Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Οι διανομείς απαντούν

Ξεκινάμε ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ στο πλαίσιο του οποίου συνομιλούμε με τους ανθρώπους της αγοράς, αναζητώντας χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

odeon_opera

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον των σκοτεινών αιθουσών, ξεκινάμε στο "α" ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ στο πλαίσιο του οποίου συνομιλούμε με τους ανθρώπους της αγοράς, αναζητώντας χειροπιαστές λύσεις που θα διασφαλίζουν την ύπαρξη του κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Ανά τα χρόνια ο "θάνατος" του κινηματογράφου έχει αναγγελθεί πολλές φορές. Τη δεκαετία του ’60 με την έλευση της τηλεόρασης στα σαλόνια, στα ‘80s με την εμφάνιση της βιντεοκασέτας, στα ‘10s με τη δημοφιλία του παράνομου downloading και πιο πρόσφατα με την επέλαση του streaming μέσω των ψηφιακών πλατφορμών. Απέναντι σε κάθε πρόκληση το σινεμά μπορεί να δεχόταν ισχυρά πλήγματα, ωστόσο στεκόταν στα πόδια του. Διαχρονικό "όπλο" του η μαγεία της σκοτεινής αίθουσας, ο χώρος ο οποίος δίνει μεταφυσικές διαστάσεις στην προβολή μιας ταινίας και μετατρέπει τη βραδινή έξοδο του θεατή σε κοινωνική εκδήλωση. Το πιο οδυνηρό πλήγμα στον κινηματογράφο έως σήμερα, όμως, ήρθε το 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι διαδοχικές παρατεταμένες καραντίνες, ο φόβος του κλειστού χώρου και η ταυτόχρονη ραγδαία διάδοση της εξοικείωσης όλων με τις smart συσκευές και τους κανόνες του streaming, απομάκρυναν το κοινό από τη σκοτεινή αίθουσα, το οποίο εύλογα προτίμησε την άνεση της οικιακής ψυχαγωγίας.

Την τελευταία διετία, όπου συντελείται καθολικά η σταδιακή επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας, τα σινεμά επέστρεψαν στη δράση χωρίς όμως τους θεατές τους. Ένα δυσάρεστο γεγονός που τεκμηριώνεται και από τα στοιχεία του ελληνικού box office, όπου τα νούμερα κάθε εβδομάδα εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, με πολλές αίθουσες να σημειώνουν ανά προβολή ακόμα και μονοψήφιο αριθμό εισιτηρίων. Η κατάσταση, βέβαια, δεν είναι απολύτως πένθιμη. Τα χρόνια της πανδημίας έχουμε δει τα θερινά σινεμά να αναβιώνουν δυναμικά ως μια καλοκαιρινή συνήθεια, το κοινό να δείχνει εμπιστοσύνη στο ελληνικό σινεμά με arthouse ταινίες να γίνονται αγαπημένα σουξέ, ενώ όποτε πρόκυπτε η ιδανική αφορμή έδινε βροντερό "παρών". Τόσο στα φεστιβάλ, τις στοχευμένες προβολές – event όσο και στην ιστορική φετινή Γιορτή του Σινεμά. Την ημέρα που όλοι οι κινηματογράφοι έκοψαν το ίδιο φθηνότατο εισιτήριο, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε προβολή να είναι ασφυκτικά γεμάτη, αφού περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν εκείνη τη μέρα κάποιο σινεμά.

Ο κινηματογράφος Νιρβάνα Cinemax 1 & 2 μπαίνει σε νέα εποχή

Οι κίνδυνοι, πάντως, για το μέλλον της κινηματογραφικής αγοράς στην Ελλάδα είναι υπαρκτοί. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως τρεις ιστορικοί κινηματογράφοι του κέντρου της Αθήνας (Αελλώ, Άστορ, Ιντεάλ) κινδυνεύουν με λουκέτο, κάτι το οποίο προκάλεσε τη μαζική αντίδραση σινεφίλ και μη. Με δεδομένο, όμως, πως χρειάζονται έμπρακτες παρεμβάσεις ώστε να αλλάξει το κλίμα και να επιστρέψει το ευρύ κοινό στις αίθουσες, αποφασίσουμε να επικοινωνήσουμε με τα γραφεία διανομής σε μια απόπειρα να βρεθούν χειροπιαστές λύσεις.

Για αυτό, λοιπόν, δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους που γνωρίζουν εκ των έσω τις σημερινές προκλήσεις, αλλά και τους πιθανούς τρόπους βελτίωσης των συνθηκών. Χωρίς να προσπερνάμε, φυσικά, ότι είναι απαραίτητη η συντονισμένη δράση ιδιωτικών και κρατικών φορέων ώστε, πράγματι, να δούμε σύντομα διαφορά και να προστατευθεί η πολύτιμη 7η τέχνη.

Τις επόμενες μέρες, στο www.athinorama.gr, θα δημοσιεύονται τακτικά οι αναλυτικές απαντήσεις των γραφείων διανομείς σε μια σειρά από ερωτήματα τα οποία θεωρούμε κομβικά ώστε να βρεθεί μια κοινή κατεύθυνση πλεύσης και μελλοντικά δράσης για την προστασία των κινηματογράφων. Μείνετε συντονισμένοι στο "α".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Heritage in Focus: Χώροι μουσικής και κινηματογράφου σε κίνδυνο

Στην πρώτη εκδήλωση θα συζητηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί χώροι στις πόλεις, εστιάζοντας στη μουσική σκηνή του Βερολίνου και το κινηματογραφικό τοπίο της Αθήνας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Τέσσερις μέρες γεμάτες μικρού μήκους του Athens Short Film Festival

Σαράντα ταινίες από όλο τον κόσμο παρουσιάζει η φρέσκια διοργάνωση που επιστρέφει στο Κουκάκι.

"Ο Νόμος του Μέρφυ": Άγγελε Φραντζή, πώς γύρισες την πιο φιλόδοξη ελληνική ταινία της χρονιάς;

Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ανοίγει τα χαρτιά του γύρω από την ορμητική παραγωγή, στην οποία η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται μια αποτυχημένη ηθοποιό που ζει διαδοχικές διαφορετικές πραγματικότητες, ελπίζοντας να βρει τον εαυτό της.

Ο Νόμος του Μέρφυ

Ένα γράμμα αγάπης στο ίδιο το σινεμά και τη ζωή, ένα μεθυστικό κολάζ αναφορών και ανθρωπιάς, το οποίο παρόλο που παρασύρεται από την ορμή και την πληθωρικότητά του.

Μικρά Πράγματα Σαν κι Αυτά

Αληθινά περιστατικά εμπνέουν ένα χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων με κοινωνική ευαισθησία, διηγηματική λιτότητα και καίριες ερμηνείες (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου για την Έμιλι Γουότσον).

Μικρό Θλιμμένο Κορίτσι

Εσωστρεφής όσο και δημιουργικά πρωτότυπος συνδυασμός ψυχολογικού δράματος και ντοκιμαντέρ. Υπερβολικά φιλόδοξη ως σινε-κατασκευή, αποτυπώνει το πνεύμα μιας ανήσυχης εποχής.

Η Κουζίνα

Ανισόρροπο δράμα πάνω στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, διχασμένο ανάμεσα στο κομψό στιλιζάρισμα, το αιχμηρό ψυχογράφημα και το οξύ κοινωνικό σχόλιο.