Η εκλεκτική λίστα του Cahiers du Cinema με τα καλύτερα φιλμ του 2022

Το «οπαδικά» προσηλωμένο στο σινεφίλ σινεμά ιστορικό περιοδικό παρουσιάζει μία ακόμα αξιοπρόσεκτη επιλογή των πιο σημαντικών ταινιών της χρονιάς.

pacifiction «Pacifiction»

Εάν για κάτι μπορούμε να είμαστε σίγουροι στον κόσμο των κινηματογραφικών λιστών, ένα πράγμα είναι πως οι λίστες του Sight & Sound δε θα σταματήσουν να δημιουργούν σούσουρο και εκείνες του Cahiers du Cinema θα συνεχίζουν να αναδεικνύουν μερικές από τις πιο τολμηρές σινεφίλ ταινίες κάθε χρονιάς.

Έτσι και φέτος, το ιστορικό γαλλικό περιοδικό που συνδέθηκε άρρηκτα με τη γέννηση της νουβέλ βαγκ παρουσιάζει μια δεκάδα με τα καλύτερα φιλμ του 2022 στην οποία το πρωτοποριακό συνδυάζεται με το νοσταλγικά οικείο. Πιο συγκεκριμένα, στη θέση νούμερο ένα βρίσκεται το εικονοκλαστικό "Pacifiction" του ριζοσπάστη Ισπανού σκηνοθέτη Άλμπερτ Σέρα, ένα arthouse βραδυφλεγές θρίλερ με θέμα την αποικιοποίηση και φόντο την Αϊτή. Η ταινία δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα αλλά προβλήθηκε στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο έργο του Σέρα. Στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκουμε πιο γνωστούς τίτλους, όπως το "Πίτσα Γλυκόριζα" του Πολ Τόμας Άντερσον και το "Ούτε Καν" του Τζόρνταν Πιλ.

pizza_glykoriza_oscars
"Πίτσα Γλυκόριζα"

Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2022 από το Cahiers du Cinema:

1. Pacifiction (Άλμπερ Σέρα)
2. Πίτσα Γλυκόριζα (Πολ Τόμας Άντερσον)
3. Ούτε Καν (Τζόρνταν Πιλ)
4. EO (Γέρζι Σκολιμόφσκι)
5. Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας (Ριουσούκε Χαμαγκούτσι)
6. Bowling Saturne (Πατρίσια Μαζουί)
7. Apollo 10 1/2 (Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ)
8. Introduction (Χονγκ Σανγκ-σου)
9. Nobody’s Hero (Αλέν Ζιροντί)
10. Qui A Part Nous (Γιόνας Τρουέμπα)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εγώ, ο Απαισιότατος 4

Οι χαριτωμενιές των χαρακτήρων, με τα Μίνιονς να κλέβουν εύκολα την παράσταση, δίνουν περιστασιακό ενδιαφέρον σε μια αδύναμη πλοκή, η οποία δεν έχει ιδέες ανανέωσης του franchise.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
15/08/2024

Βρέχει Άντρες

Η Λορ Καλαμί είναι απολαυστική σε έναν πικάντικο ρόλο, τον οποίο η Καρολίν Βινιάλ ("Ο Γάιδαρος, ο Εραστής μου κι Εγώ") τυποποιεί με ανάλαφρη αφέλεια.

Η Λεωφόρος της Δύσης

Η πιο ειλικρινής, σκληρή και νοσταλγική ματιά στα παρασκήνια της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο αριστούργημα κι ένα από τα "πετράδια του στέμματος" του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Θαύμα στο Μιλάνο

Χιούμορ, μελοδραματική αισιοδοξία και ποιητικός νεορεαλισμός, βραβευμένος με Μεγάλο Βραβείο (αντίστοιχο του κατοπινού Χρυσού Φοίνικα) στο Φεστιβάλ Κανών.

Οι Υπάλληλοι

Έξυπνοι διάλογοι, αστείοι χαρακτήρες, cool ύφος και μια ασπρόμαυρη low budget κωμωδία, μια από τις ταινίες που γέννησαν τον νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο.

Η "Arcadia" του Γιώργου Ζώη και οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου στη λίστα των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τους πρώτους τίτλους ταινιών οι οποίες μπορούν να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία της.

"A complete unknown": Ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο Bob Dylan

Κυκλοφόρησε το teaser trailer της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Τιμοτέ Σαλαμέ.