Μια ευχάριστη είδηση, καθώς η Πελοπόννησος αποκτά ακόμα ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, έρχεται από την πόλη της Καλαμάτας. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα πρόκειται να φιλοξενήσει για πρώτη φορά το δικό της Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους από τις 27 έως και τις 30 Ιανουαρίου. Οι προβολές θα είναι δωρεάν, ενώ οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες και μέσω της ιστοσελίδας kalamatashortdocs.com.
Τη διοργάνωση ανέλαβαν τα έμπειρα μέλη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία μάλιστα επέλεξαν μια πρωτότυπη οδό για την επιλογή των ταινιών του προγράμματος. Οι ιθύνοντες του φεστιβάλ, ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, παρουσίαζαν σε μηνιαία βάση στο κοινό σε δωρεάν προβολές τις μικρού μήκους που είχε επιλέξει μια ειδική προκριματική επιτροπή, ώστε οι θεατές να βαθμολογήσουν τα φιλμ. Στη συνέχεια, εκείνα με τις υψηλότερες βαθμολογίες προκρίνονταν στο τελικό πρόγραμμα της διοργάνωσης. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 20 προβολές στους χώρους του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.
Οι ταινίες τεκμηρίωσης που παρουσιάζονται διαπερνούν τα είδη, εκκινώντας από το πειραματικό σινεμά και φτάνοντας μέχρι το εθνολογικό ντοκιμαντέρ, ενώ θίγουν μεταξύ άλλων θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα, η διάκριση των φύλων και η ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ταινίες προβάλλονται υποτιτλισμένες στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, με ειδικούς υπότιτλους SDH για άτομα με προβλήματα ακοής. Συνολικά προβάλλονται 90 ταινίες εκ των οι 68 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες και οι 40 ανήκουν σε Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, με τις 30 να είναι πρωτοεμφανιζόμενοι.
Ανάμεσα στις ταινίες βρίσκονται και 6 ντοκιμαντέρ μαθητών και επαγγελματιών σκηνοθετών με θέμα την εισβολή της Κύπρου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία του Θέμου Δημητρίου (Πολιτικού Μηχανικού, Μέλους του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης Προσφύγων) που θα προλογίσει και θα μιλήσει σχετικά με το θέμα.
Οι φυσικές προβολές θα γίνουν στο Αμφιθέατρο "Θεόδωρος Αγγελόπουλος" στην Καλαμάτα, ενώ το κοινό από όλη την Ελλάδα μπορεί να παρακολουθήσει ψηφιακά τις ταινίες στο kalamatashortdocs.com. Τα βραβεία του φεστιβάλ είναι: δύο βραβεία κοινού (καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ), σκηνοθεσίας (από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών), πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (από την Ένωση Ελλήνων Ντοκιμαντεριστών), διεύθυνσης φωτογραφίας (από την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών GSC), καλύτερο ελληνικό και διεθνές σπουδαστικό ντοκιμαντέρ, μοντάζ και ήχου (από το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου)
Ακολουθούν οι πράλληλες δράσεις του φεστιβάλ:
- Ειδικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές σχολείων.
- Πρακτικό σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ από μαθητές.
- Σεμινάριο για καθηγητές σχολείων με στόχο τη δημιουργία ντοκιμαντέρ στα σχολεία και την καταγραφή της προφορικής ιστορίας, με εισηγήτρια, την καθηγήτρια Τασούλα Βερβενιώτη.
Τα σεμινάρια και οι δράσεις στα σχολεία θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το φεστιβάλ δέχεται υποβολές ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, διάρκειας έως 30 λεπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας filmfreeway και καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί να συνεχίσουν να υποβάλουν τις ταινίες τους για το επόμενο έτος. Η υποβολή των ταινιών είναι δωρεάν για Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς.