Zombi Child

3

Τολμηρή σύζευξη βουντού θρίλερ και δράματος ενηλικίωσης. Ατμοσφαιρική, κινηματογραφικά ευρηματική και αλληγορικά (υπερβολικά) πολυδιάστατη - από τη γυναικεία σεξουαλικότητα ως την αποικιοκρατία.

Zombi_child

Από τη χυδαιότητα της βιομηχανίας του πορνό ("Ο Πορνογράφος") ως την κομψότητα της υψηλής ραπτικής ("Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή") και τη χλιδή των αριστοκρατικών απολαύσεων ("Οίκος Ανοχής"), η κινηματογραφική ματιά του Μπερτράν Μπονελό είναι πάντα βαθιά μελαγχολική. Τολμηρός θεματικά ο ίδιος, πολιτικός στην προσέγγισή του, αλλά συχνά ανοικονόμητος κι αυτάρεσκος, όσο εγκεφαλικός, άλλο τόσο ανήσυχος παραμένει ως δημιουργός.

Το "Zombi Child", από τις καλύτερες στιγμές της φιλμογραφίας του, επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, πρώτα ως αφηγηματική επιλογή, η οποία εμπλέκει δυο διαφορετικές(;) ιστορίες. Η πρώτη ξεκινάει στην Αϊτή του 1962, όπου ένας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς, για να βρεθεί σκλάβος – ζόμπι σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Η δεύτερη ιστορία εξελίσσεται μισό αιώνα μετά σε ένα πρωτοκλασάτο σχολείο θηλέων του Παρισιού. Εκεί μια Αϊτινή μαθήτρια θα γίνει φίλη με μια ομάδα νεαρών Γαλλίδων, στις οποίες θα εξομολογηθεί την ένα παλιό οικογενειακό μυστικό της.

Ο Μπονελό επιχειρεί μια ριψοκίνδυνη σύζευξη βουντού θρίλερ και δράματος ενηλικίωσης με μια σκηνοθετική ευρηματικότητα η οποία δεν σε αφήνει να μαντέψεις ούτε την εξέλιξη τις πλοκής ούτε τις αληθινές προθέσεις του. Ατμοσφαιρική, γοητευτικά ανισόρροπη και συναισθηματικά ανησυχητική, η ταινία του συνδέει με ένα αόρατο νήμα τη γυναικεία σεξουαλικότητα, αποπροσανατολισμένη κι ανεξέλεγκτη, με την αποικιοκρατία, οι ιδέες της οποίας επιστρέφουν από τους νεκρούς (το παρελθόν) στο σήμερα. Υπερβολικά πολυδιάστατη, η αλληγορία του απλώνεται ακόμα μακρύτερα (ο τυπολατρικός εθνικισμός, η ερμηνεία της Ιστορίας, το κόστος της χαμένης αθωότητας, οι πολλαπλές έννοιες της επανάστασης), κορυφώνεται εκρηκτικά και ίσως λιγάκι αδέξια, αλλά δεν φοβάται να προκαλέσει το σινεφίλ θεατή, να "διασχίσει" τα κινηματογραφικά είδη και να αναμετρηθεί με τη μυθολογία τους.

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: WEIRD WAVE

Περισσότερες πληροφορίες

Zombi Child

3
  • Σινεφίλ
  • 2019
  • Διάρκεια: 103 '
  • Μπερτράν Μπονελό

Στην Αϊτή του 1962 ένας άνδρας επιστρέφει από τους νεκρούς, για να βρεθεί σκλάβος σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμων. Μισό αιώνα μετά, σε ένα σχολείο του Παρισιού, μια Αϊτινή μαθήτρια εξομολογείται ένα παλιό οικογενειακό μυστικό στις νέες φίλες της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.