Από τις μυθοπλασίες ("Η Νοσταλγός", "Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος") ως τα ντοκιμαντέρ της ("Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο Γλυκός Μισάνθρωπος"), η Ελένη Αλεξανδράκη επιμένει σε ταπεινές ανθρώπινες ιστορίες. Σκηνοθέτιδα ημιτονίων, συλλέγει τώρα εφτά εξομολογήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχες ιστορίες παιδικών ξεριζωμών από το 1940 έως το σήμερα και απλώνονται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη: Αφγανιστάν, Ισπανία, το νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό ωκεανό, Σοβιετική Ένωση και φυσικά Ελλάδα.
Αποικιοκρατική επιβολή, ιδεολογική καθαρότητα, εθνικιστική μισαλλοδοξία. Οι συνθήκες διαφορετικές, μα οι πρακτικές της κάθε εξουσίας σχεδόν πάντα οι ίδιες. Τις αποκαλύπτουν μια σειρά συγκινητικών αφηγήσεων, οι οποίες περιγράφουν διεξοδικά γνωστές (οι παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης) και άγνωστες ("τα παιδιά της Κρεζ") πολιτικές εκμετάλλευσης. Μόνο που αυτό το επιμορφωτικό ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας γίνεται με αποκλειστικό όχημα το λόγο, μια ιδέα η οποία αξιοποιείται περισσότερο σαν podcast και λιγότερο σαν κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ. Τραβώντας μάλιστα από τα μαλλιά τη σύνδεσή της με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα μέσω της… εξορισμένης (στο διαμέρισμά της) λόγω της πανδημίας 12χρονης Μυρτώς.
Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD
Περισσότερες πληροφορίες
Ξεριζωμένοι
Εφτά εξομολογήσεις που αντιστοιχούν σε αντίστοιχες ιστορίες ξεριζωμών από το 1940 έως το 2021 και από το Αφγανιστάν έως την Ισπανία, τον Ινδικό ωκεανό και τη Σοβιετική Ένωση.