Μια αληθινή ιστορία από την Κατοχή αναβιώνει στην ταινία "Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο"

Το βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα φιλμ της Alessandra Maioletti προβάλλεται για δύο μόνο μέρες (5-6/11, 16.00) στο Δαναό.

oi_mathites_tou_umberto_primo1

Την περίοδο της Κατοχής, το 96% του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Οι μεθοδεύσεις των ναζιστικών δυνάμεων ώστε να τους αφανίσουν, είχαν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες Εβραίοι που φοιτούσαν στο ιταλικό σχολείο "Ουμπέρτο Πρίμο" να το εγκαταλείψουν την περίοδο 1941-1942.

Περισσότερα από 60 χρόνια μετά, το 2003, στο ίδιο κτήριο οπού πλέον βρισκόταν το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, ο καθηγητής Antonio Crescenzi ανακάλυψε ένα πολύτιμο "θησαυρό". Ο λόγος για ένα παλιό αρχείο του "Ουμπέρτο Πρίμο", όπου βρίσκονταν σχολικές εκθέσεις, ταυτότητες, φωτογραφίες και απολυτήρια των μαθητών. Τότε ο Crescenzi, μαζί με τη σκηνοθέτρια Alessandra Maioletti, αποφάσισαν να δώσουν πνοή στο πλούσιο υλικό που είχαν στα χέρια τους και παράλληλα, να μιλήσουν με έναν κινηματογραφικά πρωτότυπο τρόπο γύρω από τον εφιάλτη του Ολοκαυτώματος.

oi_mathites_tou_umberto_primo2

Αποτέλεσμα ήταν το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο", όπου με οδηγό τον Κρεσκέντσι παίρνουν σάρκα και οστά οι προσωπικές περιπέτειες 9 μαθητών του σχολείου, από την εποχή που εφαρμόστηκαν τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα το 1941 μέχρι την Απελευθέρωση. Πρόκειται για ιστορίες καθημερινές, ενίοτε οικείες, οι οποίες προσδίδουν μια νέα διάσταση στη καθημερινότητα της εβραϊκής κοινότητας του τότε, αλλά και στην αγριότητα που ξαφνικά εισέβαλλε στις ζωές τους. Η αναπαράσταση των βιωμάτων αυτών γίνεται ακόμα πιο έντονη καθώς στις αφηγήσεις συμμετέχουν οι επιζώντες Αλμπέρτο Μοντιάνο και Ντρίτα Τζιόμο.

Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναό (Λεωφόρος Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι) 5-6/11 (16.00). Μετά τις προβολές ακολουθεί συζήτηση με τους Maioletti και Crescenzi. Συντονίζει στις 5/11 η σκηνοθέτρια Αύρα Γεωργίου και στις 6/11 η δημοσιογράφος Δάφνη Σκαλιώνη. Είσ.: € 8, € 6.5 (μειωμ.). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.