Η Νύχτα της 12ης

3,5

Κινηματογραφικά ορθογραφημένο και σεναριακά στιβαρό αστυνομικό θρίλερ. Ένα «Zodiac» αλά γαλλικά, το οποίο περιγράφει διεισδυτικά τις απωθημένα βίαιες, πατριαρχικές δομές της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας.

H_nyxta_ths_12

Ο 60χρονος Ντομινίκ Μολ, ο οποίος μας είχε εκπλήξει το 2000 με το "Χάρι, ο Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου" και εκ νέου πέρσι με το "Μόνο Αυτοί Είδαν τον Δολοφόνο", επιστρέφει τώρα με άλλο ένα θρίλερ. Αστυνομικό αυτή τη φορά, το οποίο δηλώνει εξ αρχής πως δεν είναι ένα ακόμα whodunnit. "Η γαλλική αστυνομία ερευνά ετησίως περισσότερες από 800 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας, εκ των οποίων το 20% παραμένουν άλυτες. Η ταινία διηγείται μια απ’ αυτές" μας πληροφορεί μια εισαγωγική κάρτα, συστήνοντάς μας την εγκληματολογική ομάδα της Γκρενόμπλ στην οποία στις 12 Οκτωβρίου 2016 ο νεαρός Γιοχάν Βιβές αναλαμβάνει επικεφαλής. Το ίδιο βράδυ μια νεαρή κοπέλα θα καεί ζωντανή στη μέση του δρόμου κι εκείνος, μαζί με ένα βετεράνο συνάδελφό του, θα αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση.

Κινηματογραφικά ορθογραφημένη και σεναριακά στιβαρή, η βασισμένη σε αληθινά γεγονότα "Νύχτα της 12ης" ακολουθεί τα ίχνη της μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, η οποία μπορεί να δυσκολεύεται να εντοπίσει τον ένοχο, φέρνει όμως στο φως τις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις του περιγύρου της άτυχης Κλαρά. Συγγενείς, φιλενάδες, εραστές, ακόμα και οι αστυνομικοί, όλοι γίνονται κομμάτια ενός γιγαντιαίου παζλ το οποίο, συμπληρωμένο ως μεγάλη εικόνα, περιγράφει διεισδυτικά τις απωθημένα βίαιες, πατριαρχικές δομές της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Δυο συνομιλίες του Γιοχάν, στο εστιατόριο με την νεαρή Στεφανί και κατόπιν με την ανακρίτρια στο γραφείο της, είναι πραγματικά αποκαλυπτικές στο γιατί ("ήταν γυναίκα") και ποιος ("θα μπορούσαν να το είχαν κάνει όλοι") είναι στ’ αλήθεια ο δολοφόνος. Το πρόσωπο και το όνομά του, όπως ακριβώς στο "Zodiac" ή το κορεάτικο "Memories of Murder", δεν έχει καμιά σημασία.

Γαλλία, Βέλγιο. 2022. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Η Νύχτα της 12ης

La Nuit du 12
3,5
  • Αστυνομική
  • 2022
  • Διάρκεια: 115 '
  • Ντομινίκ Μολ

Ο νεαρός αστυνομικός Γιοχάν Βιβές έχει μόλις διοριστεί επικεφαλής στην εγκληματολογική ομάδα της Γκρενόμπλ. Το ίδιο βράδυ μια νεαρή κοπέλα θα καεί ζωντανή στη μέση του δρόμου κι εκείνος θα αναλάβει να διαλευκάνει την πιο δύσκολη υπόθεση της καριέρας του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.