Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στο 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Όλα τα must-see της αγαπημένες τρικολόρ διοργάνωσης που επιστρέφει δυναμικά.

A Propos de Joan «Σχετικά με την Τζόαν»

Η αγαπημένη ανοιξιάτικη τρικολόρ διοργάνωση, το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, επιστρέφει από 21 έως 29/3 στις σκοτεινές αίθουσες του Άστορ, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Δαναού, ενώ για πρώτη φορά επισκέπτεται Πάτρα, Λάρισα, Χανιά και Ηράκλειο. Ανακαλύψτε παρακάτω όλα τα must-see του πληθωρικού προγράμματος.

1. Στιλάτη έναρξη

Mon Crime
"Το Έγκλημά μου"

Ένας πραγματικός κινηματογραφικός χαμαιλέοντας, ο παραγωγικότατος Φρανσουά Οζόν (22 ταινίες σε 25 χρόνια), δείχνει ζηλευτή επιδεξιότητα στο να ελίσσεται μεταξύ κινηματογραφικών ειδών. Έτσι, μετά το περσινό "Peter von Kant" που εμπνεόταν από τη ζωή του εμβληματικού σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ο Οζόν παρουσιάζει τη δραμεντί "Το Έγκλημά μου", με την οποία και ξεκινά το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ. Τελευταία φορά που ο δημιουργός ασχολήθηκε με την κωμωδία ήταν το 2010 στο ρομαντικό "Potiche", ωστόσο εδώ κινείται σε άλλο πλαίσιο. Διασκευάζει, μαζί με τον σταθερό συνεργάτη του στο σενάριο Φιλίπ Πιαζό, ένα γαλλικό θεατρικό της δεκαετίας του ’30, που φέρει την υπογραφή των κλασικών του είδους Ζορζ Μπερ και Λουί Βερνέιγ. Η υπόθεση αφορά μια ανερχόμενη ηθοποιό που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός διάσημου παραγωγού. Όμως, μαζί με τη φίλη και δικηγόρο της, καταφέρνει να αθωωθεί με το επιχείρημα της αυτοάμυνας. Τότε ξεδιπλώνεται μπροστά της ένα μέλλον γεμάτο δόξα, μέχρι που η αλήθεια αποκαλύπτεται…

2. "Μάχη" για βραβεία

Saint Omer
"Σεντ Ομέρ"

Το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, από το οποίο θα προκύψει το βραβείο της επιτροπής και το βραβείο κοινού, πάντα κρύβει δυνατές κινηματογραφικές εκπλήξεις, και η φετινή φουρνιά δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση. Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, το πολυσυζητημένο "Σεντ Ομέρ" (Αλίς Ντιόπ), το οποίο έχει αποσπάσει Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και βραβείο Σεζάρ καλύτερης πρώτης ταινίας, χάρη, μεταξύ άλλων, στις θεματικές που θίγει. Η πλοκή στρέφεται γύρω από τη δίκη μιας νεαρής γυναίκας, η οποία κατηγορείται για το θάνατο του βρέφους της, το οποίο εγκατέλειψε σε μια παραλία την ώρα της παλίρροιας. Κατά την εξέλιξη της ταινίας, όμως, τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το κίβδηλο θολώνουν, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες ως προς το τι πραγματικά συνέβη. Αναφέρουμε επίσης την Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία στον "Εύκολο Στόχο" (Ζαν-Πολ Σαλομέ) ενσαρκώνει μια πραγματική συνδικαλίστρια που αποκάλυψε σκοτεινά κρατικά μυστικά γύρω από τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία. Δεν παραλείπουμε το "Μικρό Λουλούδι" του Σαντιάγκο Μίτρε, ο οποίος μόλις πριν από μερικές μέρες διεκδικούσε Όσκαρ διεθνούς ταινίας ("Argentina 1985"). Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε τα πρωτοκλασάτα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τους Γιάννη Οικονομίδη (σκηνοθέτης, πρόεδρος), Κάτια Γκουλιώνη (ηθοποιός), Φοίβο Δεληβοριά (μουσικός), Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός) και Φώτη Σεργουλόπουλο (δημοσιογράφος, επιχειρηματίας).

3. Παρέλαση σταρ

Novembre
"Νοέμβριος"

Ο γαλλικός κινηματογράφος παράγει διαχρονικά διασημότητες πρώτης γραμμής, οι οποίες φυσικά δεν λείπουν από το Γαλλόφωνο. Η προαναφερθείσα Ιπέρ πρωταγωνιστεί επίσης στο "Σχετικά με την Τζόαν" (Λοράν Λαριβιέρ), όπου υποδύεται μια μητέρα η οποία καλείται να συμφιλιωθεί με τα τραύματα παλαιών ρομαντικών εμπειριών της. Σε ρόλο μητρικό βρίσκουμε και τη Βιρζινί Εφιρά, η οποία στα "Παιδιά των Άλλων" (Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι) ενσαρκώνει μια γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να προσεγγίσει την κόρη του συντρόφου της. Έπειτα, ο πάντα ενδιαφέρων Λουί Γκαρέλ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην κομεντί "Τα Πάνω Κάτω", όπου τον βρίσκουμε απέναντι στην ταλαντούχα Νοεμί Μερλάν να προσπαθεί να αποδεχθεί τον νέο πατριό του, έναν πρώην φυλακισμένο που πρόκειται να παντρευτεί την 60χρονη μητέρα του. Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, ο Ζαν Ντιζαρντάν κυνηγά τους τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο Παρίσι το 2015 στον "Νοέμβριο" (Σεντρίκ Χιμενέζ), ένα ακόμα πρόσφατο γαλλικό φιλμ που ψηλαφεί τα γεγονότα της περιόδου.

4. Παρλέ βου γκρεκ;

Les Cyclades
"Κυκλάδες"

Ο έμπειρος Μαρκ Φιτουσί, ο άνθρωπος πίσω από τη δημοφιλή σειρά του Netflix "Call My Agent", επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά για χάρη της δραματικής κωμωδίας "Κυκλάδες". Συγκεκριμένα, η Λορ Καλαμί, μία εκ των κορυφαίων Γαλλίδων ηθοποιών αυτήν τη στιγμή, η Ολίβια Κοτέ και η υποψήφια στο παρελθόν για Όσκαρ Κρίστιν Σκοτ Τόμας ενσαρκώνουν τρεις φίλες γύρω στα 50, οι οποίες επανενώνονται ύστερα από χρόνια για να ταξιδέψουν στην Αμοργό. Στο νησί του Αιγαίου που πρωταγωνιστεί στο φιλμ, οι τρεις τους θα αναπολήσουν, θα ερωτευτούν, θα τσακωθούν, θα τραγουδήσουν και θα κλάψουν, καθώς περνούν περιπετειώδεις διακοπές, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Μια ιδανική προβολή για να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι…

5. Ματιές αλλού

Interdit aux Chiens et aux Italiens
"Απαγορεύονται τα Σκυλιά και οι Ιταλοί"

Σε μια ειδική ενότητα έχουν την τιμητική τους οι πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών του κόσμου. Εκεί, μας περιμένουν επιλογές, οι οποίες διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητες και οι οποίες φωτίζουν με ένα ξεχωριστό τρόπο τις εν λόγω περιοχές. Ας πούμε, το ντοκιμαντέρ "Κονγκό! Η Σιωπή των Ξεχασμένων Εγκλημάτων" (Ζιλμπέρ Μπαλουφού, φωτό) καταγράφει τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στα χρόνια μετά τη φρίκη της γενοκτονίας στη Ρουάντα. Από την άλλη, ο δεινός Βέλγος αφηγητής Γιοακίμ Λαφός επιστρέφει με τους "Ανήσυχους", ένα φιλμ που εξερευνά τις περιπλοκότητες μιας ερωτικής σχέσης, όταν ένας εκ των δύο είναι διπολικός. Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, το animation "Απαγορεύονται τα Σκυλιά και οι Ιταλοί" ξεδιπλώνει την προσωπική ιστορία της οικογένειας του σκηνοθέτη Αλέν Ουγκετό, η οποία διέσχισε τις αφιλόξενες Άλπεις ξεκινώντας από τη βόρεια Ιταλία, με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

6. Τα ζόμπι μιλάνε γαλλικά

coupez
"Coupez!"

Σε τελείως διαφορετικό ύφος από το συνηθισμένο, ο οσκαρικός Μισέλ Χαζαναβίσιους ("The Artist") παρουσίασε μια άλλη πτυχή του μέσω του "Coupez!". Ήτοι, τη γαλλική διασκευή του ιαπωνικού cult σουξέ "One Cut of the Dead" (Σιντσίρο Ουέντα), στην οποία τα γυρίσματα μιας ταινίας με ζόμπι εκτρέπονται βίαια, όταν πραγματικοί νεκροζώντανοι εισβάλλουν στο σετ! Το φευγάτο horror του Χαζαναβίσιους έφτασε να ανοίγει το Φεστιβάλ Καννών, κι όλα αυτά χάρη σε ένα z-movie που κόστισε μόλις 25 χιλιάδες δολάρια. Εάν, πάλι, ενδιαφέρεστε για άλλου στιλ arthouse σινεμά, τότε ο συναισθηματικός "Τελευταίος Χορός" (Ντελφίν Λερισέ), που απέσπασε το βραβείο κοινού στο Λοκάρνο, είναι για εσάς.

7. Εσείς ξέρετε το φεστιβάλ της Μπριβ;

Le Roi David
"Ο Βασιλιάς Δαυίδ"

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, η Μπριβ είναι μάλλον περισσότερο γνωστή ως η πόλη όπου χτυπούσε δυνατά η καρδιά της γαλλικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Σήμερα, όμως, στην Μπριβ φιλοξενείται ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε ένα αδίκως παραγνωρισμένο κινηματογραφικό μέσο: τις μεσαίου μήκους ταινίες. Πρόκειται για έργα μεταξύ 35-55’, τα οποία συνήθως δυσκολεύονται να βρουν χώρο σε άλλες σινε-διοργανώσεις, στην Μπριβ όμως έχουν τον πρώτο λόγο. Το Γαλλόφωνο έδωσε λευκή κάρτα στους ιθύνοντες του θεσμού, οι οποίοι παρουσιάζουν στην Αθήνα έξι αγαπημένα φιλμ από τις δύο τελευταίες βερσιόν του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους εκείνο που κέρδισε το περσινό μεγάλο βραβείο ("Σκοτεινό Παραμύθι από το Μπορντώ", Κλερ Μοζέντρ), αλλά και το "Βασιλιά Δαυίδ" (Λιλά Πινέλ) που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, το σημαντικότερο παγκοσμίως για τις μικρού μήκους, ως καλύτερη ταινία του εθνικού διαγωνιστικού. Στην ίδια διοργάνωση είχε διακριθεί και το "Πάλμα" (Αλέξ Πουσίν), αποσπώντας το βραβείο της επιτροπής με την ψυχογραφία της σχέσης μιας μητέρας με την κόρη της κατά τη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου στη Μαγιόρκα.

8. Ο Μικρός Νικόλας από την αρχή

Le Petit Nicholas animation
"Ο Μικρός Νικόλας: Τι Περιμένουμε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι;"

Το σκηνοθετικό δίδυμο των Αμαντίν Φρεντόν και Μπενζαμέν Μασούμπρ παίρνει έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες της παιδικής λογοτεχνίας και μας το συστήνει εκ νέου κινηματογραφικά. Στο animation "Ο Μικρός Νικόλας: Τι Περιμένουμε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι;", οι σκηνοθέτες σκαρφίζονται έναν κόσμο όπου η φαντασία και η πραγματικότητα ανακατεύονται. Συγκεκριμένα, φαντάζονται το πώς οι Ρενέ Γκοσινί και Ζαν-Ζακ Σεμπέ σκαρφίστηκαν το χαρακτήρα του σκανταλιάρη Μικρού Νικόλα και τις περιπέτειες στις οποίες βρέθηκε μπλεγμένος, βάζοντας τους δύο δημιουργούς αντιμέτωπος με τον ήρωά τους. Δηλαδή, ο Μικρός Νικόλας ξεπηδά μαγικά από τις σελίδες των δύο δημιουργών για να τους συναντήσει και μαζί να φτιάξουν μια νέα γλυκύτατη ιστορία. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο αξιοπρεπείς κινηματογραφικές μεταφορές του Μικρού Νικόλα, καθώς επιπλέον το animation τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Ανεσί, το κορυφαίο φεστιβάλ του είδους.

9. Γκρο πλαν στο φύλο

Για Όλα Φταίει το Γκαζόν
"Για Όλα Φταίει το Γκαζόν"

Σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες του Γαλλόφωνου, με τίτλο "Φύλο και Σινεμά", ο θεσμός ρίχνει την προσοχή του σε ταινίες ανεξαρτήτως είδους και εποχής που φέρνουν στο επίκεντρο ζητήματα φύλου με στόχο "την αναζήτηση χειρονομιών χρωματισμένες με όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και λιγότερο προβληματικές απόψεις, αποφεύγοντας τις παγίδες και τα φετιχιστικά ή μίζερα κλισέ", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα. Εκεί, λοιπόν, υπάρχουν αγαπημένες επιλογές, όπως η ανατρεπτική κωμωδία "Για Όλα Φταίει το Γκαζόν" (Ζοσιάν Μπαλασκό, 1995, φωτό), η οποία έφερε πρόσωπο με πρόσωπο το ευρύ κοινό με τις bi σχέσεις χρησιμοποιώντας σπαρταριστό χιούμορ. Επιπλέον, υπάρχει το πρόσφατα βραβευμένο στην Μπερλινάλε ντοκιμαντέρ "Ορλάντο, η Πολιτική μου Αυτοβιογραφία" (Πολ Μπ. Πρεσιάδο), όπου ο σκηνοθέτης εμπνέεται από το εμβληματικό "Ορλάντο" της Βιρτζίνια Γουλφ και συγκεντρώνει 26 τρανς και non binary άτομα ώστε να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στο φακό. Ένας ακόμα πρόσφατος τίτλος είναι το "Αγοροκόριτσο" (2011) της κορυφαίας Σελίν Σιαμά, ωστόσο η ενότητα προσφέρεται για πιο σπάνιες θεάσεις. Όπως το ρομαντικό και βραβευμένο στις Κάννες "Πρόσωπα Γυναικών" (Ντεζιρέ Εκαρέ, 1985) από την Ακτή Ελεφαντοστού, όπου οι ζωές τριών διαφορετικών γυναικών διασταυρώνονται με απρόοπτους τρόπους. Σημειώνουμε ακόμα το ντοκιμαντέρ "Delphine και Carole: Ανυπότακτες Μούσες" (Καλιστό ΜακΝάλτι), όπου απεικονίζεται ο φεμινιστικός ακτιβισμός της θρυλικής ηθοποιού Ντελφίν Σεϊρίγκ και της κινηματογραφίστριας Καρόλ Ρουσόπουλος.

10. Γκραν φινάλε

Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν
"Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν"

Η αυλαία του Γαλλόφωνου πέφτει με ένα από τα ευρωπαϊκά μπλοκμπάστερ της χρονιάς. Ο λόγος για τους "Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν" (Μαρτέν Μπουρμπουλόν), τη νέα διασκευή του γνωστού σε όλους μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά. Η επίσημη σύνοψη μας προετοιμάζει για μια περιπέτεια "από το Λούβρο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και από τα κακόφημα μέρη του Παρισιού στην πολιορκία της Λα Ροσέλ", ενώ στο φόντο καιροφυλακτούν οι Βρετανοί εισβολείς. Η μοίρα της Γαλλίας, βέβαια, θα κριθεί από τα ικανά ξίφη των τριών σωματοφυλάκων… Η φιλόδοξη παραγωγή απολαμβάνει την παρουσία ενός πρωτοκλασάτου καστ που περιλαμβάνει τους Βενσάν Κασέλ, Ρομέν Ντιρίς, Πιό Μαρμάι, Εύα Γκριν, Λουί Γκαρέλ και Βίκι Κριπς. Αν και με μόλις τρεις ολοκληρωμένες παραγωγές στο ενεργητικό του ("Με τον Μπαμπά ή τη Μαμά 1 & 2", "Άιφελ"), ο Μπουρμπουλόν έχει μεγάλες βλέψεις για την επική περιπέτειά του, την οποία φιλοδοξεί να εξελίξει σε franchise. Μάλιστα, έχει ήδη ανακοινωθεί το γύρισμα ενός σίκουελ με τίτλο "Milady". Ο χαμός!

Το πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.