Το Κρεματόριο

4

Εξπρεσιονιστική μελέτη του καθημερινού φασισμού και της κοινοτοπίας του κακού. Σκηνοθετικός μοντερνισμός, καφκική ατμόσφαιρα και κατάμαυρο χιούμορ.

To_krematorio

Αν και ο Σλοβάκος Γιουράι Χερτς άρχισε να γίνεται διεθνώς γνωστός κατά τη δεκαετία του ’70 ("Morgiana", "Day for my Love"), η καλύτερη ταινία του παραμένει το "Κρεματόριο". Η ιστορία ενός μικροαστού υπαλλήλου στο καινούριο, επιβλητικό κρεματόριο της πόλης, ο οποίος προπαγανδίζει την καύση των νεκρών και ονειρεύεται να απελευθερώσει τον κόσμο από τα βάσανά του. Βρισκόμαστε στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το φιλογερμανικό αίσθημα εγείρεται στην Τσεχοσλοβακία και ο ήρωάς μας αυθυποβάλλεται, με τη βοήθεια του περιβάλλοντος φυσικά, πως είναι εκλεκτό μέλος της Αρίας Φυλής και πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Από τα πρώτα κιόλας πλάνα, όπου τα κάγκελα των κλουβιών του ζωολογικού κήπου "φυλακίζουν" την οικογένεια του κυρίου Κόπφρκινγκλ, ο Χερτς υιοθετεί ένα επιθετικό σκηνοθετικό μοντερνισμό, απόλυτα εναρμονισμένο με το αισθητικά ανήσυχο πνεύμα των 60s. Παράξενες γωνίες λήψεις, ευρυγώνιοι φακοί, καταιγιστικό όσο και "αποπροσανατολιστικό" μοντάζ κι ένα ατμοσφαιρικά απειλητικό σάουντρακ (Ζντένεκ Λίσκα) δημιουργούν μια καφκική, εξπρεσιονιστική αίσθηση, πλημμυρίζοντας με κατάμαυρο χιούμορ αυτή την αριστουργηματική μελέτη της κοινοτοπίας του κακού.

Α/Μ. Τσεχοσλοβακία. 1969. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κρεματόριο

Spalovac Mrtvol / The Cremator
4
  • Δραματική
  • 1969
  • Διάρκεια: 95 '
  • Γιουράι Χερτς

Τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Τσεχοσλοβάκος υπάλληλος κρεματορίου προπαγανδίζει την καύση των νεκρών και ονειρεύεται να απελευθερώσει τον κόσμο από τα βάσανά του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Repertory: Η νέα εταιρία που επαναφέρει το κλασικό Χόλιγουντ στη μεγάλη οθόνη

Παλιό, καλό, ψυχαγωγικό σινεμά υπόσχεται να παρουσιάσει με τις επανεκδόσεις του το νέο γραφείο διανομής που λανσάρεται επίσημα την 1η Αυγούστου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/07/2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/11

Σον Πεν, Ντακότα Τζόνσον κι ένας Χαβιέ Μπαρδέμ από τα παλιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Στο 3ο Evia Film Project τσίπουρο, μεζές και σινεμά έγιναν ένα λαχταριστό πιάτο

Για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα για μια ακόμα υβριδική διοργάνωση που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/7)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Η Σέλεϊ Ντουβάλ ήταν μια ηθοποιός είδωλο

Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του αμερικάνικου σινεμά πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Πού θα απολαύσω θερινό σινεμά σε ειδική τιμή με το Αθηνόραμα club;

Τα μέλη του Αθηνόραμα Club έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες μόνο με 5€ το εισιτήριο ή 2 άτομα με 1 εισιτήριο. Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι συνεργαζόμενες αίθουσες, γίνετε μέλη και απολαύστε έξυπνα και οικονομικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Αθήνα.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγός φόρμουλας στο teaser του "F1"

Δείτε το διάσημο ηθοποιό να μεταμορφώνεται σε πιλότο αγώνων για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Τζόζεφ Κοζίνσκι.