σίντο πυγμάχου Johann Rukeli Trollmann (1907-1944) για να αναδείξει πρόσφατες διεκδικήσεις των Ρομά στην Τουρκία. Σε μουσικό μέτρο 9/8, τέσσερ@ χορευτ@ συνδυάζουν τη δύναμη του χορού με τον αγώνα τους για δικαιοσύνη στο Sulukule και το Fikirtepe, τις γειτονιές των Ρομά της Κωνσταντινούπολης.

98fight41
"9/8fight41"

Παρασκευή 05 Μαΐου, 21.00, Rebel Dykes των Harri Shanahan και Siân A. Williams, 2021, 89 λεπτά
Ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για την έκρηξη που συνέβη όταν η πανκ συνάντησε τον φεμινισμό. Μια ιστορία ειπωμένη μέσα από τη ζωή μιας συμμορίας λεσβιών στο ταραχώδες Λονδίνο της δεκαετίας του 1980.

Rebel Dykes
"Rebel Dykes"

Παρασκευή 12 Μαΐου, 21.00, Tongues Untied του Marlon T. Riggs, 1989, 55 λεπτά
H ταινία Tongues Untied κάνει ορατή την εμπειρία του να ζεις ως ξένος τόσο σε μια Μαύρη κοινότητα γεμάτη ομοφοβία όσο και σε μια κυρίως λευκή ομοφυλοφιλική υποκουλτούρα δηλητηριασμένη από τον ρατσισμό. Μέσα από μουσική και χορό, ποίηση από ρηξικέλευθους συγγραφείς όπως ο Essex Hemphill και ο Joseph Beam και συνεντεύξεις με κουήρ Αφροαμερικανούς άνδρες, αυτός ο ριζοσπαστικός συνδυασμός ντοκιμαντέρ και ερμηνείας αψηφά τα στίγματα γύρω από τη σεξουαλικότητα των Μαύρων γκέι με την πεποίθηση ότι, όσο επικρατεί η ντροπή, η απελευθέρωση δεν μπορεί να είναι δυνατή.
+
Playback της Agustina Comedi, 2019, 14 λεπτά
Αργεντινή, τέλη της δεκαετίας του 1980, στη συντηρητική και αυστηρά καθολική επαρχιακή πόλη της Κόρδοβα. Η Delpi μαζί με τις εξοστρακισμένες drag queens φίλες της σχηματίζουν το Kalas Group, δίνοντας φαντασμαγορικά lip-syncing σόου. Οι παραστάσεις τους είναι ένα μέσο αντίστασης, καθώς και μια προσπάθεια να διώξουν τους προσωπικούς τους δαίμονες: την μάστιγα του AIDS που βύθιζε την κοινότητά τους σε θλίψη και πένθος. Μια παρέλαση από σπάνια πλάνα που αποχαιρετούν γλυκόπικρα τις άγριες μέρες της συντροφικότητας, της εξέγερσης και της στενοχώριας.

Tongues United
"Tongues United"

Παρασκευή 19 Μαΐου, 21.00, Οι γάμοι της Τήλου του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, 2022, 74 λεπτά
Το έτος 2008 ο δήμαρχος του νησιού της Τήλου συμφώνησε να τελέσει τους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους στην Ελλάδα. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία αυτών των δύο πολιτικών γάμων μέσα από υλικό επιτόπια γυρισμένο και πλάνα από το γκέι πράιντ της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις τύπου και άλλες διαδηλώσεις επί του θέματος.

oi_gamoi_tis_tilou
"Οι Γάμοι της Τήλου"

Παρασκευή 26 Μαΐου, 21.00, Gut Renovation της Su Friedrich, 2012, 81 λεπτά
Ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί μικρές αλλαγές στο αστικό τοπίο εξελίσσεται σε μια ιστορική καταγραφή του εξευγενισμού της Νέας Υόρκης. Η ταινία που προκύπτει είναι ένα μελαγχολικό, δοκιμιακό ρέκβιεμ για μια γειτονιά και έναν ολόκληρο τρόπο ζωής. Πρόκειται επίσης για μια μελέτη για την καλπάζουσα πολεοδομική "ανάπτυξη" των πόλεών μας.

gut_renovation
"Gut Renovation"

Περισσότερες πληροφορίες

Tavros

Αναξαγόρα 33 (1ος όροφος), Ταύρος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.