Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη

1

Μεταφορά μιας θεατρικής παράστασης πάνω στα απομνημονεύματα του σπουδαιότερου αγωνιστή του ’21. Ενδιαφέρον πραγματολογικά, πιθανώς θεατρικά, αλλά όχι κινηματογραφικά.

Apomnimonevmata Kolokotroni

Με τίτλο "Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 / Υπαγόρευσε Θεόδωρος Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνης", ο Γεώργιος Τερτσέτης εξέδωσε το 1846 τα απομνημονεύματά του κορυφαίου οπλαρχηγού της ελληνικής επανάστασης, τρία χρόνια μετά το θάνατό του. Το 2021, η Μαριάννα Λαμπίρη σκηνοθέτησε μια θεατρική παράσταση με τον Μάνο Βακούση στο ρόλο του Κολοκοτρώνη και τις Ευγενία Αποστόλου και Σοφία Λιάκου να συμπληρώνουν, παρατηρούν και αναλύουν ως ιστορικές ερευνήτριες. Την προσπάθεια συνδυασμού ιστορικού ντοκουμέντου, ψυχογραφήματος και σχολίου πάνω στην "αναπαράσταση" και τη μνήμη συμπλήρωνε ζωντανή μουσική (κλαρινέτο από την Μίνα Τσάµου), βιντεο-προβολή και live filming.
Σχεδόν απαράλλακτη, η παράσταση κινηματογραφήθηκε και μονταρίστηκε από τον Δημήτρη Παντελιά ως ταινία με πληροφοριακό, πιθανόν θεατρικό, αλλά χωρίς κανένα κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 78΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη

1
  • Σινεφίλ
  • 2023
  • Διάρκεια: 78 '
  • Μαριάννα Λαμπίρη

Δύο ιστορικοί και ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αφηγούνται τη ζωή και τους αγώνες του οπλαρχηγού της ελληνικής επανάστασης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.