Πέθανε ο σημαντικός σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης

«Έφυγε» ο πολυσχιδής δημιουργός ο οποίος άφησε διακριτό στίγμα στο σινεμά και την τηλεόραση.

Λάκης Παπαστάθης

Γεννηθείς το 1943 στο Βόλο και ενεργός στον κινηματογράφο και την τηλεόραση από τη δεκαετία του ’60, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης ο οποίος πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στο πέρας της ζωής του άφησε διακριτό στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό.

Η κινηματογραφική διαδρομή του ξεκίνησε γυρίζοντας μικρού μήκους στα ‘60s, με αποκορύφωμα το βραβείο καλύτερης ταινίας το 1972 στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία "Γράμματα από την Αμερική". Στο ενδιάμεσο, καθοριστική για τον Παπαστάθη υπήρξε η γνωριμία και συνεργασία του με τον εμβληματικό σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό, στην "Ευδοκία" (1971), φιλμ σταθμός του ελληνικού σινεμά. Εκεί, ο Παπαστάθης εκτέλεσε χρέη βοηθού σκηνοθέτη και επηρεάστηκε τόσο από την εμπειρία, ώστε αργότερα υπέγραψε τη μονογραφία "Όταν ο Δαμιανός γύριζε την ‘Ευδοκία’" (εκδόσεις Πατάκης, 2006).

Έπειτα ο Παπαστάθης αφιερώθηκε στο προσωπικό έργο του, διαχρονικά επηρεασμένο από τη βαθιά αγάπη του για τη λογοτεχνία. Μεταξύ των πιο ξεχωριστών φιλμ του είναι ο "Θεόφιλος" (1980) που διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ Βερολίνου και η διασκευή στο ομώνυμο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού "Το Μόνο της Ζωής του Ταξείδιον" (2001), το οποίο έφτασε μέχρι το φεστιβάλ του Τορόντο.

Βέβαια, η διασημότερη δημιουργία του ήταν η πολιτιστική εκπομπή "Παρασκήνιο", την οποία έφτιαξε μαζί με το σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο, η οποία προβαλλόταν στην ΕΡΤ για σχεδόν 40 χρόνια (1976-2013). Στις εκπομπές της παρελαύναν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω αφιερώματος, σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, από το Θόδωρο Αγγελόπουλο και το Μανώλη Αναγνωστάκη, μέχρι το Μάνο Χατζηδάκι και το Νίκο Καρούζο. Χαρακτηριστικοί δε υπήρξαν οι τίτλοι αρχής του "Παρασκηνίου", τους οποίους συνέθεσε ο κορυφαίος Βαγγέλης Παπαθανασίου. Εδώ μπορείτε να βρείτε σημαντικό μέρος των σχεδόν 1000 εκπομπών που γύρισαν οι Παπαστάθης – Χατζόπουλος.

Επιπλέον, ο Παπαστάθης συμμετείχε στη σειρά ντοκιμαντέρ "Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα", ενώ η τελευταία δουλειά στην τηλεόραση ήταν η σκηνοθεσία της εκπομπής "Υστερόγραφο", πάντα για την ΕΡΤ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο δημιουργός εξέδωσε τέσσερις συλλογές διηγημάτων, δύο για τις εκδόσεις Νεφέλη ("Η νυχτερίδα πέταξε", "Η ήσυχη και άλλα διηγήματα") και δύο για τις εκδόσεις Πόλις ("Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα", "Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά").

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.