Οι καλύτερες ταινίες τρόμου του 2022 σύμφωνα με το IndieWire

Δείτε τη λίστα με τα κορυφαία horror της περασμένης χρονιάς, όπως τα επέλεξε το έγκριτο αμερικανικό μέσο.

x_movie_mia_goth «X»

Ένα από τα πιο επιδραστικά σύγχρονα κινηματογραφικά σάιτ, το αμερικανικό IndieWire, δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες ταινίες τρόμου του 2022, η οποία αποτελείται συνολικά από 22 επιλογές.

Εάν παρατηρήσει κανείς τη λίστα βγαίνουν μερικά πρόχειρα συμπεράσματα. Από τη μία, μόλις 8 από τα φιλμ της λίστας προβλήθηκαν στους ελληνικούς κινηματογράφους, καθώς το horror είναι ένα είδος που δύσκολα βρίσκει ανταπόκριση στο ευρύ κοινό. Είναι ενδεικτικό πως το νούμερο ένα έγινε πρόσφατα διαθέσιμο στο Disney+ παρά το γεγονός πως υπήρχε η δυνατότητα πρώτα να διανεμηθεί στις εγχώριες αίθουσες. Παρόμοια τύχη, παρεμπιπτόντως, θα έχει το πρίκουελ του επιτυχημένου στην Ελλάδα "X", με τίτλο "Pearl", το οποίο δε θα βρεθεί στις μαρκίζες αλλά σε κάποια streaming πλατφόρμα. Στην κατάταξη του IndieWire οι δύο τίτλοι μοιράζονται την ίδια θέση, μια λάθος λάθος απόφαση αν μας ρωτάτε. Από την άλλη, το IndieWire έχει επιλέξει τίτλους οι οποίοι έχουν σαφώς horror στοιχεία, αλλά δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στο είδος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το "Ούτε Καν" (Τζόρνταν Πιλ) και το "Mad God" (Φιλ Τίπετ), δύο απολαυστικές ταινίες με τον τρόπο τους, οι οποίες όμως είναι μάλλον εγγύτερα στο είδος των θρίλερ. Το εικονοκλαστικό "Mad God", μάλιστα, ξεπερνά τις εύκολες υφολογικές κατηγοριοποιήσεις.

Ίσως η παραπάνω "ποιητική αδεία" που έδωσε στον εαυτό του το αμερικανικό σάιτ να αποτελεί συνέπεια της καλλιτεχνικής ανισορροπίας που υπάρχει συνολικά στο σύγχρονο horror. Στην 22άδα βρίσκονται ομολογουμένως αποτυχημένες παραγωγές, όπως η "Τελευταία Νύχτα με τις Μάσκες" (Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν) και το "Men" (Άλεξ Γκάρλαντ), αλλά και άνισα φιλμ με απλώς ξεχωριστές προθέσεις. Τέτοια είναι η περίπτωση του "Nanny" (Νικιάτου Γιούσου), της πρώτης ταινίας τρόμου που απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Σάντανς, το οποίο ψηλαφεί εύστοχα το μεταναστευτικό τραύμα, χωρίς ωστόσο να εδράζεται σε ένα καλογραμμένο σενάριο. Βέβαια, όπως σε κάθε λίστα, παρακάτω θα βρείτε και ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε είτε ψάχνετε γερές ανατριχίλες, σαν τα "Watcher" και "We're All Going to the World's Fair", είτε απλώς να περάσετε φανταστικά (must-see το "Bodies Bodies Bodies").

scream2022_2
"Scream"

Οι καλύτερες ταινίες του 2022 από το IndieWire:

22. Το Μενού (Μαρκ Μάιλοντ)
21. Terrifier 2 (Ντάμιεν Λεόνε)
20. Amok (Μπαλάς Τουράι)
19. Watcher (Κλόι Οκούνο)
18. Η Τελευταία Νύχτα με τις Μάσκες (Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν)
17. Men (Άλεξ Γκάρλαντ)
16. Scream (Ματ Μπετινέλι-Όλπιν & Τάιλερ Γκίλετ) 
15. Mad God (Φιλ Τίπετ)
14. Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities: The Viewing (Πάνος Κοσμάτος) 
13. Nanny (Νικιάτου Γιούσου)
12. Prey (Νταν Τράχτενμπεργκ)
11. We're All Going to the World's Fair (Τζέιν Σόενμπρουν)
10. Bodies Bodies Bodies (Χαλίνα Ρέιν)

eglimata_tou_mellodos1
"Εγκλήματα του Μέλλοντος"

9. Fresh (Μίμι Κέιβ)
8. Resurrection (Άντριου Σέμανς)
7. Εγκλήματα του Μέλλοντος (Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ)
6. Ούτε Καν (Τζόρνταν Πιλ)
5. "X" & "Pearl" (Τάι Γουέστ)
4. Piggy (Καρλότα Περέδα)
3. Bones and All (Λούκα Γκουαντανίνο)
2. You Won't Be Alone (Γκόραν Στολέβσκι)
1. Barbarian (Ζακ Κρέγκερ)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.

Ο Γιόακιν Φίνιξ αποχώρησε από το πολυαναμενόμενο γκέι δράμα του Τοντ Χέινς

Ο οσκαρικός ηθοποιός εγκατέλειψε το τολμηρό σχέδιο μόλις λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα στο Μεξικό.

Τα καλύτερα Whodunnit σύμφωνα με το Indiewire

Το Indiewire αποκάλυψε τις καλύτερες ιστορίες μυστηρίου στο κινηματογράφο.