Ο Ιάκωβος Παναγόπουλος μας κατευθύνει στον "Τρίτο Δρόμο στον Κινηματογράφο"

Στο βιβλίο του, ο ταλαντούχος ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης αναπτύσσει μια προσωπική εναλλακτική θεώρηση του σινεμά ως αναλυτικό εργαλείο αλλά και πράξη.

Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο οριζόντιο

Δύο ιδιότητες που δε συναντιούνται συχνά στο σύγχρονο κινηματογράφο, εκείνες του ακαδημαϊκού και του σκηνοθέτη, συνυπάρχουν στην περίπτωση του Ιάκωβου Παναγόπουλου. Ενός αποδεδειγμένα ταλαντούχου ανθρώπου και στους δύο κλάδους δράσης του, δηλαδή στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Πανεπιστήμιο Ιονίου) και στο σινεμά, όπου πρωτοσυστήθκε με την εξαιρετικής αφηγηματικής δεινότητας μικρού μήκους "Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς" (2019).

Ο κάτοχος διδακτορικού Ιάκωβος Παναγόπουλος είναι κινηματογραφιστής και ερευνητής του πρακτικού κινηματογράφου. Η δουλειά του είναι ο συνδυασμός πρακτικής κινηματογράφησης και ακαδημαϊκής έρευνας. Στόχος του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο. Μετά από πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Ιάκωβος απέκτησε το μεταπτυχιακό του πάνω στην Διεύθυνση Φωτογραφίας, στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για το έργο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Ο Ιάκωβος είναι ερευνητής διάφορων εργαστηρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου προσπαθεί να προσεγγίσει την διεπιστημονική διάσταση της έρευνας στο πρακτικό κινηματογράφο με άλλα επιστημονικά πεδία.

Τώρα, ο Παναγόπουλος δοκιμάζεται και συγγραφικά μέσω του πολύτιμου εγχειριδίου "Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο" (εκδόσεις Παπαζήση). Στο βιβλίο, εξερευνάται τι σημαίνει να είναι κανείς ακαδημαϊκός δάσκαλος και κινηματογραφιστής, όπως επίσης το πώς αυτοί οι δύο ρόλοι εμπνέουν ο ένας τον άλλον και κατ' αυτόν τον τρόπο διευρύνουν τη γνώση μας για τις ταινίες και τη διδασκαλία.

Για να μπορέσουμε να εντρυφήσουμε αποτελεσματικότερα στο περιεχόμενο ενός βιβλίου που δοκιμάζει κάτι πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, το "α" εξασφάλισε δύο αποκλειστικά αποσπάσματα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Ο Τρίτος Δρόμος στον Κινηματογράφο εξώφυλλο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Δείτε το τελικό ανατριχιαστικό τρέιλερ του "Alien: Romulus"

Στην τελική ευθεία της επιστροφής του horror franchise, παρακολουθούμε ένα χορταστικά αγωνιώδες κλιπ που τιμά το πνεύμα των παλαιών ταινιών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/07/2024

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα "Anora" έχει τρέιλερ σε ρυθμούς Blondie

Μια πρώτη γεύση για την αναμενόμενη ταινία του Σον Μπέικερ που απέσπασε το κορυφαίο βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

"100 Χρόνια Ατρόμητος": Δείτε δωρεάν το ντοκιμαντέρ για την ομάδα του Περιστερίου

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Καρτέρης οι συνεργάτες του αποτίνουν φόρο τιμής στο ιστορικό κλαμπ της γειτονιάς τους.

Το ANIMASYROS επιστρέφει για 17η χρονιά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων φέρνει στη χώρα σημαντικές προσωπικότητες της μεγάλης οθόνης με προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

"Η Σιωπηλή Καμαριέρα": Η ταινία που χρηματοδότησαν ο Σόντερμπεργκ και το κρυπτονόμισμα

Το ατμοσφαιρικό ταξικό δράμα του Μιγκέλ Φάους, εκτός από καλλιτεχνική αξία, έχει να επιδείξει και μερικούς αξιοσημείωτους υποστηρικτές, οι οποίοι ίσως δείχνουν το μέλλον της κινηματογραφικής παραγωγής.

5 πολιτικές δολοφονίες που στιγμάτισαν τη μεγάλη οθόνη

Ο κινηματογράφος έχει ουκ ολίγες φορές εμπνευστεί από γεγονότα που σόκαραν την κοινή γνώμη και αυτές οι ταινίες αποδεικνύουν το αντίκτυπό τους.

Η Φύση του Έρωτα

Νοσταλγική, απενοχοποιημένα αισθησιακή και ενεργητικά σκηνοθετημένη κομεντί που υποβάλλει με το ζεστό ύφος και τον καταπραϋντικό υπαρξισμό της.